Всеки път, щом се появи трейлър като този на „Mary, Queen of Scots”, киното най-естествено напомня защо е най-великото изкуство. То е най-естествената машина на времето, която е изобретило човечеството до момента – благодарение на въображението на авторите, на документите от миналото и на смелостта на всички замесени, които притежават умението да се превърнат в някой друг, всички те създават уникална атмосфера и истинска реалност, в която се гмуркаме за няколко часа и забравяме кои сме, а и в кой век живеем.

Focus Features представят новия поглед върху съперничеството на две изключително силни жени, чиято съдба е добре известна от историческите хроники, но това не пречи всяко поколение да се опитва да открие новите им образи. И ако в края на миналия век уникалната Кейт Бланшет пресъздаде по незабравим начин една от най-прочутите кралици в историята на Стария свят – Елизабет I, под вещото ръководство на Шекар Капур, то 20 години по-късно дойде времето на Марго Роби в пълнометражния дебют на артистичния директор на „Donmar Warehouse” – Джоси Рурк. И макар да сме сигурни, че тя отново ще докаже какъв сериозен потенциал притежава като актриса, перспективата към историята се крие в заглавието на филма и съвсем заслужено, дори и само в няколкото минути на този трейлър, Сърша Ронан налага безапелационно майсторството си. Вижте!

За момента не можем да кажем друго, освен че очакваме с нетърпение срещата с двете изключителни жени и съпернички. Колкото и да уважаваме всичко, сторено от Елизабет I за историята на Англия (и целия свят), пристрастията ни (в рамките на този филм) са твърдо на страната на католичката с узурпаторски намерения!

Mary, Queen of Scots” изследва бурния живот на чаровната Мария Стюарт – станала кралица на Франция на 16 години, тя овдовява на 18 и отказва да се омъжи повторно. Решава да се върне в родната Шотландия и да обяви претенциите си към трона, който ѝ се пада по право. Но Шотландия и Англия се управляват от силната и амбициозна Елизабет I. Всяка от младите кралици наблюдава своята „сестра” със страх и възхищение. Съпернички за властта и в любовта, двете владетелки в изцяло мъжки свят трябва да решат как да си „поиграят” с бракове и рокади, за да изтъргуват така желаната независимост. Решена да не се отказва от правата си, Мария отправя претенции към английския трон и заплашва суверенитета на Елизабет. Предателство, бунт и заговори във всеки от кралските дворове поставят в опасност двата трона – и променят кардинално хода на историята…

Вижте и два прекрасни постера.

плакат mqs_key_wildpost_48x70_315_f5-0

В „Mary, Queen of Scots” участват още Дейвид Тенант, Гай Пиърс, Джак Лоудън („Dunkirk), Джо Алуин („Billy Lynn’s Long Halftime Walk), Мартин Компстън („Sweet Sixteen), Брендън Койл („Downton Abbey), Исмаел Кордова, Иън Харт, и др. Сценарият е дело на Бо Уилимън, с номинация за „Оскар“ за своята работа по „Маската на властта” и с номинация за Еми за „House of Cards”, а в основата на историята е биографията на Джон Гай „My Heart is My Own: The Life of Mary Queen of Scots”. Продуценти са Тим Бивън, Ерик Фелнър и Дебра Хейуърд.

Премиерата е 7 декември 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Доста негри, жълтури и други твари, нямащи нищо общо с живота на острова по онова време. До преди 100 г. са държали в клетки в зоопарка негрите, така че нека не изкривяват историята за пореден път и не ни набутват тотални глупости. Човек, дори и интелектуално недоразвит и да иска да го гледа, ще му се отще от тъпотиите, да ни наложат нечовеците, като част от нашата цивилизация.