Скарлет Йохансон отново ще работи в екип с режисьора Рупърт Сандърс, въпреки че предишният им общ проект „Дух в броня“ не постигна успех нито сред критиците, нито сред феновете. Този път двамата се съюзяват, за да представят на големия екран историята на Лоис Джийн Гил, която през 70-те и 80-те е развила криминална империя от почти нелегални масажни студия, които са били прикритие за бардаци, а отделно е въртяла и бизнес с анаболни стероиди, довел до изграждането на легендата на футболния отбор Pittsburgh Steelers. Освен всичко това Гил се е представяла за мъж, за да пробие в престъпните среди, имала е вражда с местната мафия и е била в затвора за неплатени данъци. „Емоционалното ядро“ на филма пък се завърта около страстните ѝ отношения с дългогодишната ѝ партньорка в живота Синтия Бруно.

Всичко това ни звучи като доста заинтригуваща и наслоена история, за която имаме много малко вяра, че режисьорът Рупърт Сандърс може да доведе до задоволяващ филмов продукт. С риск да сме негативни без причина, Сандърс, с досегашните си филми „Дух в броня“ и „Снежанка и ловецът“, не ни е показал нищо стойностно като тематика, история или развитие на характери, само бездушна празна визия, която трябва да признаем, че не е лоша.

Сюжетът тук обаче ще изисква по-деликатен подход, който нито Сандърс, нито пък сценаристът Гари Спинели („Бари Сийл: Наркотрафикантът“) са ни доказали, че могат да следват. Обявеното заглавие „Rub & Tug“ също не ни изпълва с увереност, че това ще бъде сложно и разслоено изследване на интересен характер.

Междувременно се завъртя голям скандал из филмовите интернет среди и интересното е, че е почти идентичен със скандала, който стана с предишния филм на Йохансон и Сандърс. При първото обявяване на „Дух в броня“ либералният контингент се зае с любимото си занимание – да пищи за whitewashing. Сега случаят е доста подобен: по всичко личи, че Лоис Джийн Гил не е била просто жена, която се е представяла за мъж пред другите, а напротив – трансджендър мъж, който се е определял като мъж и се е представял и в личния си живот с името Данте “Текс” Гил.

Това откритие накара контингента отново да вдигне факлите и да погне Йохансон, този път за това, че „краде“ роля от транс актьор. Йохансон е отговорила с изявлението: „Обърнете се към представителите на Джефри Тамбор, Джаред Лето и Фелисити Хъфман“ – и тримата известни с ролите си на транс жени.

Истерията с това кой на какви роли има право ни е доста безинтересна и, стига да не причини разпадането на проекта, няма да ѝ обръщаме много внимание. Разкритието, че става дума за транс мъж, което обаче не е основно за героя му – той продължава да бъде криминален бос в два различни престъпни бранша, крайно много ни интригува като концепция. Късно ли е да сменим режисьора?

За момента няма обявена дата, когато да очакваме „Rub & Tug“ в кината.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *