Поредна скандална новина от лагера на Disney,  които през последните години не се колебаят и за секунда, преди да уволняват режисьори, които поради една или друга причина са станали неудобни за целите им. Когато става въпрос за творчески различия или сурови обвинения в сексуален тормоз, можем да разберем, но когато иде реч за шеговити туитове отпреди десет! години, нещата все повече заприличват на тъжна оруелска антиутопия.

След като защити Марк Дуплас от гневни тролове в туитър, които бяха шокирани от призива на Дуплас за по-отворено съзнание и подаване на ръка към дясното и по-специално към Бен Шапиро, Гън беше подложен на кръстосан огън от същата обезумяла SJW  тълпа. Майк Чернович, писател с дясно ориентирани политически възгледи извади наяве туитове на Гън от 2009-2010 година, в които младият режисьор си позволява шеги с педофилия и изнасилване. Предлагаме ви да ги видите, преди да продължим нататък (отворете снимката в нов раздел за по-голяма резолюция).

DiiVF4kXUAAJLWr

Ето какво каза Алън Хорн, председател на Walt Disney Studios:

За обидното отношение, открито в статусите на Джеймс, не може да се открие извинение, то е в разрез с ценностите на студиото ни и затова прекратяваме бизнес отношенията си с него.

Отговорът на Гън:

 1. Много хора, които следят кариерата ми от самото начало, знаят, че гледах на себе си като на провокатор и правех филми, в които ползвах шеги, които бяха скандализиращи и табу. Както съм коментирал публично много пъти, с течение на годините аз се развих като човек, както и моята работа и хумор.

 2. Не казвам, че съм станал по-добър, но съм много, много по-различен от човека, който бях преди няколко години. Днес се старая да вкоренявам работата си в любов и споделеност и все по-малко в гняв. Дните, в които казвах нещо просто защото е шокиращо, за да получа реакция, свършиха.

 3. В миналото съм се извинявал за хумора си, който е наранявал хора. Наистина съжалявах и имах предвид всяка дума от извиненията си.

 4. За протокола, когато направих тези шокиращи шеги, не ги преживявах наистина. Знам, че е странно нещо, което човек може да каже, изглежда очевидно, но все пак, ето ме тук, заявявам го.

 5. Както и да е, това е абсолютната честна истина: Преди правех доста обидни шеги. Вече не го правя. Не се обвинявам за нещата, които съм казал тогава, но сега се харесвам повече и се чувствам като по-пълноценен човек и творец. Любов за всички ви!

Толкова жалко и унизително ни изглежда цялото това обясняване за няколко безобидни майтапа отпреди десетилетие, че чак на нас ни става неудобно. Ще се постараем да не ви досаждаме чак толкова с мнението ни по въпроса. Бен Шапиро, който получи няколко подигравки от страна на Гън през изминалите дни, също критикува безумното уволнение:

Чудим се има ли смисъл изобщо да казваме нещо. Гън свърши невероятна работа с първите два филма от „Пазителите на галактиката“ и чувстваме загубата му като нещо доста лично. Едва ли някой ще може да го замести като режисьор за третия филм, за това дори не ни се мисли в момента. Жалко е, че вече живеем в свят, в който всеки може да бъде съден не само за предишни прегрешения, но и за отминали смешки. Все по-често ни се струва, че живеем в епизод на „Black Mirror” или в някакъв фантастичен роман от 70-те години. Политическата коректност и контролът на мисълта стават все по-сурови и с тях си отива всяка възможност са смело изкуство. Пожелаваме късмет на Гън оттук нататък и се надяваме тази глупост да не е края на кариерата му.

В заключение ви припомняме, че „Пазителите на галактиката“ беше изненадващ успех за вселената на Marvel, като първият филм генерира 773 милиона долара и бетонира Крис Прат като една от най-големите звезди на планетата, а продължението събра над 865 милиона. Преди да бъде уволнен, Гън беше по средата на сценария за третия филм, чийто снимки трябваше да започнат тази есен в Атланта.

james-gunn-raccoon-1012287-1280x0

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

22 Comments

 1. Свинщина… но пък за Гън това си е чиста карма (предвид отношението му към не по-малко малоумния скандал с Розан Бар).

 2. Спокойно, сега като сложат Зорница София за режисьор и ще ударят два-три милиарда приходи 😀

  1. Или Николай Илиев, повярвай ми, успехът ще е толкова грандиозен, че ще е срамота, когато си спомнят, че са се занимавали с такива като Гън, братята Русо, Уайтити или пък Брана.

  2. Зорница дори селфи като си прави, общият рейтинг на филмите по света пада с няколко пункта.

 3. Сега очаквам и Уайтити да бъде подгонен за чувството си за хумор и дано не се гаври с невръстни вампирчета, че Хари-то му пази легло!

 4. Браво на Дисни. Вън всички самозабравили се помияри. Туитовете са повече от Гнусни.

 5. Просто нямам думи !
  Според мен истинската идея тук е да се съботира сигурният успех на 3-я филм.
  Педофилски шеги….много важно.
  Не ме интересува ако ще с патката на папата да си прави гъргара.
  Този режисьор беше гаранция за 2часа удоволствие в киното или иначе казано пари похарчени с кеф.

 6. Бахти хората. Защитават го, щот предлагал 2 часа истинско кино удоволствие. Вие нормални ли сте бре?

  1. Ами… да… предполагам…
   Аз лично правя разлика между това, което даден човек твори (прави кино, меси хляб, сглобява машини и т.н.) и това, какво върши извън работата си (пие, пуши, пцува, убива малки котенца, прави секс с трупове и т.н.). И докато не върши нещо извън закона, аз няма да тръгна да го съдя. Щом някой е създал нещо качествено, аз оценявам творбата, а не творецът. Да, връзка може би има, но не е тя водещият мотив.
   Затова и избягвам жълтите новини – кой какво е направил зад кулисите, под чаршафите или на публично място. В случая коментирах по-горе само и единствено, че да уволниш някого, понеже е писал кофти хумор е неземна идиотия.

 7. Аз също не мисля, че трябва да бъде уволнен – изглежда като прибързано решение. Обаче по-общите изводи на автора по-горе са малоумни…Не миоже некви милиони долари приходи да са аргумент когато уж се говори за ‘свобода в изкуството’.

  Цитат: ‘Политическата коректност и контролът на мисълта стават все по-сурови и с тях си отива всяка възможност са смело изкуство.’ Ето това е един много неинформиран извод. Защо ? Защото не отговаря на обективната реалност. И се основава на 4 % от информацията за ‘изкуството’ като такова.

  Трябва ли тук сега да изброявам ‘смелите’ филми и примерите за ‘смело изкуство’ от последната година ???
  Трябва ли да погледнем филмите в няколкото основни фестивала от тази година само ?

  Един единствен пример. Абсолютно произволен, защото аргументите срещу малоумни изказвания се намират лесно….
  Световният художник от България Недко Солаков, за който никой в България нищо не знае кой е и к’во прави, и неговата работа ‘I Мiss Socialism, Мaybe….’
  На последния Basel Art в Базел (няй-голямото годишно събитие в света от областта на съвременното изкуство) – тази негова работа заемаше централно място на входа на общата изложба, поставяше основен въпрос, който касае всички ни днес и предизвикваше всеобщ интерес и резонанс. (И един съвсем малък детайл за момчетата тук: на един от екраните се мандахерцаше надървеният му кур…over and over and over again.)

  Кога изкуството е смело ? Какво е изкуство ? Къде са границите му – какво знаем за процесите в него от сега и от преди и от по преди ? Некъф туит изкуство ли е ? Киното и изкуството ли са загубили от това, че ще има временен проблем с 2-то продължениена на нещо си или индустрията, която ги бълва непрекъснато ?

  1. Милбо, човече, отиди да се прегледаш, нещо не си наред. :)))

   Милионите долари не са аргумент, а равносметка за успеха на поредицата, който е и творчески, разбира се. И тук, ако не си разбрал, говорим за високобюджетни продукции, какво ми даваш пример с фестивали и надървени курове.

  2. Анджжак, за проблем с реализирането на ‘високобюджетна продукция’ е думата, не за задувашане на ‘смелото изкуство’. Двете неща не са синонимни. Изводите ти за ‘контрола на мисълта’ и прочее са съвършено нелепи. Д.Г. е имал свободата и възможностите да напише и направи първия филм, свободата да напише и направи втория филм, свободата да пише тези малоумни туитове, и да се осъзнае впоследствие и да ги погледне с други очи след време. Със сигурност ще има възможност и свобода да напише и направи и други филми. Тази индустрия е процъфтяваща по който и критерий да изберем да мерим това….Къф край на ‘изкуството’, кви пет лева сънуваш.

  3. трябва да си сляп, че да не виждаш промяната в комерсиалното кино.

 8. Това е просто малоумно… Вече ще прави трета прекрасна част и те решават да го изгонят заради туитове от преди 10 години. Много ми харесват и двата филма, ама много и тия от Дисни осраха всичко. Гън ми харесва като човек, до сега не бях виждал никой друг, който да се опита да отговори на почти всички коментари на фейсбук страницата си, при това по толкова прекрасен начин.

 9. Абе Касабов, нямам идея за контекста на тези шеги (колко има въобще), но не може да се отрече са баят отвратителни. Нито ще тръгна пък Дисни да защитавам, но социалният статус днешно време няма как да не е важен или представителен (ама колко пък да ти е акъла да ги праскаш такива на всеобщо публично достояние :D). Вземе в предвид колко различни групи от хора биват „обслужвани“ от компанията и става пределно ясно, че няма как да му се размине. Макара да изглежда малко подозрително, че някой след 8 години вдига шум, а през това време всичко е било ток и жица.

  1. шега трябва да можеш да си направиш с всичко – било посредством сардоничен или черен хумор. ограничаването на свободното слово никога не е докарало нищо хубаво.

  2. Да ама не, мисля, че трябва да си наясно с това. Правиш си шега с рак, в компанията на някой който е има близък починал от болестта и го е преживял тежко. Да добре, опитай се да му обясниш майтапа в тъпата си хумореска (най-много да изкопчиш ехидна усмивка). Нема как.
   Никой не ограничава свободното слово, просто са го уволнили :D, защитавайки публичното си реноме, или имат няква по-дълбока агенда.

 10. Може да го върнат, след като поотшуми гневната лайнярска тълпа,ще поискат от него да излезе с някакво малоумно официално извинение и е отново в играта … надявам се. Или пък са си намерили скапана причина да го разкарат.