Оказа се, че до този момент през всичките години, в които съществува „Операция Кино”, не сме имали повод и възможност да споменем под някакъв предтекст името на един от най-дръзките и освободени творчески духове в съвременния дизайн, „лошото момче на модата” Алекзандър Маккуин. За щастие на всички негови почитатели и хората, които ценят нестандартната му креативност, вече е готов новият документален филм „McQueen”, чиито автори Ян Бонхоут и Питър Етедгай започват историята с абсолютно вярното твърдение „Никой не е откривател на Алекзандър Маккуин. Алекзандър Маккуин сам откри себе си!”

Трудно е да бъде описан Лий Алекзандър Маккуин – вероятно може да бъде сравнен с ураган, който помита традиции и консерватизъм, закостенялост и правила, за да представи в пълните им разкош и провокативност своите луди дефилета. Бъдещият дизайнер напуска училище още 16-годишен, напълно наясно със своята сексуалност и с непреодолимото си желание да създава дрехи, и започва работа за Anderson & Sheppard, а впоследствие за Gieves & Hawkes. След време той стига до колежа за изкуство и дизайн „St. Martins” в Лондон, където се дипломира като магистър и след това разтърсва света на модата с неподозирана сила и стил. През 1996 година Маккуин е назначен за главен дизайнер в Givenchy, като едва изчаква да изтече 5-годишния му договор, който „ограничава творческата му свобода”. Известни са партньорствата му с Gicci, Puma и MAC, неизбежно е да създаде и своя собствена компания. Той е най-младият автор, получил титлата „Британски дизайнер на годината” – при това четири пъти; носител е и на ордена на Британската империя.

Пресъздадена чрез специални интервюта с неговите най-близки приятели и семейството му, историята на неговия живот е допълнена в този документален филмов пъзел от възстановени архиви, великолепни визии и музика. Двамата режисьори предлагат много личен поглед към изключителния живот и кариера на магичния Алекзандър Маккуин, чиито творби са предпочитани облекла за много звезди в съвременния небосклон от прочути личности. И макар животът на твореца да приключва по негово желание месец преди неговия 41-ви рожден ден през 2010 година, неговото наследство ще продължава да се цени – не само от и в света на модата!

Разпространители на „McQueen” са Bleeker Street, а документалният филм ще се появи в избрани киносалони по света от 20 юли 2018. Оставаме с надежда, че бихме могли да го видим и ние на голям екран в предстояща фестивална програма…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *