Наблюдава се известна закономерност – често независимите, арт-филми, представени за пръв път пред публика в Сънданс, планират своите премиери в летните месеци и началото на есента. По традиция се смята, че тогава излизат заглавия, които са изчерпали фестивалния си потенциал и не очакват кой знае какви боксофис резултати. В случая с поредния режисьорски проект на Итън Хоук трябва да се съгласим, че е много вероятно неговият „Blaze” да изпълни тези „условия” – биографична драматична история за кънтри-певец в Щатите не е най-интригуващият сюжет, за който може да се сетим.

Blaze” проследява художествена версия на живота на композитора и кънтри-изпълнителя Блейз Фоули, както и влиянието на неговата музика върху приятели, почитатели и врагове – в живота и след смъртта. Надали много хора са наясно със специфичната „некомерсиална” кънтри-музика, която е част от цялостната картина на изкуствата в Тексас във втората половина на ХХ век, но Фоули придобива статут на ъндърграунд-гуру за много хора до края на 80-те години. Той е част от специалното „outlaw” течение в музиката, противопоставящо се на „зализания, захарен” вариант на кънтри-изпълнителите от Нешвил, като сред най-известните „outlaw” представители са Уили Нелсън, Крис Кристофърсън, Джони Кеш и много други.

Ако съдим по трейлъра, коренякът-тексасец мистър Хоук се е справил доста добре с предизвикателната задача да разкаже една типично южняшка история с реверанс към таланта на Блейз Фоули. Главната роля в „Blaze” е поверена на музиканта Бен Дики, все още непознат във филмовите среди, а компания му правят Алиа Шоукат, Чарли Секстън, Джош Хамилтън, Ричард Линклейтър, Алинда Сегара, Сам Рокуел, Стив Зан и легендата Крис Кристофърсън.

Ето какво гласи и официалният синопсис на филма:

Режисиран от Итън Хоук, в „Blaze” участва дебютантът Бен Дики в ролята на Блейз Фоули, една почти непозната музикална легенда на музикалното движение в Тексас, което ражда изпълнители като Мърл Хагард и Уили Нелсън. Във филма се преплитат три различни периода от времето, като образи на миналото, настоящето и бъдещето на Блейз. Като допълнителни нишки проблясват неговата любовна история със Сибил Роузън (Алиа Шоукат); неговата мрачна последна нощ на тази земя, както и влиянието на неговите песни и смъртта му върху хората, които го познават и ценят. Историята приключва с признание за възхода и падението на Блейз и със спомените, които той е оставил у всички, споделили неговия житейски път…

5958abca6ba2314c23d50367ea6d51c7

Премиерата на „Blaze” беше на фестивала Сънданс през януари 2018 година, когато изпълнението на Дики получава Специалната награда на журито за постижение в актьорското майсторство. Всички обръщат внимание на факта колко майсторски е подходил Итън Хоук към разказа, а ние ще подсетим, че той притежава опит в режисурата – след дебюта му от 2001 година „Chelsea Walls”, следват „The Hottest State” (2006) и документалния „Seymour: An Introduction” (2014). Сценаристи на „Blaze” са режисьорът Хоук и Сибил Роузън, като за основа са използвани мемоарите на Роузън „Living in the Woods in a Tree: Remembering Blaze Foley”.

Очаква се филмът да се появи в разпространение в Тексас през август, а всички останали щати ще могат да го видят в кината си в началото на септември 2018 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *