Вчера научихме, че на 84 годишна възраст е починал великолепният автор на научна фантастика Харлан Елисън. Смъртта му беше обявена от близка приятелка в Twitter.

Харлан, за съжаление, никога не си спечелва огромна слава или комерсиален успех в мащаба, в който други автори на художествена литература успяват, но въпреки това достига до хиляди, благодарение на своите над 1700 кратки разказа, включително шедьоврите „I Have No Mouth, and I Must Scream” и „Repent, Harlequin!’ Said the Ticktockman”. Автор е също така на повести, сценарии, комикси, есета и критика, покриваща сферите на литературата, киното и телевизията. Повестта „Момчето и неговото куче” (включена у нас в сборника „Смърт на Марс”) е филмирана през 1975 г. с участието на Дон Джонсън.

Кариерата му в Холивуд започва със сценария за филма „The Oscar” с участието на Стивън Бойд, след което се ориентира към телевизията, където участва в писането на „The Man from U.N.C.L.E” и „The Alfred Hitchcock Hour”, а сценарият му за епизода на „Стар Трек” „The City on the Edge of Forever” (от чиято преработка той не е доволен) се счита за един от най-добрите в историята на предаването. Работи като консултант по „Зоната на здрача” от 1985 г. и „Вавилон 5”. Нает от Disney и уволнен още на първия ден, заради шега, че щял да направи порнографска анимация, Харлан постепенно си печели репутация на лошо момче, с което се работи трудно.

Благодарение на инатливия си характер и ревностно преследване на истината, се въвлича в множество съдебни спорове, като един от по-известните е този с Джеймс Камерън за „Терминатор”. Елисън твърди, че историята е взета директно от написания от него епизод „Soldier” за предаването „The Outer Limits”, след което принудително си спечелва кредит в надписите. Ето го и оригиналния туит, който съобщава за смъртта на огромния писател:

Понеже вярваме, че си заслужава Харлан да получи по-голяма известност, поради невероятния си талант, прибавяме като допълнение трейлъра на документалния филм от 2008 г. „Dreams With Sharp Teeth”, посветен на бурния живот на писателя, в който взимат участие негови приятели като Нийл Геймън и Робин Уилямс.

Харлан често прави демонстративно писане на разкази, което ще рече, че отива в някоя публична книжарница и започва да пише, взимайки идеи от наблюдателите. Някои от тези истории след това печелят множество престижни награди. Ето какво казва той за нетипичния си навик:

„Правя го, защото мисля, че в тази страна хората от селата са толкова дистанцирани от литературата, поради начина по който се преподава в училище, че си мислят как тези, които пишат, са магьосници, обитаващи някъде там на планинския връх. Мисля, че това е една от причините да има толкова неграмотност в страната ни. Така че като правя тези публични изяви, показвам на хората, че писането е работа, подобна на това да си водопроводчик или електротехник.”

Оставяме ви с кратък коментар, който Харлан записва за канала Sci-Fi през 90’-те, от който можете да добиете представа за енергичната му, но прецизна употреба на думи. Поклон пред паметта му!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *