21 години след превъплъщението на Стивън Фрай в ролята на най-експлоатираната личност в британската литература (във филма „Wilde”), е ред на един нов Оскар Уайлд да опита да озари широкия екран – Рупърт Евърет. Наред с „Bohemian Rhapsody” (Рами Малек ще е Фреди Меркюри) и „Mary Queen of Scots” (Сърша Ронан е Мария Стюарт), „The Happy Prince“ („Щастливият принц”) е поредното амбициозно заглавие в каталога на тазгодишните биографични филми.

Амбициозно по редица причини. Филмът, който ще разказва за финалните години на автора на шедьоври като „Портретът на Дориан Грей”, „Колко е важно да бъдеш сериозен” и „De Profundis”, е дебют на Рупърт Евърет като режисьор и сценарист. Като добавим към това, че животът на личност като Оскар Уайлд е тема, която неусетно може да бъде превърната в кичозно и самоцелно изобразяване на екстравагантността, залогът става още по-голям.

След премиерата през януари на фестивала Sundance, където „The Happy Prince” беше посрещнат  предимно от позитивни отзиви, от Lionsgate UK пуснаха първия трейлър за масовата публика.

https://www.youtube.com/watch?v=nTLYj837YaM

В дългото малко над 2 минути видео виждаме Евърет в ролята на Уайлд след прекарани две години в затвора Рединг, където е осъден през 1895 г. на тежък затворнически труд. Беден и отхвърлен от викторианското общество, творецът вече няма място в Лондон и прекарва последните три години от живота си в евтини хотели в Париж, опитвайки се да съхрани онова, което винаги е било висша ценност в творчеството му – красотата. Докато здравето му системно се влошава, той си припомня миналото, славата и любовта към лорд Алфред Дъглас, заради която е изправен пред съда. Виждаме премиерата на пиесата „Ветрилото на лейди Уиндърмиър”, когато Уайлд излиза с цигара в ръка на сцената да благодари за отзивите. Първите срещи с лорд Алфред „Боузи” Дъглас. Любовта към съпругата му Констанс и двете им деца, Сирил и Вивиан, чиито имена са променени след ареста, защото фамилията Уайлд става гаранция за провал в обществото.

Актьорският състав на филма е стратегически подбран и някои изпълнители вече са се срещали на снимачната площадка във филми по творби на Уайлд. През 2002 г. Рупърт Евърет, Колин Фърт и Том Уилкинсън играят в „Колко е важно да бъдеш сериозен“. Този път Евърет отново е в главната роля, Колин Фърт е Реджиналд (Реджи) Търнър, един от малкото приятели на Уайлд, които остават до него и след ареста. Едуин Томпсън влиза в ролята на другия верен приятел и литературен агент, Роби Рос. Емили Уотсън е Констанс Уайлд, а Колин Морган е Боузи Дъглас. Определено пред Евърет и Морган стои предизвикателство, тъй като все още помним изпълненията на Стивън Фрай (Оскар Уайлд) и Джуд Лоу (лорд Алфред Дъглас) в „Уайлд”.

 Трейлърът е недостатъчен, за да ни убеди в майсторството на продукцията, но Евърет е плувал достатъчно във водите на Уайлд и това вдъхва доверие. Едно от най-добрите му попадения е ролята на Алджърнън Мънкрийф в „Колко е важно да бъдеш сериозен”. Преди това играе лорд Горинг в екранизация на „Идеалният мъж” (партнира си с Кейт Уинслет и Джулиан Мур), а през 2012 г. за първи път влиза в ролята на Уайлд в пиесата „The Judass Kiss” на лондонска сцена.

Дали обаче „The Happy Prince“ („Щастливият принц”) ще бъде достоен портрет на великия Оскар Уайлд? Предстои да разберем – филмът ще излезе във Великобритания през юни, а световната премиера още не е насрочена.

the-happy-prince-img04-20180430 the-happy-prince-img02-20180430 the-happy-prince-img06-20180430 the-happy-prince-img07-20180430 the-happy-prince-img09-20180430 the-happy-prince-img10-20180430 the-happy-prince-img11-20180430 the-happy-prince-img12-20180430 the-happy-prince-img13-20180430 the-happy-prince-img15-20180430 the-happy-prince-poster-1-20180430 плакат

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *