Как и защо се появява киното?

Въпросът е на пръв поглед изключително прост, но отговорът се простира в рамките на десетилетия, обхващайки различни изкуства и технологии; обхваща и различни личности. В този малко по-нетипично културен епизод на Inglourious Kunts ce опитваме да проследим (сравнително) хронологично как филмите от иновация се трансформират в художественост, а за целта водещите Благой Д. Иванов и Димитър Дринов са поканили в рубриката „Polterguest“ легендарния кинокритик и историк проф. Владимир Игнатовски, който с лекота се впуска в детайли и примери, които имат не само образователен, но и аналитичен характер. За да не си помислите обаче, че сме твърде сериозни, ще отбележим, че непосредствено преди ефир екипът ни погълна индустриално количество хапчета против логорея, за да ни гледате повече от час в почти нямо състояние – така хем сме в синхрон с темата, хем даваме възможност на авторитета на дивана да ни затрие с превъзходно артикулирана енциклопедичност, неоспоримо демонстрирайки, че има значително по-смислени неща за казване от нас.

Очаква ви обширен архив с древни ленти и респектиращи революционери, сред които са Едуард Мейбридж, Жорж Мелиес, Едуин Портър, Дейвид Уорк Грифит, Сергей Айзенщайн и Фридрих Вилхелм Мурнау. Качеството на някои от покритията не е HD, защото по онова време творците не са имали глезотии като днешните, но пък са имали остроумие, находчивост и нестихваща страст към раздвижилите се картинки…

Wait a minute, wait a minute, you ain’t heard nothin’ yet:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

  1. И аз подкрепям. Би било супер да има повече подобни епизоди за историята на киното.

  2. От една година се опитвам да го организирам тоя епизод, да се еба в мързела. 🙂 Ама стана гот и определено бихме поканили Игнатовски отново.

  3. Режисьор, Професор..Формата се разчупва..браво! Що пък не и някой от малцината качествени актьори, по натам…;)

  4. В пет часа сутрина си го пуснах това видео, за да заспя на него, но не успях. На един дъх го изгледах този епизод. Благодаря ви! 🙂

  5. Такива хора трябва да имат предаване за киното- не кухи форми с Дюзев или Стаси Кара Локомотив… от които не научаваш нищо, за това пък запълват време и ги гледат роднините им.

  6. Въпреки по-малкото гледания на епизода, поне самите гледания са смислени и благодарим за фийдбека. 🙂

  7. С голям кеф изгледах епизода. Колкото и пъти да дойде Игнатовски, все ще е малко. Задължително ще си взема и двете му книги.