Що се касае до документалното кино Вим Вендерс няма грешка, но в мига, в който заговорим за игрално, нещата бързо се променят към лошо. Да, „Париж, Тексас“ и „Криле на желанието / Небето над Берлин“ са наистина страхотни, но убийте ни, не се сещаме за негов наистина качествен игрален филм, снимат през последните 20 години. За нас всички през този период са посредствени (в най-добрия случай бихме казали спорни) и е крайно време немският режисьор да покаже защо някои хора (предимно киноснобите) го смятат за едно от големите имена в киното.

Надеждата за завръщането на Вендерс във форма (пак да кажем, че говорим за игрално кино) се пада на най-новия му проект „Submergence“, който е с участието на Джеймс Макавой и Алисия Викандер. Сценарият на филма е дело на Ерин Дигнъм („The Yellow Handkerchief”) по едноименния бестселър на Дж. М. Леджърд, разказващ за британски агент от тайните служби (Макавой) и биоматематик (Викандер), които се влюбват до полуда след среща в изискан курорт. За съжаление, техните работни задължения ги поставят в изключително тежки ситуации, които могат да ги разделят, най-вероятно завинаги. Ще успеят ли двамата да се измъкнат и да намерят път един към друг и как преживяното ще се отрази на гледните им точки за живота, любовта и спомените? Вижте първия трейлър.

За съжаление, не виждаме нищо, което да ни убеди, че „Submergence“ ще е „голямото завръщане“ на Вим Вендерс. Очевадният паралел между двете сюжетни линии ни идва доста елементарно и поне за нас убива принципно интересната и притежаваща добър потенциал история. Не че имат нещо много общо, но така се почувствахме след „Снимки в Палермо“, където болезнено елементарно Смъртта трябваше да ни учи за Живота. Все пак не губим надежда филмът да дойде на София Филм Фест, които традиционно показват Вендърс (и него самия, и филмите му).

В добавка вижте един по-подробен синопсис, както и два постера и няколко снимки.

В една стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е пленник в ръцете на джихадисти. Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, той отразява активността на Ал-Кайда в околността, а след залавянето му инсценират екзекуция и като затворник го превеждат през пустинни райони на територията на Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Фландърс се подготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски произход и е обсебена от живота, който обитава най-големите морски дълбини. Връщаме се във времето до предишната Коледа, когато двамата се срещат по случайност в един френски хотел на атлантическото крайбрежие и се впускат в страстна любовна афера. Съзнанието на Джеймс се потапя във въображаеми утопии и спомени. Дани се връща към началото – към митичните и научни истини за произхода, и към собствената си същност. Двамата намират спасение един в друг, и в завръщането си към океана – магнетичен, извънземен, заплашителен, но и предлагащ утеха…

submergence-img02-20180127 алисия викандер плакат плакат

Режисьор на „Submergence“ е Вим Вендерс, а сценарият е на Ерин Дигнъм по едноименния бестселър на Дж. М. Леджърд. В ролите са Джеймс Макавой, Алисия Викандер, Александър Сидиг, Селин Джоунс, Реда Катеб, Мохамед Хакимшади и др.

Щатската премиера е 13 април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Втория постер не е официален а е фейк. Единия кадър е от Atonoement (2007).

    1. Не сме казвали, че е официален. Имаше го в IMDB и го споделяме.

    2. Дано Вендерс е откраднал и някой кадър от „Atonement“, барем филмът му става за чеп.

  2. Травмата от гледането на наглия кино боклук „Хотел за милион долара“ никога няма да бъде заличена 🙁

  3. Твърде елементарен и посредствен като сюжет ! Верният и точен филм за Ал Кайда си остава сериала на Алекс Гибни Призрачната кула ака The Looming Tower !