Има проекти, за които някак си интуитивно знаем, че няма смисъл да бъдат правени. Не че се съмняваме в таланта на хората, които се заемат с тях (макар че в случая и такова притеснение ни минава през ума) – просто в един момент осъзнаваш, че да се захванеш да екранизираш Виктор Юго във второто десетилетие на ХХI век ще се окаже абсолютно ненужно упражнение, а усилията за реализирането му ще са хвърлени на вятъра. Макар преди година и половина да бяхме на друго мнение, толкова много промени настъпиха в реалността (и в киното, и в телевизията), че все повече се изпълваме със скептицизъм по отношение на точно тази идея – да гледаме „Клетниците”.

Първо – идеята е да се подготви сериал, традиционен. Кой ще го гледа? Младите поколения не могат да бъдат привлечени от история, случваща се в бунтовен Париж преди почти два века, защото не познават онова време и – по-важното – не им е ин-те-рес-но да го опознаят, следователно няма да са им интересни и премеждията на героите. Публиката на ВВС, защото именно британският гигант ще продуцира проекта, ще бъде съставена от традиционните зрители, които а) са застаряващи поколения, възпитавани в уважение към историята или б) уважават майсторството на британската телевизия.

Второ – точно преди пет години, в началото на 2013 година у нас се появи на голям екран един прекрасно изпипан мюзикъл, който вече беше възхитил света и който се окичи с три награди „Оскар”, 80 приза и над 170 номинации от най-различни филмови форуми. Негов режисьор е Том Хупър, а главните роли бяха поверени на Хю Джакман, Ан Хатауей, Ръсел Кроу и още много други талантливи актьори. Макар и обвиняван в изобилие от „твърде много ноти”, този класически филм е прекрасно обяснение в любов към героите на Юго, времето и идеалите на (няколко) безвъзвратно отминали епохи. При положение, че съществува тази творба, кому е нужно да пресътворява историята в шест едночасови епизода?

Трето – и най-важното, което е всъщност основния информационен повод за тази новина – актьорският екип. Разпределението на главните роли, както стана ясно наскоро, е между Доминик Уест (Жан Валжан), Дейвид Ойелоуо (инспектор Жавер) и Лили Колинс (Фантин). Именно това беше капката, която преля чашата на толерантността: как точно тези актьори, от всевъзможни опции в целия свят, са избрани – това не можем да го коментираме, но сме абсолютно сигурни, че нито един от тримата няма да се справи с непосилната за техните (скромни) възможности задача да се превърне в съответния иконичен образ, създаден от гениалния Юго. Просто нямат шанс!

С обявяването от Variety на този екип, ВВС потуши у нас всякакъв интерес към бъдещия си проект. Просто за пълнота на информацията ще добавим останалите актьори – Ели Бамбер ще бъде в ролята на Козет, като дуета Тенардие ще се изявят Адил Актар и Оливия Колман, Джош О’Конър ще се превърне в Мариус, а Ерин Колейман – в Епонин. Андрю Дейвис („Война и мир”) ще се постарае да разкрие всички пластове на изключителното, майсторско повествование в класическата творба на Юго; за режисьор на шестте епизода е посочен Том Шанкланд, а снимките започват през февруари в Белгия и Франция.

От продуцентския екип на проекта наскоро се оттеглиха Weinstein TV, които щяха да разпространяват сериала в САЩ и Китай. В момента продуценти са ВВС Studios и Lookout Point. Да видим какъв ще се окаже финалният резултат! Изпълнени със сериозен скептицизъм, обещаваме, че въпреки неприязънта ни ще продължаваме да следим за новини около новите, телевизионни „Клетниците”…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Виктор Юго е направил огромна грешка задето не е споменал в романа си, че всички негови герой са негри….
    Ама никак не е бил политкоректен този Юго….

  2. Доминик Уест – скромни възможности? Извинявам се, но въобще не съм съгласен. Иначе другите не са някакви върховни актьори, но не са и хич зле. В поддържащите роли пък виждам име като Оливия Колман – и тя ли е със скромни възможности?

    Аз си мисля, че сериалът ще си е на ниво, но да видим.

  3. И аз се наканих да не се съглася за Доминик Уест, но вече са ме изпреварили. Но не пречи да дам и моите two cents. 🙂
    Доминик Уест е отличен актьор със силно екранно присъствие. Много повече блести в сериали, отколкото в киното, но там и ролите, които му предлагат, са едни никакви – например последно го гледах в Money Monster, където имаше мижава епизодична роля…