Birdboy: The Forgotten Children

Никак не са чести възможностите да видим дори трейлър на абсолютно независимите и некомерсиални рисувани заглавия, които не са дело на „смазаната” щатска машина, но въпреки всичко имат куража да се състезават за заветните златни войни. Именно такъв е случаят с „Birdboy: The Forgotten Children” – филм на испанските режисьори Педро Риверо и Алберто Васкес, чиято премиера е била преди две години в програмата на Сан Себастиан, а през цялата 2016 обикаля по различни фестивали. Пътешествието му пред специализираната публика продължава и през 2017, като през февруари получава шанс за ограничено разпространение в Испания, а в края на май е бил пуснат по кината и във Франция.

„Таглайнът” на филма е лаконичен: „Три деца решават да напуснат домовете си и да търсят по-добър живот”. Но това изречение не бива да подвежда никого – историята съвсем не прилича на детските филми (или филмите за деца), с които е свикнала публиката в цял свят. Тя е построена върху комикс с много специфичен рисунък, като в основата й е също и късометражен анимационен филм на двамата съавтори от 2011 година – трогателен и обсебващ постапокалиптичен сюжет, който (според вездесъщите фестивални спецове) очарова и покорява с мрачната си красота.

„Искам да ти помогна, но не зная как!”

Има светлина и красота дори и в най-мрачните светове. Изолирана на остров в един постапокалиптичен свят, тийнейджърката Динки и нейните приятели измислят много опасен план как да избягат, с надеждата някъде другаде да открият по-добър живот. Нейният отдавнашен приятел Бърдбой се е изолирал от всички, преследван от полицията и от демони, които го измъчват. Той крие в себе си тайна, която не е доверил на никого, но тя би могла да промени света завинаги…

Почитатели сме на нетрадиционните истории, нестандартните визуални решения и особено на мрачната атмосфера, пресъздадена чрез специфичния стил на рисунките. Именно по адрес на подобни филми винаги сме казвали, че няма значение кога точно е била премиерата им – важно е все някога те да стигнат до аудиторията, дори и като претендент за анимационен „Оскар“! Чак до нашата територия надали ще успеят да се доберат, но винаги надеждата умира последна…

MV5BMTc3MzI0MjA3Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTkyNzgyNDM@._V1_SY1000_CR0,0,684,1000_AL_

Режисьорите са ангажирали актьорите Феликс Аркаразо, Андреа Алзури, Ева Охангурен, Джосу Куберо, Хорхе Кареро и Нурия Марин, с чиито гласове говорят героите на рисуваната притча. Очаква се GKids да разпространят „Birdboy: The Forgotten Children” в избрани щатски киносалони от 15 декември 2017 – навреме за „квалификациите” във връзка със сезона на наградите. Завиждаме благородно!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

    1. Има шорт от преди 5-6 години, ако не си го скивал. Вероятно спойлва първата третина от филмчето, и е в доста по-суров – невзрачен – вид (разбире се). Предполагам е бил достатъчно силен, щом е получил подкрепа довела до реализирането на финалният (филмов) вариант.

    2. Не знаех. Ще гледам да го гледам.