Властелинът на пръстените
One TV series to rule them all

Много малко неща в модерния свят на киното и телевизията могат да ни изненадат истински и заглавието, че някой обмисля да пренесе „Властелинът на пръстените“ на малкия екран, е едно от тях. Мислели сме си, че ще дойде време за нова филмова версия (осъзнавате ли факта, че след има-няма 2-3 години, „Задругата на пръстена“ на Питър Джаксън ще стане на 20 години? Двадесет години!), но не предполагахме, че някой ще се пробва със сериал, въпреки че изходният материал е крайно подходящ точно за такава форма.

Variety и Deadline съобщават, че The Tolkein estate и Warner Bros. са предложили правата за сериал по „Властелинът на пръстените“ („The Lord of the Rings“) на Дж. Р. Р. Толкин на няколко големи компании за впечатляващата цена от 200-250 млн. долара. Засега, като основен фаворит в закупуването им се явяват Amazon, но преговорите, в които според информацията участва лично създателят и главен изпълнителен директор на компанията Джеф Безос, са още на много ранен етап и все още няма финализирана сделка.

Смятаме, че е напълно ясно какво се крие зад тази идея. Да, има милиони качествени  фентъзи поредици, от които биха станали фантастични сериали, но нито една от тях не притежава разпознаваемостта, признанието и влиянието върху съвременната култура на „Властелинът на пръстените“ на Толкин (голяма роля за това, разбира се, изиграва и филмовата трилогия на Питър Джаксън, както и последвалата адаптация на „Хобит“). От тази гледна точка, създаването на сериал „Властелинът на пръстените“ изглежда като абсолютен no brainer. Честно казано, вече се чудим защо въобще се изненадахме първоначално.

Ще поживеем и ще видим какво ще се случи с този проект, но Amazon – или който там купи правата – ще трябва бая да се постарае, за да направи сериал, който не само да стои адекватно на фона на съвременния телевизионен пейзаж, в който вече съществува „Игра на тронове“, но и да може да се сравнява с неоспоримите качества на филмите на Питър Джаксън. За това ще трябва не само да се налеят адски много пари (такива, сигурни сме, ще се намерят), но и огромно количество творчески талант. Иначе „Властелинът на пръстените“ е изключително благодатен за сериал и дори и в най-компактния вариант на историята, без излишно разпростиране, едни 6 сезона не ни мърдат.

Властелинът на пръстените

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Не съм чел книгата , но сигурно има пропуски. И сериалът може да ги запълни. Ама едва ли битките ще са добри колкото във филма 🙂 С една дума трябва много пари

    1. И аз искам нещо, което не сме гледали

  2. Като говорим за много пари… помните ли онази реклама: -Не става само с ядене….;) тук определено трябва и „акъл“.

    Иниче, едва ли сериалът ще съдържа нещо което сме гледали:) При необятния свят на Толкин…

  3. Аз пък смятам, че историята на Берен и Лутиен , падането на Гондолин,както и плаването на Еарендил с молба към Валарите са перфектни за филмиране.Дори битката с песни между Саурон и Финголфин е вдъхновяваща в тази история.За несведущите Лутиен( пра пра баба на Арвен) полу елф -полу маяр се счита за най-красива и могъща сред елфите..и неслучайно тя и смъртният и любим Берен единствени успяват да откраднат Силмарил от короната на Моргот….