Джулиан Мур
Джулиан Мур

Тенденциозност, предразсъдъци, взаимни обвинения в преувеличаване на фактите – с това се сблъскваме всеки ден, и от страна на „войните за социална справедливост”, и от рационалните реалисти. Уж всички се опитват да мислят трезво, но не винаги се получава. Сътресенията на никого не се отразяват добре, но в киното съществува една особено отчетлива тенденция да се „яха” вълната на най-обсъжданите, злободневно-актуални теми – и една от тях е равноправието на жените. Според Deadline Джулиан Мур е приела предложението да включи във филмографията си още един образ – на активистката Глория Стейнъм, един от водещите гласове на модерния феминизъм.

Филмът ще носи заглавието „My Life On The Road” и ще бъде режисиран от прекрасната Джули Теймър („Frida”, „Across the Universe”), по сценарий на Сара Рул. В основата на сюжета са мемоарите на американската журналистка, политически и социален активист, превърнала се в символ на „втората вълна” във феминисткото движение от 60-те и 70-те години на ХХ век. Амбицията е да се направи портрет на нейния живот в опит да се представи влиянието й върху цяло поколение. Ето какво гласи синопсиса на книгата:

Глория Стейнъм прекарва детството си на пътя. Всяка есен баща й опакова онова, което неговото семейство притежава, натоварва близките си на колата и потегля нанякъде в Америка – в търсене на приключения, като се опитва и да осигури препитание за всички. Така започва всичко – Глория осъзнава, че да „пораснеш” не винаги означава да се „установиш” някъде. Нейният живот се оказва изтъкан от пътувания, срещи на активисти, неспирни дейности и ангажименти на истински лидер, постоянно вслушване в хората, чиито гласове и идеи са в състояние да вдъхновят промяна и дори революция.

My Life on the Road” е трогателна, забавна и дълбока история на израстването на Глория и на едно цяло революционно движение; история за това как изненадващите срещи по пътищата са оформили и жената-активист, и резултата от нейната дейност. От първите й стъпки в социалната сфера сред жените в Индия до работата й като журналист през 60-те години; от вихрушката на политическите кампании до старта на списанието „Ms.”; от историческата Национална конференция на жените през 1977 година до пътуванията й през Индия – животът й преминава на пътя и дава възможност на Глория да се среща и разговаря с хората, да разбира фактите в контекста на всичко, видяно със собствените й очи, и да стане част от едно движение, което със сигурност променя света.

Самата Глория ни напомня, че да живееш с очи и душа, отворени за света и вечно „на пътя” към нещо ново и различно – всичко това се отразява на нещата, които научаваме в живота, на всичко, което правим и на начина, по който се разбираме по между си…

Убедени сме, че Джулиан Мур е абсолютно верният избор за тази роля! Не че има персонаж, когото актрисата да не е „заковала”, но точно този самоотвержен борец за свобода ще й бъде супер предизвикателство, а резултатът със сигурност ще предизвика брожения сред академичните среди. Но – за това ще говорим след година-две, защото още няма яснота кога ще започнат снимките на продукцията. Повече от ясно е, че ще следим за новини по „My Life on the Road”, за да ги споделяме навреме.

Глория Стейнъм
Глория Стейнъм

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *