То

Bpeме е за Боб Грей, познат още като Пениуайз!

Романът „То“ излиза през 1986 г. и чрез него Стивън Кинг обединява не само някои от любимите си творчески теми, но и редица исторически, културни и психологически архетипи. Честно казано, трудно ни е да приемем, че има хора, които са чели книгата, но не я възприемат като неоспорим шедьовър. За съжаление обаче първата екранизация – телевизионен проект, режисиран от aмериканеца Томи Лий Уолъс през 1990 г., е лошо остаряла и инфантилна интерпретация на бестселъра, която носи в себе си основно сантиментални стойности… макар да не отричаме великолепното присъствие на Тим Къри и на детския каст. През 2017 г. най-сетне, благодарение на аржентинеца Андрес Мушети, видяхме и кино адаптация на „То“, която може и да не е най-доброто възможно нещо, но със сигурност е подобрение спрямо опита на Уолъс.

Всичко, споменато в горния абзац, е тема в новия брой на Inglourious Kunts, a участниците са същите, които се изявиха в предаването, посветено на екранизациите по Стивън Кинг: Благой Иванов (водещ) с гости Георги „Книжен Жор“ Вълков, Десислава Желева и Димитър Дринов, а задължителният Мартин „Циничния Елф“ Ангелов пак е репортер, измъчващ книжовните другари Христо „Книголандия“ Блажев и Слави Ганев. Цялото видео изтезание, посветено на „It: Chapter One“, е почти час дълго, но по време на него ще чуете достатъчно политически некоректен анализ, за да се почувствате с една идея по-мръсни от обичайното.

It’s time to float… in the sewers of Derry:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 Comments

 1. нямах никакви очаквания от тоя филм, не съм фен на Кинг, нито на първия филм, ама ми беше …….. абе неприятен май е думата.
  Все пак ще си причиня и 2, все пак го почнАх.

 2. Дано правим кънтове и след 2 години, за да отразим и продължението 🙂

  1. Притеснения ли имаш за след две години или искаш да ни кажеш нещо за някаква болест? :}

  2. Искам да натъртя, че пътищата Божи са неведоми 🙁

  3. Знам бе, менче. Имам интернет, небето е синьо, Джералд е онлайн (на датата, която обявиха още миналия месец) и т.н.

 3. Между другото и на мен 2-ра част от стария филм не ми хареса колкото част 1 .

 4. Между другото, силно се надявам при Мушети резултатът да е обратен на ТВ-версията и втората част да е значително подобрение спрямо първата.

  1. Трябва само да надгради историята, книгата сигурно го позволява, иначе визията на мен ми хареса. А на тебе 🙂

  2. С такъв оператор няма как да не ми хареса визията.

 5. Въпреки плювните на повечето посерковци-разбирачи тук, филма страшно много ме изненада и изкефи. Перфектна атмосфера и музика, а за клоуна просто – МИРНО! -уникално изпълнение на Bill Skarsgård, който според мен надминава прехваления Хийдж Ледър в ролята на Жокера. Но толкова много прилика в образа. Bill Skarsgård го надминава в пъти.
  Chung-hoon Chung ме изпълни от визия и нестандартни светлини и ъгли на всяка една сцена, дори и ежедневните.Но най-голямата изненада бе за мен режисьора Andy Muschietti, който доста добре е усвоил Делторовитете похвати /ако не и самия той да е бил зад гърбът му в този труден проект/ и визия. Толкова добре и точно уловени моменти, че скоро ще станат класика и то с лекота. Просто уникален усет и баланс във всеки един кадър. Единствената забележка имам към диалозите на накои персонажи, но идеален филм няма. Реално за мен Bill Skarsgård е големия в този филм.
  п.п. Абе къде сте се „учили“ да гледате кино бе?

 6. Не разбрах, елфчето още ли препрочита само 2-рата част на „Плеяда“, останал с детските възприятия на девственото си мозъче или все пак е посегнал на първи том след 39-тата си годишнина?

 7. Haкратко за версията на Фукунага: https://youtu.be/iGuyZUDHsjk – въпреки странните решения при адаптирането, съм сигурен, че неговият филм щеше да е по-дързък, артистичен и запомнящ се.

 8. За съмняващите се в качеството на лентата вижте какво е споделил Краля за филма:
  „“Възлагах надежди, но не очаквах да бъде толкова добър. Филмът едновременно е толкова различен, но и такъв, с който публиката ще се почувства свързана. Тя ще хареса персонажите. За мен те са най-важни. Ако харесваш героите, ако те е грижа за тях, то страхът ще проработи. Сигурен съм, че феновете ми истински ще се насладят на филма“.

 9. Бахти, колко си прост. 🙂 Кинг беше казал, че “Тъмната кула” е добър филм. Еби се, така да се каже. 😀 Пичът пише добре, но не разбира от кино.

  1. Хахахах и ти не разбираш ама все умник се бараш хахаха смешко! Дай ти комикси да нищиш и нищо стойностно…

  2. Майка ти нищя – тя със сигурност не е стойностна 🙁