Лятото не е достатъчно добър сезон за разпространение на рекламна информация, свързана с… по-сериозни предстоящи проекти – сигурно така разсъждават големите студия, защото не можем да си обясним по друг начин „стълпотворението” от нови трейлъри именно в първата седмица на септември. Всички творби, които по някакъв начин биха заявили желание за участие в надпреварата за награди в края на годината, се представят с традиционните рекламни видеа пред публиката – и „The Current War” не е изключение.

Отдавна следим проекта на Майкъл Митник, посветен на главните герои в процеса на електрифициране на Америка – Томас Едисън и Джордж Уестингхаус, режисиран от Алфонсо Гомес-Рехон („Me and Earl and the Dying Girl”). И след като толкова време се „точехме” да видим как ще изглеждат Бенедикт Къмбърбач и Майкъл Шанън в ролите, сега получаваме пълен поглед към епохата, атмосферата и бушуващите, „наелектризирани” страсти между двамата „владетели” на тока.

https://www.youtube.com/watch?v=wMECv6yLOFM

Дори не е нужно да се замисляме до каква степен съвременният свят е зависим от работата на тези изобретатели и новатори – много малка част от съществуването ни не се „задвижва” от електичеството, за чието разпространение спорят ученият и предприемачът. В края на 19 век пазарът за този нов тип енергия е толкова малък, а възможностите – така ограничени, че противоречията им добиват епични пропорции, а историческата битка прераства в истинска война.

Особено сме доволни от начина, по който са представени двамата главни герои в трейлъра – всеки получава схематична характеристика, ала в представите ни заживяват реални личности (цинично-реалистичният отговор за богатството на Уестингхаус, любовта на и към семейството на Едисън) и очакваме срещата с тях като с хора, които познаваме. Умело са монтирани различните щрихи, които оформят конфликта, при това с динамика и модерен поглед, каквито не откриваме често в подобни филми „в епоха”. Длъжни сме да кажем, че всеки от актьорите действа очаквано майсторски в този първи поглед към филма – и Къмбърбач, и Шанън сякаш са били родени именно тогава и са им присъщи всички характерни за времето маниери! В следващ трейлър ще очакваме и запознаване с Никълъс Холт в ролята на Тесла; останалата част от актьорския екип са Том Холанд, Катрин Уотърстън, Матю Макфейдън, Тъпънс Мидълтън и др.

Премиерата на „The Current War” предстои в програмата на Торонто буквално след два дни, а ето и част от официалния синопсис на филма там:

„Войната на токовете”, с помощта на брилянтните изпълнения на номинираните за Оскар Бенедикт Къмбърбач и Майкъл Шанън, съживява пред очите ни изобретенията и съперничеството, в резултат на които се включва светлината в нашия свят.

Томас Едисън (Бенедикт Къмбърбач) знае много добре, че е гений и прави всичко възможно хората също да узнаят това. През 1879 година (време е за Индустриалната ера) той и екипът му провеждат първия успешен тест с електическа крушка, с което слага край на нощта – такава, каквато я познава човечеството в продължение на хилядолетия. Но широкото разпространение на електричеството представлява сериозно предизвикателство. Едисън е убеден, че правият ток е по-висшата система, но се оказва, че предприемачът Джордж Уестингхауз (Майкъл Шанън), малко по-скромният съперник на Едисън, има малко по-различна идея. За реализирането му помага Никола Тесла (Никълъс Холт), ексцентричният и енигматичен „човек извън своето време” – двамата заедно рискуват и залагат на опасния променлив ток…

the-current-war-poster

Weinstein Company планират разпространението на тази епична история да стартира в избрани киносалони на Щатите от 24 ноември – съвсем навреме за сезона на наградите. „The Current War” тръгва в широко разпространение в САЩ на 19 януари 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *