annihilation-natalie-portman

Следим работата на Алекс Гарланд по екранизирането на научно-фантастичната трилогия „Съдърн Рийч“, още преди излизането на „Ex Machina: Бог от машината“ и преди да се влюбим в Гарланд и като режисьор, не само като писател и сценарист, тъй като историята в романите (които все още не сме чели, за съжаление) на Джеф Вандърмиър ни звучи наистина любопитно.

За съжаление, за трите години, през които следим „Изтребление“ (в оригинал „Annihilation“, по името на първия роман от поредицата, излизал у нас под заглавието „Анихилация“), като изключим няколкото задкулисни снимки, не бяхме виждали нищо съществено от филма и нямахме никаква представа как ще изглежда той. До днес. Тази сутрин EW разпространиха първата официална снимка (виждате я по-горе), а сега Paramount представиха и първия тийзър трейлър. Вижте.

Ами, не, и ние нямаме никаква представа какво се случва. По-долу поместваме официалния синопсис на първия от поредицата романи, който ще ви даде поне някакъв контекст. Иначе филмът изглежда доста различно от „Ex Machina: Бог от машината“ визуално и като мащаби, което ни радва. Има един-два елемента, които ни притесняват, но (поне засега) няма да се оставяме да ни развалят кефа – като почитатели на жанра, просто няма как да не приветстваме и да не се кефим на подобен проект. Всякакви мисли за лоши втори филми на режисьори с впечатляващ дебют оставяме настрана.

 Зона Х е изолирана от останалата част на света от десетки години. Природата е заличила и последните следи от човешка цивилизация. Правителствената агенция „Съдърн Рийч“ упорито продължава да изпраща експедиции в зоната. Първата описва непокътнат райски пейзаж, втората завършва с масово самоубийство, третата – в дъжд от куршуми, когато членовете ѝ се избиват взаимно. Участниците в единадесетата експедиция се завръщат като сенки на хората, които са били и след седмици всички умират от рак. „Анихилация“, първата книга от трилогията „Съдърн Рийч“, е разказ за дванадесетата експедиция.

Групата е съставена от четири жени – антрополог, геодезист, психолог (водача на експедицията) и нашия разказвач – биолог. Задачата им е да проучат терена, да запишат всички наблюдения и преди всичко да се предпазват от замърсяване в Зона Х. Те пристигат, като очакват неочакваното, и Зона Х не ги разочарова – откриват огромна топографска аномалия („подземна“ кула) и форми на живот, които надхвърлят човешкото разбиране – но онова, което променя всичко, са изненадите, които членовете на експедицията носят със себе си през границата на Зоната и тайните, които крият една от друга.

Режисьор и сценарист на „Изтребление“ („Annihilation“) е Алекс Гарланд, по поредицата романи на Джеф Вандърмиър. В ролите са Натали Портман, Оскар Айзък, Джина Родригес, Теса Томпсън, Дженифър Джейсън Лий, Соня Мизуно и др.

Премиерата е 23 февруари 2018 г.

Anihilation

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

  1. По-шаренко са го направили, отколкото в романа, а и са прибавили някоя и друга тръпка. Предвид, че трябва да привлекат зрители за трилогия е разбираемо. Но тези листенца и тревички са ми в повече. Натали като биолога изглежда много по-добре, отколкото съм си представял.

  2. Нямам идея за какво иде реч, ама доста Тарковски виждам и в частност Сталкер. Готино е, и любопитно, палец горе. Ефектите на места – или по-скоро търсените заигравки със светлината – са много евтини.

  3. Ами, не че не ме кефи трейлъра и на места ефектите изглеждат цинично жалки. но честно казано очаквах, доста повече. Както каза Точката, че има доста Тарковски, да има но не доста, а само наченки на Тарковски, за огромно съжаление. Почти няма нищо от него, а само малко. Очаквах доста повече. И честно казано очаквах доста повече от всичко. Особено по отношение на атмосферата и визията. Просто визията ми стои прекалено шарено. На моменти е прекалено шарена, на моменти е Тарковска. Може би нарочно е търсен този ефект, не знам. Ще видим. Сигурно съм се надъхал прекалено много от снимковия материал от преди няколко месеца. Очаквах, доста по сериозна, мрачна и твърда визия ала в стил Тарковсии, разбира се заснета в естествена светлина. Очаквах да има повече отчаяност и безнадежност във геройте и визията им. Но да видим по нататък, това все пак е първи тийзър трейлър. надявам се в следващите да се подобри катинката? Трейлера е много як и ме кефи много, но просто очаквах доста повече… от всичко.
    П.С. накрая на трейлъра например къде Портман се обръща назад на фона на „дърветата“, които се подпалват. Точно в такива моменти си личи най много, това за което говоря. Просто Портман се обърна и направи физиономия, като че ли ще посреща любимия си от дълъг път, а не като че ли се изправя пред най страшното невъобразимо нещо което духът, умът и Съзнанието и е срещало…. Е, разбира се, че много зависи, какво в действителност вижда. Ще разберем, когато гледаме филма.

  4. Определено съм заинтригуван и от видяното, колкото и спестяващо да е. „Шаренията“ ме кефи и ми дава Dredd vibes (който реално си е продукция на Гарланд).

  5. Някой има ли идея къде може да се гледа?Търсих по кината и нищо…