MV5BMTU2MDA4NDQwNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNzAwNDIzMzI@._V1_SY1000_CR0,0,1499,1000_AL_

Колкото повече се приближава есента, с толкова по-сериозна носталгия се изпълваме към любимия ни град Ню Йорк – и в подобни ситуации се сещаме, че с „Last Flag Flying”, най-новия филм на (също) любимия ни Ричард Линклейтър, ще бъде открито 55-ото издание на Ню Йоркския филмов фестивал. Завиждаме благородно на всички киномани, които успяват да стигнат на различни фестивални дестинации и да се влеят в невероятното множество, което няма търпение да се сдобие с поредните няколко билета за следващите прожекции – не винаги за предпочитаните заглавия, но със сигурност – за филми, които си заслужава да бъдат видени, особено (често) в компанията на част от творческия екип, който ги е създал. Сигурно така ще бъде и в Ню Йорк, а ето какво споделя председателят на селекционната комисия и директор на фестивала Кент Джоунс:

Last Flag Flying” е едновременно много неща – заразително смешен, тихо трогателен, медитативен, интимен, ескпанзивен, тъжен, изключително забавен, абсолютно американски във всички най-добри нюанси на това определение. Но да се опитваме да слагаме различни определения на филма е равносилно на това да пренебрегнем най-важното и ценно негово качество – всичко в него се лее естествено, като река. Това е възможно благодарение на изключителните актьори Стив Карел, Лорънс Фишбърн и Брайън Кранстън и – разбира се – на майстор като Линклейтър зад камерата.

Напомняме, че филмът е адаптация по романа на Дарил Пониксън „Last Flag Flying” –  след инвазията в Ирак, авторът постепенно се убеждава, че има смисъл да „провери” как неговите герои от дебютния му роман „The Last Detail” се справят с живота 35 години след предишната им среща. Първоначалната идея за филма е да бъдат ангажирани актьорите от филма на режисьора Хал Ашби, създаден в последната четвърт на миналия век – Джак Никълсън, Отис Йънг и Ранди Куейд. От това, което виждаме, Кранстън, Фишбърн и Карел се справят доста добре със задачата да влязат в „техните обувки”.

Тук ще припомним отново официалния синопсис на „Last Flag Flying”:

В лирическия „road movie” на Ричард Линклейтър, толкова забавен, колкото и сърцераздирателен, трима застаряващи ветерани от войната във Виетнам – любезният Док (Стив Карел), неуравновесеният и цапнат в устата Сал (Брайън Кранстън) и разумният Мюлер (Лорънс Фишбърн) – се събират, за да извършват свещена задача: да осигурят подходящо погребение на единствения син на Док, който е убит в ранните дни на инвазията в Ирак. Докато триото стари приятели се предвижват по източното крайбрежие, Ликлейтър създава богата картина на приятелството, мащабна мозайка на обикновения живот в САЩ по време на управлението на Буш и забележителна медитация върху времето и естеството на истината. Казано по-просто, „Last Flag Flying” е страхотен филм от един от най-добрите американски кинотворци.

С надеждата да имаме шанс за среща с „Last Flag Flying” на голям екран, допълваме информацията, че Amazon Studios предвиждат разпространението му на кино отвъд Океана да стартира на 3 ноември 2017.

MV5BMTUyMjA5OTc4NF5BMl5BanBnXkFtZTgwNTgxNjEzMzI@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *