1111

Екипът ни е съставен (предимно) от рационално мислещи атеисти и предвид, че рядко пропускаме да жегнем темата за организираната вяра, нямаше как да не отразим филм за фанатични девици в католическо училище. „Novitiate” доби популярност покрай тазгодишното издание на Сънданс, а сега получаваме и първи трейлър, който представя каста и основните теми, свързани с посвещаването на девиците в божието дело и различните пособи за изкупление на греха.

Вижте:

Филмът не изглежда зле и определено звучи по-интересно от напушената комедия с девици, „The Little Hours“ на Джеф Баена, която гледахме по-рано тази година. Тематично и визуално откриваме прилики и със „Съмнения“ на Джон Патрик Шанли, само дето ни липсват мощни присъствия, като тези на великите Филип Сиймор Хофман и Мерил Стрийп. Най-вероятно ще отделим внимание на филма, ако мине през някой от нашите фестивали,  но не таим особени надежди.

Ето го и официалния синопсис:

Развивайки се в десетилетието между началото на 50-е и средата на 60-е години, филмът разказва за първата любов на младо момиче. В този случай, първата ѝ любов е Бог. Отгледана от нерелигиозна вдовица в провинцията на Тенеси, Катлийн печели стипендия за католическо училище, благодарение на която се увлича в мистерията и романтизма на живот, посветен на преклонение и служба на Бог. Радикалните промени, сполетели организираната християнска вяра, вследствие на Втория ватикански събор, заплашват живота на девиците. Катлийн се бори с проблемите на вярата, сексуалността и променящата се администрация. В прехода си от послушница към чирак, тя се изправя пред суровата, често антихуманна действителност, свързана с живота, посветен на Бог.

Режисьор на филма е Маги Бетс, а в ролите ще влязат Маргарет Куоли, Джулиан Никълсън, Диана Аргон, Морган Сейлър и Мелиса Лео.

Щатската премиера на филма е 27 октомври, а в Европа филмът най-вероятно ще обиколи по-големите фестивали в търсене на разпространение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *