Норвежките учени от бъдещето ще смалят Мат Деймън до височина 13 сантиметра – това ни го е обещал Александър Пейн още преди три години! Сценарият е готов още от времето на „Отбивки”, но трябваше да минат доста години, а той междувременно да направи няколко брилянтни филма, за да се реализира идеята за сатиричен образ на съвременното общество, в което „смалените” хора ще могат да живеят своя „голям” живот без да представляват такава сериозна заплаха за околната среда, каквато човечеството е в момента. Историята е в съавторство с Джим Тейлър, а развитието на визуалните ефекти вече дава възможност за свободно развихряне на въображението.

Сега Entertainment Weekly предлагат първи поглед към „Downsizing”, който ще се окаже най-мащабната продукция, режисирана от Пейн до момента. Във филма Мат Деймън и Кристен Уиг (не Рийз Уидърспун, както очаквахме) са в ролите на господин и госпожа Сафранек, които решават да експериментират със смаляване, само че в последния момент госпожата се отказва – и героят на Деймън се оказва доста… самотен (а може би и прецакан?). Вече са показани десетина минути от филма на CinemaCon и привилегированите зрители са доста впечатлени. Сигурни сме, че Пейн ще приложи всичките си майсторски похвати за разказване на страхотни човешки истории – знаем на какво е способен и обожаваме подхода му към всеки негов герой. Вижте:

DOWNSIZING

Ето какво споделя режисьорът пред EW:

„Основната идея е доста съблазнителна, аз и Джим сме преследвани от желанието да я реализираме в продължение на много години. Дори основното зрънце в сюжета да е супер-абсурдно или нелепо, трябва да го разкажеш със страст и жар, с искреност… подобна на тази, която виждаме в поредицата „Black Mirror”. Не си падам много по научната фантастика, но пък винаги съм искал да направя филм така, както ги построяват Робърт Олтман или Хал Ашби, а сюжетът има определена епизодична структура… Беше много трудно да намерим финансиране за този проект и това е причината да има голям промеждутък от време между „Отбивки” и „Потомците”. Прекарахме доста време в усъвършенстване не сценария на „Downsizing”. Няма как да избираме кога да започнем работя по някой филм – това става, когато успеем да намерим пари. Щастлив съм, че го реализираме сега. Бях изпаднал в подобна ситуация и с „Относно Шмид” – той трябваше да е дебютният ми филм в далечната 1991, но не бяха осигурени финансите и всъщност сценарият не беше „изкристализирал” в най-подходящия си вид. Направих филма 11 години по-късно – нещата се случват точно когато трябва!”

Различното с „Downsizing” е, че „на историята й е нужен по-голям бюджет, ала тя притежава същото чувство за хумор”, добре познато от предишните творби на Пейн. Няколко пъти му е намеквано, че идеята всъщност е прекалено интелигентна, за да бъде „оправдан” бюджета, който изисква реализирането й – демек хората може и да гледат, но е по-вероятно да не разберат посланието и боксофис приходите няма да покрият инвестициите в проекта. Нужно е все пак да припомним малко по-подробно за какво става дума във филма:

Началото на тази история е в Норвегия, в не много далечното бъдеще, когато благодарение на откритие на скандинавски учени (хипари по душа) хората ще съумяват да се смаляват до 1/8 от нормалните си размери и това ще служи за решение с проблема на свръх-консумацията и главоломното намаляване на ресурсите на Земята. „Малките” се преместват да живеят в малки градове, защитени от големи мрежи (които ги пазят от буболечки), осребряват спестяванията си (1 „голям” долар се равнява на 500 „малки”) и се пенсионират в намаления си размер. „Малките” живеят с по-малко храна, на по-малка територия и произвеждат по-малко боклук. Любопитно е, че американците могат сами да решават дали да се смалят, но в Европа, където суровините са почти изчезнали, законодателството задължава 40 % от населението да предприеме тази мярка, независимо дали иска или не! За големите светът се смалява, в очите на малките – става все по-голям, ала за всички той е все по-страшен…

Alexander Payne arrives at the 69th annual Golden Globe Awards in 2012.
Alexander Payne arrives at the 69th annual Golden Globe Awards in 2012.

Александър Пейн добавя:

„Не ми се иска да изглежда като филм с политическо послание. Нашето желание е да правим филми, посветени на хората. Но човешките същества са неизбежно въвлечени в политиката – затова решихме, че тази история е просто интересна призма, през която да хвърлим поглед към нашето съвремие…”

Освен звездата Деймън, на когото много ще му отива „малкия”, еснафски живот на главния герой, и Кристен Уиг, във филма участват още Кристоф Валц, Лора Дърн, Алек Болдуин, Джейсън Судейкис, Удо Кир и Нийл Патрик Харис. Каква компания само, а?!

Премиерата на „Downsizing” е на филмовия фестивал във Венеция през септември, после ще бъде показан и в Торонто, а по кината ще бъде пуснат от Paramount на 22 декември 2017 – да видим как ще го приеме (и разбере) публиката…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *