tobehooper

Доста хора от света на киното си отиват напоследък и не всички можем да отразим, колкото и да ни се иска, но има такива творци, които са изключително близки на сърцето ни и не можем да пропуснем да им отдадем последно сбогом, макар и с едно изречение.

Тоби Хупър е такъв творец. Той е починал вчера на 74-годишна възраст в дома си в Шърмън Оукс, Лос Анджекллис, като причината за смъртта му все още не е известна.

Хупър е автор на един от най-любимите ни филми на ужасите на всички времена (бихме казали, че е в Топ 5) – 70-арския шедьовър „The Texas Chainsaw Massacre” („Тексаско клане”), отварящ вратите на един изцяло нов тип хорър и представящ пред света един от емблематичните убийци в историята на киното, Ледърфейс. Други негови филми, които имат специално място в сърцето ни са „Полтъгайст”, който е един от малкото, успели да ни уплашат истински и кървавата фантастична хорър-ектраваганца „Lifeforce”, по сценарий на бащата на пришълецът Дан О’Банън.

Във филмографията на  Тоби Хупър се включват още „Eaten Alive”, „Salem’s Lot”, „Invaders from Mars”, „The Texas Chainsaw Massacre 2”, „Night Terrors”,  „Toolbox Murders”, „Dance of the Dead”  и др.

Поклон пред паметта му!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *