Книгата на американската писателка Маделин Ленгъл „Гънка във времето” („A Wrinkle In Time”) има необикновена съдба. Написана между 1959 и 1960 година, отхвърляна от над 20 издатели, защото е „твърде различна”, заради абсолютно нестандартния подход към сюжета, темите за злото, представите за божественото и необичайни главни герои, тя е публикувана за първи път през 1963 и продължава да излиза в преводи на различни езици по цял свят, за да се превърне в класика на научната фантастика и обичано четиво за младата аудитория от всяко следващо поколение.

Колкото и странно да изглежда, този текст е превърнат в телевизионна адаптация от няколко канадски компании през 2003 година и е разпространен в Щатите от Disney. В момента Ейва Дюверней („Selma”, „13th”, „Central Park Five”) довършва нейната пълнометражна игрална версия на историята, заснета миналата година, а трейлърът се появи буквално вчера, на голямото Disney-сборище D23, което тече в момента.

Междувременно Entertainment Weekly не остават по-назад и първите официални снимки от мащабната продукция се появяват при тях в броя, посветен на Comic-Con изненадите. Те включват Дюверней на снимачната площадка, младата звезда Сторм Рийд, която влиза в ролята на главната героиня Мег, Крис Пайн като нейния баща-изследовател на времето и пространството, Опра Уинфри, Рийз Уидърспуун и Минди Кейлинг – в ролите на Mrs. Which, Mrs. Whatsit and Mrs. Who, трите извънземни същества, които помагат на Мег да открие своя изчезнал баща…

A Wrinkle in Time Mr. Murry (Chris Pine)

A Wrinkle in Time Meg Murry (Storm Reid) and Calvin O'Keefe (Levi Miller)

A Wrinkle in Time The three celestial beings, Mrs. Whatsit (Reese Witherspoon), Mrs. Who (Mindy Kaling) and Mrs. Which (Oprah Winfrey)

A Wrinkle in Time The three celestial beings, Mrs. Whatsit (Reese Witherspoon), Mrs. Who (Mindy Kaling) and Mrs. Which (Oprah Winfrey)

A Wrinkle in Time The three celestial beings, Mrs. Whatsit (Reese Witherspoon), Mrs. Who (Mindy Kaling) and Mrs. Which (Oprah Winfrey)

A Wrinkle in Time Director Ava DuVernay and Storm Reid on set

780x463-11-1 780x463-6-1 780x463-4-1

Сценарият на подготвяния от Дюверней „Гънка във времето” е дело на Дженифър Лий („Замръзналото кралство”), а самата режисьорка не е чела книгата на Ленгъл, докато не получава предложението да оглави тази екранизация. Ето какво споделя тя:

Видях много красота в този сюжет, но има и много допълнителни важни детайли и смисъл. Ленгъл е радикален мислител, тя е вложила в книгата си нейните представи за това какво трябва да представлява обществото – и до голяма степен аз съм съгласна с нея. Историята за това момиче, което спасява света и пътува безстрашно през вселената, за да се бори с тъмнината, е своеобразна метафора за начина, по който ние самите се справяме със собствените си демони…

И за да е пълна информацията, свързана с подготвяния филм, позволяваме си да споделим официалният синопсис на книгата у нас:

Бе тъмна нощ и навън вилнееше буря… Мег Мъри, малкият й брат Чарлс Уолъс и майка им слизат в кухнята за среднощна закуска, когато на прага им се появява странница. „Обожавам бурните нощи”, обяснява чудатата старица. „Просто един порив на вятъра ме пое и отвя от пътя. Ще поседна, колкото да си нахлузя отново ботушите, и потеглям. Между другото, мила, наистина съществува нещо, наречено тесеракт….”

Бащата на Мег е изчезнал мистериозно по време на експерименти с пътуване във времето през петото измерение. Сега Мег, Чарлс Уолъс и приятелят им Калвин предприемат опасно пътешествие, за да го намерят. За целта обаче, децата трябва да преминат отвъд Тъмата, която се простира из космоса и поглъща планета след планета. Ще успеят ли да надхитрят силите на злото, с които ще се сблъскат по време на необикновената си мисия?…

В „Гънка във времето” („A Wrinkle In Time”), освен споменатите Сторм Рийд, Крис Пайн, Опра Уинфри, Рийз Уидърспуун и Минди Кейлинг, участват още Дерик МакКейб в ролята на Чарлс Уолъс, Леви Милър в ролята на Калвин, Гугу Мбата-Роу като мисис Мъри, Зак Галифианакис като Щастливият медиум, Анрде Холанд като директор Дженкинс, а също Белами Йънг, Роуън Бланчард и Уил МакКормак. Премиерата на филма се очаква на 9 март 2018 година. Ще се радваме да видим следващи трейлъри, за да си създадем по-сериозна представа за екранизацията и какво да очакваме от (предимно) дамския екип зад тази научнофантастична приказка!

wrinkle_in_time_xlg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Костюмите и гримът са престъпление! Всичко лъха на някакъв Дисни generic шит като Alice in Wonderland и дори Tomorrowland
    изглеждаше по-добре на ниво трейлър 🙁