сон-хун ким
Сон-Хун Ким

Корейският режисьор Сон-Хун Ким, който в родината си през последните години нашумя със заглавия като „A Hard Day“ и „The Tunnel“, подготвя сериал, озаглавен „Kingdom“, който ще бъде под „шапката“ на Netflix. Продуцентско „рамо“ на проекта ще удари компанията Astory, a продукцията ще комбинира трилър и хорър с исторически сюжет, ситуиран в Корея през средновековния период Чосон.

the tunnel
Кадър от „The Tunnel“ (2016)

За незапознатите ще откраднем малко информация от глобалното онлайн пространство: Чосон е царство на територията на Корейския полуостров, съществувало между 1392 и 1897 г., основано от легендарния генерал И Сонг-гье чрез преврат през 1388 г. По време на Чосон северните граници се разширяват до реките Тумъндзян и Ялудзян; това е и последната в историята на Корея династия, както и най-дълго управляващата династия, идеализираща конфуцианството (през въпросната ера са затвърдени китайските идеали и доктрини на конфуцианството в корейското общество; докато нео-конфуцианството е утвърдено като новата идеология на династията, то будизмът е отчасти отхвърлен и дори понякога се стига до гонения).

и сонг-гье
Гробницата на И Сонг-гье

След като Корейският полуостров се обединява, настъпва разцвет на културата, търговията, науката, литературата и технологията. Въпреки подема обаче Чосон на няколко пъти е отслабен (през късния XVI до ранния XVII век, когато са японските и манджурските нашествия, довели до тежка изолационна политика). Въпреки това, след края на Второто Манджурско нашествие, в страната преобладава близо 200-годишен мир, ала през XVIII век династията е към своя край, когато посреща вътрешни борби, амбиции за власт и международен натиск. Вследствие на тези катаклизми Чосон се разпада в края на XIX век, но оставя огромно културно наследство – традиции, етикет, културни норми, обществени нагласи към текущи въпроси, а също и съвременния корейски език.

пейзаж от ранния чосон
Картина от края на XV век, изобразяваща пейзаж от ранния Чосон

Сценарист на „Kingdom“ e Ън-Хи Ким, която споделя:

Започнах работа по „Kingdom“ още през 2011 г. Исках да създам история, която да отрази модерните страхове и тревоги, но през призмата на един по-романтичен поглед към историческия период Чосон. Работата ни с Netflix ни помага да напипаме правилния творчески подход към „Kingdom“ и съм изключително развълнувана, че имаме възможността да изградим този свят с помощта на режисьор, когото безмерно уважавам.

Ерик Бармак, вицепрезидент на международните проекти на Netflix, твърди, че сценарият на осемте предвидени епизода е завладяваща комбинация от визуални и исторически препратки, съчетани със свръхестествени елементи. Обещанията са за премиера през 2018 г., когатo „Kingdom“ ще достигне едновременно до 190 държави.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *