„Субмарино“ - Томас Винтерберг
„Субмарино“ – Томас Винтерберг

Времето е студено и за да аклиматизирате душата си към новите температури през януари, ви предлагаме доза скандинавско кино. Във филмите на нордическите държави ще намерите всичко, от което се нуждаете, за да потънете в характерната за сезона депресия, ако още не сте го направили: тъмни тайни, предателства и отчуждение, търсене на Бог и ненамирането му от страдащи персонажи, изгубили надежда и посока.

Десетте прожекции и лекции по история на скандинавското кино ще отнемат щастието и от най-жизнерадостните от вас. Ето и програмата на първите няколко:

1. Киното на Томас Винтерберг и прожекция на филма „Субмарино
Ще си поговорим за лицемерието, лъжите и разбитите семейства, или за любимите теми на Томас Винтерберг. В „Субмаримо“ ще ни срещне с двемомчета, по невнимание довели до смъртта на новороденото си братче. Ако искате да видите как ще съсипят живота си:
11.01.2017 г., 19.00 ч., зала 73 на G8

2. Биле Аугуст и датската филмова идентичност и прожекция на филма „Тихо сърце
Ще обсъдим екранизациите на Биле Аугуст и културните комплекси на датчаните, а филмът ще ни разкаже за една умираща жена и проблемите, които създава на скърбящите си близки.
25.01.2017 г., 19.00 ч., зала 73 на G8

3. Карл Теодор Драйер – патриархът на датското кино и прожекция на филма „Думата
Драйер е посочван за един от най-значимите режисьори в скандинавия и световен план, а филмите му ни срещат с мрачните образи на вампири, умопомрачени светци или възкръснали мъртъвци. Повече за тях ще видите във филма „Думата“.

4. Ларс фон Триер и трилогиите му „Европа“ и „Златно сърце“ с прожекция на филма „Европа“.
Ларс фон Триер няма нужда от представяне, а в първата лекция за него ще си говорим за дистопичната му визия за стария континент и света.

5. Ларс фон Триер с незавършената трилогия USA и трилогията за депресията с прожекция на филма „Меланхолия
Ларс is going from bad to worse със следващите си две трилогии и ако меланхолията още не ви е застигнала, ще се погрижим това да стане с едноименния му филм.

6. Николас Рефн и насилието в датското кино с прожекция на филма „Valhalla Rising
Ще се лее кръв и ще си говорим за насилие в последната датска лекция. Ще завършим по скандинавски с мрачния “Valhalla Rising”.

Следете още информация за финландската и шведската част от програмата във фейсбук страницата Скандинавско кино:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *