Въпреки далечната премиерна дата на петия филм от добре познатия динозавърски франчайз, информацията за неговата история продължава да се натрупва. Последно отразихме присъединяването на младия Джъстис Смит към актьорския състав, а преди това продуцентът и съсценарист Колин Тревъроу сподели, че можем да очакваме повече аниматроника, в духа на оригиналния „Джурасик парк“ на Стивън Спилбърг.

Макар по-добрите филми от поредицата да ни радват при всяка (сюжетна) възможност със сцени на хора, бягащи от динозаври и динозаври, хрускащи кървави човешки кълки, лайтомотив на историята винаги е бил технологичният напредък и катастрофичните последици от необмисленото му прилагане за алчни цели. И според режисьора на втория „Джурасик свят“, Хуан Антонио Байона, филмът му ще доразвива споменатата тема, както и тази за експлоатацията на животните. На въпроса дали продължението ще задълбае в „псевдо-политическия подтекст“, Байона отговаря:

Да, прави сте. Мисля, че има много от това в новия „Джурасик“. Мисля че има много собственическо отношение към създанията ни. Смятам, че е много интересна посоката, в която новия филм се насочва. Толкова е различен от предните филми, разказва повече за момента, в който живеем сега. По-мрачен е… но в същото време ще бъде наистина развлекателен. Блокбъстър е, имаме Крис Прат, невероятно приключение, но е много интересен начинът, по който филмът е по-мрачен от останалите.

Всяко изкуство е малко или повече политическо, тъй като всяко изкуство трябва да намери фокуса на информацията/историята, която предава, спрямо политическия контекст, в който е създадено. Но не са много артистите, които прокламират творбите си като „политически“ и от тази гледна точка ни е любопитно какво има предвид Байона.

От друга страна, още при обявяването, че „Джурасик свят“ ще има продължение, Тревъроу разкри, че развъждането на динозаврите ще стане open source, като така загатна евентуалния коментар върху състоянието на бизнеса и иновациите днес:

С динозаврите ще покажем как биват третирани животните днес: насилието, медицинските експерименти, домашните любимци, дивите животни в зоологическите градини, където са държани като в затвор и милитаризирането на животните.

За да обобщим всичко научено дотук с едно изречение – очакваме продължение, което да бъде по-мрачно, по-мащабно и напрегнато, което ще развие вселената и проблемите, с които тя се занимава още от зачеването си в главата на великия Майкъл Крайтън. Надяваме се духът на „Джурасик свят 2“ наистина да се доближава до този на ненадминатия „Империята отвръща на удара“.

Джурасик свят 2“ ще бъде в кината на 22 юни, 2018 година.

Джурасик свят 2

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments