Когато животът ти предлага позната монотонност, е нужно да откриеш място (или време) за бягство. В убийствената рутина на ежедневието се прокрадват бляскави нишки – спасителни въжета, по които ловко и бързо да се изкачим отвъд скуката, или да се покатерим на някой старовремски презокеански кораб, за да стигнем в Новия свят. Благодарение на Дж. К. Роулинг и там има магия. И за радост на всички почитатели на омайния и различен (но включен в нашия) свят на магията, Дейвид Йейтс отново изгражда визията така, както се управлява действителността с магическа пръчка – няколко въртеливи движения на китката в комбинация с невероятни творчески умения, които вече доказа, че притежава, с финалните глави от сагата, посветена на Хари Потър.

fantastic-beasts-review-img08-20161120

В самото начало не бяхме сигурни какво да очакваме от новия мащабен и амбициозен проект на Warner Bros. Макар че се запознаваме все по-детайлно и в най-различни филми с таланта на Еди Редмейн, май не можехме да си го представим като Нют Скамандър, но той прилага и тук „магическите” си способности за метаморфози и се чувства идеално в ролята на внимателния, грижовен зоомаг. След пристигането си в Щатите в джазовата ера, по странно стечение на обстоятелствата пътят му се пресича с един американски мъгъл („No-Maj”) и с две чаровни сестри – бившият „аврор” Тина и фриволната Куини. Докато гони свои питомци, изплъзнали се на свобода в големия град, Нют се сблъсква с управлението на магията отвъд Океана (госпожа Президент действа с твърда ръка) и с един амбициозен началник на отбранителните сили, отговорни за мирното съвместно съществуване с обикновените хора (в ролята на Грейвс е безпощадният Колин Фарел). Става ясно, че последният очевидно е обсебен от търсенето на неимоверна сила, която е способна да сее разруха, а в очите на зрителите се набиват (някои) възможни притежатели на „потискана магичност”. Междувременно чаровните магични създания са удобно извинение за пред обикновените нюйоркчани – и всички проблеми от ирационален характер в града се стоварват върху горките душко, ефир, гранат и който-още-съм-пропуснала-заради-сложни-имена.

fantastic-beasts-review-img09-20161120

Тази приказно-фантасмагорична история прилича на научен експеримент – отстранено наблюдение върху магическия свят, добре познат на световната литературна и киноманска общност още от излизането на „Хари Потър и Философският камък”. Не открих злокобно усещане за неизбежно надвиснала опасност – черният магьосник Гелърт Гринделуолт е разкрит в самия край на тази част от историята, при това е ловко окован от самия Нют и не може да се сравнява с мисълта за Волдемор, която властва в Потър-вселената. В тази история публиката се запознава с неловко скромния Нют, който трудно общува (особено с красиви дами), но прибере ли се „у дома” – в тайнствения си куфар, при любимите животинки, той разкрива истинската си същност – мил, обичлив, готов на всичко да защити „домочадието” си, запознат с всички особености на характерите на различните зверчета – специалист по зоомагия, който дарява любовта си на същества, от които (често) се страхуват и магьосници, и мъгъли. Скамандър, благодарение на Еди Редмейн, се превърна в изключително чаровен герой, когото ще очакваме с нетърпение в подготвяните от „майката” на Хари Потър още четири части. Дали те ще бъдат посветени само на неговата изследователска работа като зоомаг – надали, по-скоро се надяваме по някое време да се хвърли по-детайлна светлина върху израстването на Волдемор и младостта на родителите на Хари… Би било логично, ако Роулинг има амбицията да работи върху нова поредица с предистории.

fantastic-beasts-review-img10-20161120

Фантастични животни и къде да ги намерим” притежава всички особености, които публиката очаква и търси във филм, посветен на приключения в света на магията – впечатляващи визуални решения (и на атмосферата в Ню Йорк през 20-те години, и на непокорните създания в куфара), забавна любовна история (между ценители на доброто хапване, които могат да се похвалят и с готварски умения), спасяване на града от неуправляема стихийна сила и озаптяване на ламтящ за власт черен магьосник (с помощта на обединени магьоснически сили), щастливо пуснат на свобода гигантски сребърен орел с няколко чифта криле (би трябвало да е хипогриф, но бях прекалено заета да се възхищавам на гальовното отношение между него и Нют, за да запомня със сигурност) и обещание за завръщане в този Нов свят, пропит с магични сили. От първоначалния скромен сюжет Дейвид Йейтс е успял да направи нещо достойно за уважение и наслада. При положение, че това е сценарният дебют на самата Джоан Роулинг, бихме казали, че се е справила… задоволително (не можем да си изкривим душата, не заслужава суперлативи). Прекрасно е, че Джеймс Нютън Хауърд осигурява най-подходящата музикална среда за приключенията на зоомага в Ню Йорк. И да не забравя – епизодичната поява на гангстера Гнарлак беше страхотно включване от страна на Рон Пърлман! А от Езра Милър очаквах повече, но често реалността – особено магическата, може да бъде подвеждаща…

fantastic-beasts-review-img11-20161120

За всички малки и не-толкова-малки почитатели на приключения в странни светове – не пропускайте „Фантастични животни и къде да ги намерим”! Ще се запознаете с Нют, когото очакваме да видим отново, и ще избягате за няколко часа от досадната сивота на познатата ежедневна реалност. Животът е прекалено кратък и е хубаво да улавяме всеки шанс да видим/преживеем/усетим нещо различно, предизвикателно, фантасмагорично. И преди да отидете на кино, направете един „еxpelliarmus” по адрес на предразсъдъците…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

 1. Много ми хареса!
  Чел съм само до четвъртата книга, но това не ми попречи да се насладя на филма. Мисля, че и всеки, който е чел само първата книга(а дори и без нея)ще схване филма.
  Прочетох, че ще има още 4 филма. Да разбирам ли, че това не е края на историята? Тази книга трябва да е дълга(дори по стандартите на тая литературна вещица), за да се направят 5 филма.

 2. Впрочем, на моменти CGI беше много зле! Не говоря за самите животни, които са наистина страхотни, а за разни елфи или каквито там са, особено онези в бара.

  1. Правили са икономия на парите 🙂

  2. Още в трейлърите ефектите изглеждаха гадни.

 3. Прекрасен отново Йейтс. Този човек има дарба да снима такъв вид фантасмагории мамка му…

 4. Фантастична скука и къде да я намерим… Очаквах, че поне в този сайт ще намеря откровено ревю, но уви!

 5. йейтс може и да е студийна курва, но му се възхищавам на умението да снима два филма с огромен бюджет за една година. при това на доста задоволително ниво. декорите и костюмите тук са страхотни.