Преди почти година споменахме за първи път сътрудничеството между неуморния М. Найт Шамалан и един от любимите ни актьори Джеймс Макавой. След продължителното затишие по проекта „Split”, Universal пуснаха първи трейлър в края на юли, с изключително семпъл и непривлекателен постер, както и много повече подробности за бъдещия психо-трилър. И сега е време за нов поглед – доста по-богат на „разкрития” трейлър и непрестанни доказателства за безспорния талант на Макавой.

Split” получава доста възторжени отзиви на изненадващата прожекция, организирана на Fantastic Fest – дори има реплика като „най-добрият хорър досега”. Очевидно се визира творчеството на Шамалан и очевидно голяма част от публиката ще отиде да гледа най-новия му филм най-вече заради колосалния актьор в главната роля. Понякога ми се струва, че Шамалан или е падал сериозно на главата си като малък, или е бил отвлечен от извънземни и по спешност върнат на Земята, защото контактувалите с него са били директно хоспитализирани в каквото-там-е-извънземния-еквивалент на психиатрична клиника – ясно е, че е тотално куку, и дори се опиянява от този факт и продължава да си измисля филми. Е, в случая нещата изглеждат мааалко по-различно – именно заради Макавой.

При все, че много харесвам Хоакин Финикс, в случая ми се струва добре, че е отпаднал от играта – той би могъл да докара три различни личности, които използват тялото му за вместилище, а сюжетът изисква… 23, а може би 24… Това, в което съм сигурна е, че Макавой е жесток и неумолим в пресъздаването на всякакви образи и че като нищо ще „закове” персонажа без много усилия – най-много три от живеещите в неговия герой Кевин личности може да си приличат по нещо. Многократното размножаване на личността е любопитна диагноза и от чисто морална гледна точка – ако едно от проявленията е с психопатски и престъпни деяния, трябва ли да бъде обезвреден и затворен „съсъдът”, който носи още 20 други и различни личности, някои от които ако са били съучастници, други може и да са съвсем невинни. След като отвлича три девойки, Кевин подготвя тялото-„носител” за една огромна, ужасяваща трансформация – непознатото (24-то) доминиращо същество…

На мулти-Макавой ще партнират Аня Тейлър-Джой (звездата от хорър-хита „The Witch”), Хейли Лу Ричардсън („The Bronze”), Джесика Сула („Skins”), Стърлинг К.Браун, Брад Уилям Хенке и Бети Бъкли („The Happening”). Голяма част от въздействието на трейлъра се дължи на специфичния монтаж (отработени техники!) и на особените звукови ефекти, които в комбинация карат зрителите да настръхват, ‘щото вече им е заявено, че ще се случи нещо страховито – познати шама(ла)нски трикове! Сценарист и режисьор на трилъра е М.Найт Шамалан, продуцират самият той и Джейсън Блум от Blumhouse Productions, известни със супер-нискобюджетните си филми, които се изплащат няколко пъти точно заради минималните продукционни разходи.

Universal са определили като начална дата за разпространението на „Split” 20 януари 2017. Ще очакваме с интерес повече информация за филма (какъв ли ще бъде twist-а?) и най-вече за това как ще се представи в боксофис класацията…

Джеймс Макавой

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *