Има ли непослушни деца?
Има ли непослушни деца?

Как лети времето… Повече от десет години са изминали, откакто гледахме нещо качествено от М. Найт Шамалан. Последният високобюджетен филм на индийския режисьор „Земята: Ново начало” беше покъртително слаб, а и резултатите му в боксофиса бяха пълно разочарование. Затова и Шамалан се ориентира към евтини ужаси, продуцирани от Blumhouse Productions. Все още целият ни екип не е гледал „The Visit”, но тези, които са му отделили време, не са никак доволни.

За следващия си проект Шамалан е добавил ценен актив. В главната роля ще влезе вървежният в момента (а и адски талантлив) Джеймс Макавой. Или по-точно трябваше да кажем „в главните роли”. Макавой ще изиграе похитител на име Кевин, който отвлича три момичета и ги затваря в подземието си. Скоро момичетата научават, че Кевин е само една от цели 23 персонификации , заключени в психиката на болния мъж. Вижте първия трейлър:

Много ни допада видяното и вярваме, че има истински шанс да видим качествен филм от Шамалан. Разбира се, не очакваме нещо от величината на „Шесто чувство” или „Неуязвимият”, имаме очакване за занимателен и добре скроен ужас със страхотно централно изпълнение.

Визуално кадрите приличат на всички други ужаси, които бълват Blumhouse, но тук определено основният коз ще бъде Макавой, който сме сигурни, че ще забие ролята (и все пак колко шантаво и яко щеше да е да видим Хоакин Финикс, кавито бяха първоначалните планове). Вече гледахме прекрасната Aня Тейлър-Джо в чутовния „The Witch”, така че пишем и нея като плюс. Не знаем как ще се развие историята във филма и дали ще има класически Шамалан twist, за нас няма и особено значение, стига да е involving.

Видяното ни напомня на съвременна версия на „Психо”, примесена с елементи от скорошния хит „10 Cloverfield Lane”, което наистина има потенциала за един стегнат трилър. Доколкото разбираме, героят на Макавой ще има някаква физическа трансформация. Ето един малко по-обстоятелствен синопсис:

Кевин (Джеймс Макавой) е проявил 23 личности пред психиатъра си д-р. Флечър (Бети Бъкли). Въпреки това остава една, която е твърде надълбоко и тепърва ще излиза на повърхността, ще се материализира и ще доминира над останалите. Кевин отвлеча три млади момичета, начело със силната и наблюдателна Кейси (Aня Тейлър-Джо), с което войната за психическото му оцеляване започва. Война между всички затворени в него, както и с тези наоколо. Докато стените постепенно не започнат да рухват.

Предлагаме ви да видите няколко кадри от филма:

split-macavoy-img02-20160728 split-anya-taylor-joy-betty-buckley-jessica-sula-20160728 split-macavoy-img01-20160728 split-anya-taylor-joy-img03-20160728 split-macavoy-img05-20160728 split-movie-image-02-20160728 split-movie-image-20160728

Както и официалния плакат:

плакат

Режисьор на „Split” е М. Найт Шамалан, а в ролите ще видим Джеймс Макавой, Аня Тейлър-Джо, Бети Бъкли,

Премиерата е 20 януари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

 1. Страх ме беше да гледам (заради индийчето, ама не, защото очаквах да ми се разтреперАт кокаленцата, а щото подозирах, че след тазгодишното си ритуално цопване във Ганг, е решил да отмие всички нечистотии насъбрани по крехкото му телце в този си проект).

  Иначе видях, че момиченцето на Узи играе.

 2. Играе, та се къса. 🙂 Иначе тоя трейлър е баш „Психо“ на стероиди и дава някакви плахи индикации, че за пръв път от „Селото“ насам клетото индийче може би ще успее да предложи на публиката добър филм. Ако не друго, поне Джеймс Макавой изглежда страхотно и като нищо може да изнесе останалото.

  1. Дано да не съжалява Джеймс, че :D. Последно на Ша(ш)ма гледах това със Смит и синът му (допреди това мисля нямам негов пропуск), и просто е изчерпан тоя палячо (или времето му е минало), нямам и намерение да наваксвам за в бъдеще с простотиите дето ражда (освен ако не изкара третото пришествие в кино вариант – хаха).

  2. „The Visit“ c желание и надежда си го пуснах… и със светкавична бързина го изтрих после. Имаше две-три яки сцени и дотам. Трейлърът на „Split“ ми се струва доста як, но ме кара да се чувствам като слабохарактерна пача, която за пореден път дава шанс на своя ъбюзив съпруг, само за да гризне отново дръвцето накрая. 🙁

  3. Със сигурност ще е по-добро от „The Visit”

  4. „Макавой ще изнесе останалото“ – това е правилният извод в стуацията!
   Той – както знаем – е звяр 🙂

  5. Да, макар че при разочароващия „Trance“ не се получи съвсем, докато в истеричния „Filth“ работеше и беше голям фън за гледане. 🙂

 3. пф,

  1. Split Personality Disorder е едно от най-редките и най-слабо познати личностни разстройства в историята на психопатологията.
  2. Толкова е противоречиво, че в американския диагностичен наръчник, който е нещо като библия за психиатри и терапевти worldwide, с всяка ревизия се мушкат нови и се преформулират стари пинизи за разпознаването и слагането на такава диагноза.
  3. Едно от най-характерните черти е специфичната загуба на памет за отделни епизоди, от няколко часа до няколко дни, което автоматично създава, така да използваме терминологията, гнозистичен или разпознаваем проблем с тия 23 личности.
  4. Характерно за разстройството е наличие на една централна или основно приемана от човека рационална личност и втора (трета, мн рядко четвърта) „emerging“ персона, която се характеризира с импулсивността и емоционалността си. Перфектен пример са д-р Джекил и г-н Хайд.
  5. Сега, след тази кратка уики-обзорка – колко според вас са шансовете на господин Шаямалан отново да се оака, чийто доврителен интервал се разпростира в един особено добър и два просто добри митериозни трилърообразни филма? Аз все пак съм надъхан, though…

 4. Макавой е голям, винаги внася типично британска класа, където и да участва, дори и да става дума за попкорн забавачница като Виктор Франкенщайн. Тук изглежда отново отлично и който е фен на тоя тип филми (аз не съм сред тях) не би трябвало да остане разочарован поне от него. Иначе виж за М.Найт Шаямаламамамадингдонг имате право да сте с резерви…

 5. Доста крайни тийн изказвания и писаници относно индиеца. Истина е, че „Повелителят“, „Земята Ново начало“ и „Явлението“ бяха покъртително зле… но, нещата които харесвам са поне два пъти повече… някои от филмите ми харесва да ги гледам пак и пак. Има стил човека, не може да му се отрече. Колко днешни режисьори имат такова нещо?