Попадна ни пред очите трейлър на дебютиралия в Торонто „Birth of the Dragon” и макар че доста напомня разни второразрядни кунг-фу-екшън-тупалки от миналото (неизбежно – заради сюжета си), решихме да му обърнем внимание: първо, защото голяма част от младите зрители хал-хабер си нямат кой всъщност е Брус Лий, и второ – защото ни навява носталгия по детството.

Birth of the Dragon” е реверанс към „класиките” от 70-те, които (някои от нас) сме гледали на VHS-касетки с прословутия монотонен и моно-дублаж и е вдъхновен (до голяма степен) от истински събития.

Birth of the Dragon” е драматизация по истински събития от 1964 година. Тогава се случва широко обсъжданата битка между кунг-фу виртуоза Брус Лий и учителя от Шаолин – Уон Джак Ман, който пристига в китайския квартал на Сан Франциско. Сценарият е написан от Крис Уилкинсън и Стивън Дж.Ривеле (номинирани за Оскар за работата им по сценариите на „Ali” и „Nixon”, техен е и сценарият на „Pawn Sacrifice”), по статията на Майкъл Дорган „Bruce Lee’s Toughest Fight”.

В сюжета са преплетени много противоречащи си спомени за реалната битка – версията на Лий е за триминутна продължителност и негово доминиране, докато според противника му са мерили силите си в продължение на 20 минути и не е излъчен ясен победител. Според спомените на съвременниците това е изключително важна битка в кариерата на Брус Лий – вдъхновява го да създаде своята техника „Jeet Kune Do”. Авторите добавят също и измислени персонажи като Стив МакКий (а.к.а. Стив Маккуин, който е учил бойни изкуства при Брус Лий в края на 60-те години) и главния женски образ, чиято съдба зависи от изхода на двубоя…

Birth of the Dragon” отдава почит на филмите с Брус Лий, които са вдъхновили няколко поколения почитатели на източните бойни изкуства. Филмът е режисиран от Джордж Нолфи („Агенти на съдбата”), а в главните роли са Филип Н, Ся Ю, Били Магнусен и Саймън Ин. Китайско-американската копродукция е дело на Kylin и Groundswell, но все още си няма разпространител за територията на Съединените щати.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Като прочетох името на Corey Yuen като отговорен за бойните сцени леекинко повърнах някъде дълбоко в себе си – този човек вече не може да прави бойна хореография както преди – вече разчита прекалено много на жици, на бърз монтаж и на абсолютно некомпетентен монтаж на тези кадри – изчерпа се преди години, но явно на Холивуд му идва сравнително евтин, за да го поставят начело на бойните сцени в този филм. Нямам огромни очаквания за продукцията и ще се гледа, но съм доста резервиран за крайния вариант. Ще видим дали ще им се получи…

  2. Брус Лий е е абсолютно нечовешки пич, дано филмът достойно и съдържателно го покаже.