Победителя Кен Лоуч с Мел Гибсън и Джорд Милър
Победителят Кен Лоуч с Мел Гибсън и Джорд Милър

Вчера в Кан бяха обявени наградите на 69-ия филмов фестивал, може би най-престижното събитие в света на киното. През 2016 година журито бе председателствано от Джордж Милър, а носителите на най-важните призове са все познати имена. „The Salesman” на Асгар Фархади получи наградите за най-добър сценарий и най-добър актьор; Андреа Арнолд беше удостоена с трета поред (след „Red Road” 2006 и „Fish Tank” 2009) награда на журито за „American Honey”, а Оливие Асаяс и Кристиан Мунджиу споделиха наградата за режисура за филмите „Personal Shopper” и „Graduation”. 27 годишният Ксавие Долан, който има навика да печели награди на Кроазет от 2009 година, прибави към колекцията си седми (!) Кан-ски приз за „It’s Only The End Of The World”.

Фаворитите ни Джим Джармуш, Николас Виндинг Рефн и Парк Чан-уук не бяха сред наградените, а Кен Лоуч получи „Златната Палма” за втори път (след „The Wind That Shakes the Barley” през 2006 година) за „I, Daniel Blake”, който щял да бъде последния му филм. Честито на спечелилите! Ето и пълният списък с наградените:

Златна Палма – „I, Daniel Blake” режисьор Кен Лоуч
Grand Prix – „It’s Only The End Of The World” режисьор Ксавие Долан
Почетна Златна Палма – за френския актьор Жан-Пиер Лео
Наградата на журито – „American Honey” режисьор Андреа Арнолд
Най-добър режисьор (поделена) – Оливие Асаяс за „Personal Shopper” и Кристиян Мунджиу за „Graduation
Най-добър актьор – Шахаб Хосейни в „The Salesman” на Асгар Фархади
Най-добра актриса – Жаклин Жозе в „Ma’ Rosa” на Брилианте Мендоса
Най-добър сценарий – Асхар Фархади за „The Salesman
Златна камера (най-добър дебютен филм) – „Divines” режисьор Уда Бенямина

Наградите в конкурсната програма „Особен поглед” / Prize of Un Certain Regard

Hymyilevä Mies („The Happiest Day in the Life of Olli Mäki”) by Juho Kuosmanen
Наградата на журито – Fuchi ni tatsu („Harmonium”) by Fukada Kôji
Най-добър режисьор – Matt Ross for „Captain Fantastic
Най-добър сценарий – Delphine Coulin, Muriel Coulin for „Voir du pays” („The Stopover”)
Специална награда – „La tortue rouge” („The Red Turtle”) by Michael Dudok de Wit

Награди на спонсорите на Петнайсетдвенката на режисьорите / Cannes Directors’ Fortnight / Quinzaine des Realisateurs:

Art Cinema Award to a feature film – „Wolf Sheep,” dir. Shahrbanoo Sadat
SACD Award to a French-language feature film – „The Together Project” (aka “L’Effet Aquatique”) dir. Sólveig Anspach
SACD special mention – „Divines” dir. Uda Benyamina
The Europa Cinemas Label to a European feature film – „Mercenary” (aka “Mercenaire”) dir. Sacha Wolff
Illy Prize to a short film – „Chasse Royale” dirs. Lise Akoka, Romane Gueret
Illy special mention – „The Beast” (aka “Zvir”) dir. Miroslav Sikavica

Награди на Седмицата на критиката:

Nespresso Grand Prize – „Mimosas” by Oliver Laxe
France 4 Visionary Award – „Albüm” by Mehmet Can Mertoglu
Leica Cine Discovery Prize for short films – „Prenjak” by Wregas Bhanuteja

Награди на партньорите / Gan Foundation Award for Distribution
Sophie Dulac, French distributor for „One Week and a Day” (Shavua Ve Yom) by Asaph Polonsky

SACD Award

Davy Chou and Claire Maugendre, co-writers of „Diamond Island

Canal+ Award for short films

„L’enfance d’un Chef” by Antoine de Bary

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

 1. Малко след Оскарите и в Кан побързаха да се дискредитират, връчвайки най-престижната си награда на един морално деградирал анти-семит и отявлен комунист, подкрепящ тероризма на палестина! Дано това малко сенилно изчадие одържи на скапаната си, не струваща нищо дума и повече не заснеме филм, защото ако живеехме в един много по-почтен и зрял свят, подобно човешко посмешище не трябваше да бъде нищо повече от печално известен парий, а не титулувания „творец“, който е в момента. P.s. Жалко за мастермайнда, който се окаля, взимайки участие в такова, меко казано скандално решение.

  1. Шалом. Ха-ха еврейска простотия и Толерастия.

 2. Глупав извод с привкус на конспирация.

  Киното е сборище на талант, а не на интелект и за съжаление двете заедно не е задължително да вървят ръка за ръка.

 3. И какво се оказва – този комшия наистина талантлив бе … Всички казват, че и този негов филм много става –
  Тази румънска вълна ли е, цунами ли е – филмите се случват н-та поред година …И една камара техни политици в затворите … Дали има връзка между двата факта ?????????????????

  Оказва се, също че Рефн е на път да докаже (сам самичък), че е lots of style over substance …за което винаги съмнението е било на преден план….Дано поне да е фан за гледане …..

  Дали и третият филм на Андрея Арнолд става е открит въпрос – но явно я подкрепят след първите два полу-почти съвършени такива … Първият е хипнотичен нечовешки съспенс, вторият – прецизен и ефирно лек като капка вода…

  Ксавие Долан е в същата категория тази година …Защо ? Защо в youtube може да види човек как му пляскат тия завалии французите и не спират – на филм, който е 33% в гнилите домати ….И тва само, щото са решили, че истинският талант е нещо безценно – и ТРЕА да се пази, отглежда, подпомага, съхранява, разбира, подкрепя, обича, поощрява, награждава …

  Тези иранци пък – с техните прекрасни ирански филми – до гуша ми дойде от тяхното смирение и майсторлък ….И каква изненада: Фархади не само режисира блестящо, но и пише така … Как ся в тази муслиманска страна са възможни тези съвършени неща ? И как все обяснява кви печени били иранците – миролюбиви и т.н.

  Оказва се също, че този Милър майстор-на-майнда също бил в час и за другите филми – не само за неговите ….Дали има връзка и между тези два факта ??? В смисъл – кат не си в час кой чужд филм става наистина – можеш ли сам да направиш такива ?….

  И накрая две думи за Кан … Яки мадами ….И такова ….Основен принцип в изкуството (и киното когато е киноизкуство) е да се постигне най-много с колкото може по-малко… В идеалният вариант – трябва да се постигне всичко с нищо…но понеже това е по силите само на Бог … ние пробваме и пробваме ….

  По Добчев – когато хвърлиш една скулптура надолу по склона – това, което остане от нея най-долу – след като са се изпочупили всички стърчащи неща – това трябва да скулптурата …Точките на Миро, квадратите на Милевич …примери много. Два по скорошни примера – 1) изложбената зала е празна, защото произведението е въздуха в нея…и 2) изложбената зала е херметически затворено в мрак клаустрофобично помещение в което не чуваш и не виждаш нищо…освен това, което е в собствената ти глава. Даже Кристо (роденият в БГ, но иначе съвсем световен артист) имаше един Бял Платнен Балон 2013 г. в Германия …Влизаш под него и гледаш един километър нагоре.и нагоре ..в бялото нищо…или бялото всичко …според както ти го видиш….

  Сега – защо това е важно ? Кое бе ? Да се прави максимума с минимум … Всичкото с колкото се може по-малко….Защото така сме най-близо до две съществени неща – Красотата и Истината. Защо тези две неща са важни ? Защото са навсякъде около нас, но толкова рядко ги виждаме в целия им ослепителен блясък… те са постоянно скрити от толкова много неща, и хора и факти, и комикс герои, и червени килими ..и нас самите. И кретени, които крещят и се тупат по гърдите …и обясняват например как българите в чужбина не трябвало да гласуват – защото еди какво си ….Защо ччуваме ‘тях’, а не простата истина по въпроса ? И зат’ва ли сега филм като този със Златната Палма печели Златна Палма ? Защото през него ще видим (осъзнаем, разберем, научим) нещо, което иначе не го забелязваме дори ? ….

  Много са яки яките филми – Понакога само кадър от тях ти грабва вниманието на секундата …защото усещаш, че съдържат нещо спешно, което имат да ни обадят …Нещо спешно, истинско и важно, което ни касае лично …Дори когато не се сещаме за това….