Papa Hemingway in Cuba

Вярно е, мина известно време, откакто „засякохме” трейлъра на „Papa Hemingway in Cuba” на Боб Яри и доста се чудихме дали да му отделим време. И финално причините за факта, че четете тази новина, са две – самият Хемингуей (би било кощунство да не споменем, че след няколко седмици ще излезе филм, в който актьор се опитва да пресъздаде неговия образ) и Джовани Рибизи. Според нас този актьор притежава страхотен потенциал и сме разочаровани, че не го виждаме по-често на екран.

В случая на Рибизи му е отредена ролята на автора на автобиографичния сценарий на филма – Ден Барт Петиклерк, журналист, военен кореспондент, сценарист и страхотен фен на Хемингуей, който лично се сприятелява с легендарния писател (в ролята – Ейдриън Спаркс) и получава покана от него да му гостува в Куба, за да… ходят заедно на риболов.

Трейлърът изглежда като всеки средностатистичен военен екшън, сет-нат на екзотично и топло място – със задължителните стрелби, гонитби, лека романтична нишка, споменаване на ФБР и тук-там кютек. Важен акцент от работата по проекта е, че това е първият щатски филм, чието действие се развива в Куба и всъщност е заснето в Куба… от 45 години насам. Този факт спестява доста средства на продуцентите – класическите автомобили и подходящите автентични места за снимки са налице, не е нужно да се изработват в студийна среда!

Режисьорът Боб Яри соделя:

Ввсички ние бяхме вманиачени по идята да снимаме в Куба, където е живял Хемингуей, където е била лодката му – всички места, на които той е ходил за риба, от Моро Касъл до Кохимар! В продължение на години се е снимало най-вече в Доминиканската република, ако действието в някой филм се развива в Куба, ала ние бяхме щастливи, че именно за тази кубинска история имаме шанс да работим на възможно най-автентични локации.

Снимачният процес на „Papa Hemingway in Cuba ” приключва преди около две години в Хавана и имението на Хемингуей Finca Vigia. А ето какво гласи и официалният синопсис на филма:

Режисиран от продуцента на „Илюзионистът” и „Сблъсъци” (получил три награди Оскар), „Papa Hemingway in Cuba” е една реална история за приятелството между журналиста от Маями Ден Барт Петиклерк (Джовани Рибизи) и легендарния писател Ърнест Хемингуей (Ейдриън Спаркс). Действието се развива по време на революцията в Куба, а във филма участват още Джолии Ричардсън,  Минка Кели и внучката на Хемингуей – Мариел, която има камео-поява. „Papa: Hemingway In Cuba” е първата продукция на Холивуд, снимана в Куба след 1959 година.

Филмът няма претенцията за пространна биография, а се фокусира върху точно определен момент от историята на прочутия си герой – което е освежаващо и обнадеждаващо от гледна точка на драматургия/сюжет. „Papa Hemingway in Cuba” тръгва в разпространение в самия край на април, разбира се – отвъд Океана…

Papa Hemingway In Cuba (1)

Papa Hemingway In Cuba (3)

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *