Концептуална рисунка от "Златния компас"

Със „Златният компас” от 2007 година, при все че бяха ангажирали самия „Джеймс Бонд” (в промеждутъка между „Казино Роял” и „Спектър на утехата”) и една от най-талантливите актриси в съвремието ни – Никол Кидман, New Line Cinema не успяха да привлекат желаното количество зрители и приходи, нито да впечатлят критиката. Това попречи сериозно на плановете им да доразвият в киноадаптации останалите книги от трилогията на Филип Пулман „Тъмните му материи” („His Dark Materials”), но това не означава, че няма да опитат отнов, макар и на малкия екран.

BBC One си е „поръчала” на New Line и Bad Wolf да ѝ произведат 8 епизода – това ще бъде първо участие за New Line в британска телевизия и дебют за другата компания, като по бъдещата поредица „Тъмните му материи” ще бъде работено основно в Уелс.

А ето и как вървят хронологично историите на Пулман – първата книга от трилогията се нарича „Северно сияние” и проследява сирачето Лира, което търси един отвлечен приятел в паралелна вселена, където се комбинират силите на науката, религията и магията. Мисията на Лира се усложнява, когато тя открива заговора за отвличане на деца и се приближава опасно близо до разкриване на мистерията, която обгражда една субстанция, позната като Прах. „Острият кинжал” е втората част от трилогията – към Лира се присъединява Уил, който притежава въпросния кинжал; от заглавиет, с който могат да бъдат прорязвани проходи между световете. Двамата са въвлечени във всеобща война, последиците от която са представени в третата книга – „Кехлибареният далекоглед”.

Самият автор споделя, че за него е било огромно удоволствие да наблюдава оживяването на адаптациите по неговите творби – посредством различни способи и за различни медии: като се започне от радиопиеси, през театрални постановки, филм, аудиокнига, комикс – и сега очевидно идва ред на телевизията:

В последните години станахме свидетели на това как телевизионни истории, независимо от това дали са адаптации („Игра на тронове”) или оригинално замислени („Семейство Сопрано”, „The Wire”), успяват да достигнат дълбочина на характерите и висота в нагнетяване на напрежението. Това се случва с помощта на времето – оставя се всяко явление да повлияе на цялата ситуация и постепенно се разкриват последствията. Очевидно е, че повечето талантливи творци имат желание да работят „дълги форми” в телевизията заради прекрасните особености в съвременното й развитие. И поради всички тези причини аз съм страшно доволен от факта, че „Тъмните му материи” ще се появи на екран в телевизионна версия, и съм щастлив, че в работата е въвлечена Джейн Трантър, чиито опит, въображение и енергичност са несравними. Аз съм най-отявленият почитател на ВВС и съм безкрайно щастлив от новините за поредицата!

Няма човек в съвремието ни, който вече да не се е убедил, че телевизионния „терен” е прекрасно място за подготвяне на адаптация, максимално вярна на книжния оригинал – и също толкова въздействаща. Просто авторите разполагат с повече време, възможности и интимност в осъзнаването на нещата – и пренасянето им на малкия екран.Вярно е, че бюджетите са несравними (за момента), но ако разходите по продукцията се планират правилно, резултатът ще е повече от прекрасен и публиката с удоволствие ще гледа бой на полярни мечки в защитни брони, които отстояват територии. С пожелание поредицата да стигне (някак си) и до нас, споделяме оптимизма на Пулман – и ще споделяме новини, когато ни попаднат.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Всъщност основната причнина за неуспеха на Златният компас, бе отрицателното отношение към книгите, особено в Хамерика, въпреки не малобройните награди, които получи поредицата.
    Искрено се надявам, че сериалът няма да е скопен и лишен от основната си идея, какъвто беше филмът.