„The 5th Wave”

Поредната фантастична екранизация по популярна серия „young adult” романи се нарича „Петата вълна” („The 5th Wave”) и е създадена по първия роман от предвидена трилогия (не е възможно!) на Рик Янси. Както в повечето подобни истории напоследък, отново имаме антиутопичен, постапокалиптичен свят, който в случая е резултат от извънземно нашествие – както можете да се досетите от заглавието, състояло се на няколко вълни.

Главната героиня се нарича Каси (Клои Грейс Морец), която се е научила да оцелява самостоятелно в света, в който извънземните, наричани „Другите”, могат да обитават всеки един човек (като част от финалния им план за унищожение на хората). Когато обаче Каси среща младия Еван Уокър (Алекс Роу), тя трябва да преразгледа принципите и тактиките си, за да може да открие малкия си брат Сами (Закъри Артър).

Определено не сме впечатлени. Това, че прилича на един куп други неща (няма да изреждаме, че като подхванем, няма да му се види краят), не ни притеснява – и друг път сме коментирали, че ако се намери правилен подход, дори и най-изтърканата история може да изглежда свежо и пресен (при това „young adult”) пример е доста приятният „Лабиринтът: Невъзможно бягство”. Просто нищо от това, което виждаме в трейлъра на „Петата вълна”, не ни хваща – нито като история, нито като изпълнения и най-важното, нито като визия. Засега сме скептично настроени.

Ето официалния синопсис на българското издание на романа:

След първата вълна остана само мрак. След втората – оцеляха само щастливците. След третата – останаха само злощастните. А след четвъртата вече имаше едно-единствено правило: не вярвай на никого.

Петата вълна идва, а Каси трябва да избяга от тях. Тях – съществата, които изглеждат като нас, които знаят как мислим и които са тук, за да ни убият.

Да си сам, означава да оцелееш. Или поне така вярва Каси, докато не среща Еван Уокър. Красив и загадъчен, Еван може би е единствената надежда на Каси да спаси братчето си – и дори себе си. Но изборът е труден, защото е избор на живот и смърт.

Режисьор на „Петата вълна” („The 5th Wave”) е Дж. Блейксън („The Disappearance of Alice Creed”), а в ролите са Клои Грейс Морец, Алекс Роу, Закъри Артър, Лиев Шрайбър, Майка Монро, Рон Ливингстън, Ник Робинсън, Маги Сиф и други.

Премиерата е 15 януари.

„The 5th Wave” - Клои Грейс Морец

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Само не разбирам как такива страхотни актьори като Лиев Шрайбър и Рон Ливингстън са се навили да участват в тази тъпотия…..

  2. На мене ми се види доста забавно за гледане, стига всичко това да не е само трейлър.