Джон Кюсак и прекрасната Гонг Ли

Забавен, (почти) забравен, а очевидно и „забутан” като премиера в края на най-летния месец август, „Shanghai” привлича вниманието ни не само поради дълбоките ни пристрастия към Изтока, неговата култура, история и кино. Първо и най-важно, много отдавна не сме срещали Гонг Ли. Повечето зрители днес нямат спомен за „Червено сорго”, „Сбогом, спътнице моя”, „Raise the Red Lantern”, „Китайска кутия”, но красотата и талантът на китайската актриса са все така завладяващи, въпреки неумолимото време. Второ, уважаваме достатъчно Джон Кюсак, за да простим последната му „източна” изцепка с „Dragon Blade” и да се фокусираме върху актьорските му способности. Трето, дори епизодичното участие на Джефри Дийн Морган и Дейвид Морс гъделичка любопитството ни. И четвърто, винаги сме готови да наблюдаваме как Кен Уатанабе и Чоу Юн-Фат мерят сили на актьорската арена.

Стига сме се обяснявали, вижте трейлъра на филма, чиято премиера е била на Шанхайския филмов фестивал през юни… преди пет години.

http://www.youtube.com/watch?v=h2lx_dlYpS4

Режисьор на „Shanghai” е Микаел Хафстрьом – от времето преди „The Rite” и „Escape Plan”. Историята проследява стъпките на американски емигрант (Кюсак), който пристига отново в Шанхай няколко месеца преди нападението над Пърл Харбър, а целта му е да разследва обстоятелствата около тайнствената смърт на свой приятел (Дийн Морган). Сценарият е дело на номинирания за „Оскар” Хосеин Амини.

Няма логично обяснение защо The Weinstein Company са взели правата за щатско разпространение на филма още през 2010 година и не са го пуснали до момента, но ето, че на филма му е дошло времето – излиза на екран отвъд океана на 21 август, буквално след два дни. И при все забавянето във времето, съмняваме се, че от подобен исторически филм би се получил неуспешен портрет на епохата, особено с такъв актьорски екип.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Светле, пише се и се произнася Гун Ли. 😉
    Филмът съм го гледал навремето и вече почти нямам спомени за него. За любимата муза на Джан Имоу няма какво да говоря, винаги си е била класа, Кюсак никога не ми е харесвал като актьор, съмнява ме да има „горещи“ негови почитатели. Дори няма да коментирам малоумщината да пускат по кината филм на 5 години.

  2. Благодаря, вярвам, че си прав, ала нали знаеш, че има имена, които са придобили ‘гражданственост’, и обикновено е добре да се пишат, както за познати 🙂 по повод Кюсак – последно много ми хареса в ‘Paper Boy’ и съм склонна да му простя малоумни изцепки… 🙂

  3. Гонг Ли беше уникална като Хацумомо и страшно секси в Маями Вайс.и хич не ми дреме как и било оригиналното име.ТЯ Е ПРОСТО ПРЕКРАСНА!

  4. Прекрасна е, спор няма. Препоръчвам ти да погледнеш филмите на Джан Имоу, където е великолепна!
    Светли, не си права – за домашно прочети тази статия на д-р Андроника Мартонова и нейна колежка
    http://mediatimesreview.com/june05/WhiteScreen.php