През 2015 година може би най-важният факт в живота на чаровната носителка на Оскар и Златен Глобус Натали Портман ще се окаже премиерата в Кан на нейния авторски филм „A Tale Of Love And Darkness”. С драматичната история по спомени на Амос Оз тя дебютира като сценарист и режисьор и щастливото стечение на обстоятелствата я облагодетелства безкрайно, защото няма по-престижно място за премиера в целия киносвят от Кроазет през май!

Натали Портман

Натали Портман

Натали Портман

A Tale-of-love-and-darkness

В основата на филма е едноименният бестселър на „еврейския Толстой” Амос Оз, един от най-сериозните кандидати за Нобелова награда за литература в последните години. „A Tale Of Love And Darkness” предават спомените на Оз за неговото детство в края на британското управление в Палестина и първите години на държавата Израел – израснал в разкъсвания от конфликти Йерусалим, в един малък апартамент, претъпкан с книги на 12 езика и заобиколен от близки и роднини, които говорят на тези езици.

Във фокуса на историята са взаимоотношенията на малкия Амос с неговата майка (режисьорката Портман е избрала тази роля за себе си), как се променя реалността след нейното самоубийство и как се ражда неговото желание да пише, убеждавайки се с времето, че именно историите, които разказваме, се превръщат в историите, с и в които живеем.

Каква ще бъде съдбата на този дебют? Отговор на този въпрос ще очакваме с реакциите на претенциозната Кан-ска публика и свръх-авторитетните критици, които имат дългогодишен опит в оценката на всякакви произведения на киното – от творби, превърнали се в класика, през прехвалени арт-шедьоври, които са несмилаеми за вкуса на публиката, до потулени в забрава филми, които някога са били олицетворение на надеждата за своите създатели…

Като имаме предвид винаги актуалната тематика за тегобите на обречения на страдания еврейски народ, на нас ни се струва, че дебютът на Портман е доста вероятно да бъде приет благосклонно. Но винаги има възможност и да грешим…

плакат

Премиерата на филма на Натали Портман „A Tale Of Love And Darkness” е в секцията „Special Screenings” на Кан.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *