Ако трябва да сме честни, въпреки че реклами за „The Dead Lands” има вече от няколко месеца (а самият филм може да се открие по торент сайтовете), до вчера не бяхме чували за него. Вниманието ни бе привлечено обаче от няколко доста брутални снимки, представени от Collider, които ни напомниха за „Апокалипто” на Мел Гибсън, който е един от най-добрите (и като че ли недооценени) приключенски филми от последните десет години.

Действието на „The Dead Lands” се развива в предколониална Нова Зеландия и разказва за Хонги – сина на маорски вожд, който трябва да отмъсти за смъртта на баща си, убит в следствие на племенно предателство. Многократно превъзхождан от група злодеи, водени от Уирепа, единствената надежда на Хонги е да премине през всяващите страх и ужас забранени земи (Dead Lands) и да извоюва съюз с мистериозен безмилостен войн, който управлява в този край от години.

The Dead Lands” беше показан на изминалия фестивал в Торонто и отзивите са смесени, но ние вярваме, че ще ни хареса, тъй като обичаме подобни филми. А и идва с препоръката на Джеймс Камерън, който споделя, че „The Dead Lands е „нещо много повече от добър екшън филм – той е добро кино”.

Филмът е първият в историята, който показва традиционното бойно изкуство с оръжия на маорите – Mau rakau, и наравно с това предлага доста задълбочен поглед към племенната култура от онова време и по-специално към темата за „mana” (чест, уважение, сила и престиж) и сложния протокол, свързан с нея.

Ето и снимките, които привлякоха вниманието ни.

Режисьор на „The Dead Lands” е Тоа Фрейзър, а сценарият е дело на Глен Стендринг. В ролите са Джеймс Ролестън, Лорънс Макоаре, Те Кохе Тухака, Ксавие Хоран, Джордж Хенаре, Раукура Туреи и Рена Оуен.

Премиерата е 17 април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *