Дъстин Хофман

Май не са чак толкова много филмите, които може да дадем за пример, когато става дума за младежи и вдъхновяващи учители. Неизбежна е и в най-общ смисъл асоциацията с „Общество на мъртвите поети” и „The History Boys”, но в случая с „Boychoir” става дума за пеещи момчета и съвсем не знаем дали филмът ще се добере до култов статус и много хиляди зрители. Темата и реализацията са по-скоро „старомодни” и надали ще могат да се преборят с „мол”-овия тип кино, който властва навсякъде по света.

Режисьор на „Boychoir” е канадеца Франсоа Жирар („Червената цигулка”) който е майстор на филми на тема музика, режисьор на театрални и оперни спектакли и въобще – човек с опит и специално отношение към визията и нотите. Представен на филмовия фестивал в Торонто, най-новият му филм може да се похвали с изключителен актьорски екип – начело с легендата Дъстин Хофман, с изключителната Кати Бейтс, вдъхновяващ Еди Изард, Дебра Уингър, Джош Лукас, Кевин МакХейл, Ривър Александър и с младия Гарет Уеъринг.

Сценарият е дело на Бен Рипли („Source Code), а сюжетът се развива около един бунтовен младеж, който притежава забележителна гласова дарба и получава предизвикателство от учителя си в една от най-престижните музикални школи в страната по време на подготовката за националното вокално първенство.

Сигурни сме, че иде реч за израстване, съзряване, борба с наложеното статукво и победа на доброто, съчетана с първо място на въпросното училище сред всички вокални академии. Ала въпреки предвидимите детайли, бихме дали шанс на филма – заради традиционния подход към филмовия разказ, заради пресъздаването на епоха, заради внимателно подбрания актьорски екип и заради усещането, че се преместваме във времето на киното „от преди…” Носталгично ни е някак…

плакат

Филмът беше пуснат на екран в Канада през март и вече може да бъде видян в избрани киносалони отвъд Океана, а у нас – надали…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *