Корнел Мундруцо

Корнел Мундруцо е един от най-награждаваните съвременни унгарски режисьори, затова и присъствието му на 19-ия София Филм Фест е нещо напълно естествено. В рамките на фестивала той представи своя най-нов филм „Белият бог„, който спечели главната награда в секцията „Особен поглед“ на международния филмов фестивал в Кан. Прочетете интервю с режисьора, чийто филм е едно от явленията в европейското кино тази година.

Имате в актива си две номинации за „Златна палма“ (за „Делта“ и „Нежният син – проектът Франкенщайн“), награда на ФИПРЕСИ („Делта“) и награда „Особен поглед“ (за „Белият бог“), на какво дължите успеха си? Има ли специална рецепта за успех в Кан?

Не знам. Не мисля, че има някакви тайни зад това. Ако правиш качествени филми, успяваш, ако има някаква тайна, това е. Абсолютно оценявам факта, че на фестивала в Кан бяха избрани предимно мои филми и това е най-голямото признание за дебютиращ филм в Европа и като цяло в света. Затова съм много щастлив, но няма никакви тайни. Няма магия. Ако направя лош филм, няма да бъда на фестивала. Толкова е просто.

Делта“, „Нежният син – Проектът Франкенщайн“, „Белият Бог“ – три филма, които Ви направиха много популярен. Какво е общото между тях?

Мисля, че има много общо между „Делта“ и „Нежният син“, докато „Белият Бог“ е нещо съвсем различно. След 10 години в киното аз имам четири популярни филма – „Приятни дни“, „Делта“, „Нежният син“ и „Белият Бог“ и мисля, че всички те някак си изразяват една и съща тема. „Нежният син“ е начинът, по който аз изразявам какво общо имам със създаването, той е много повече насочен навътре, към душата на героите. След него почувствах, че съм казал всичко, което е в мен, почувствах се празен. Затова се опитах да намеря нови теми. По това време, докато бях в това състояние на творчески застой, осъзнах, че реалността в Източна Европа и в Унгария се е променила напълно. Значенията на думите вече са се променили. Източна Европа вече не е меланхолична, бавна, безчувствена, тя е агресивна, бърза. В киното това също се усеща, стиловете започват да се преплитат. „Белият Бог“ е отражението на тези промени или поне на моето лично виждане за тях. По някакъв начин това е първият филм, може би той ще доведе вълна от нови идеи, може би ще продължа да следвам старите, все още не знам. Връзката между тези три филма съм аз.

Споменавате социалната реалност в Източна Европа и Унгария. Какви са политическите и социалните събития, които се крият зад метафората за кучетата като проблема на малцинствата и мултикултурните различия?

Това е приказка, кучетата представляват всички малцинства, в различните държави, те са различни, но важното е, че във всяко общество има такива. Кучетата са символ на всички малцинства, не на някое конкретно. Разбира се, в Унгария би ставало въпрос за историята на ромите или евреите, а не на бежанците. Може би във Франция би било повече за емигрантите. Естествено всичко зависи от перспективата, от която се гледа филмът и от социалната реалност, която заобикаля човека. Честно казано това е моят най-унгарски филм. В него изразявам гнева си срещу шовинистичните, расистки въпроси, които циркулират в нашето общество и точно този филм стана най-интернационален. Затова и се изненадах, когато видях влиянието му навсякъде, защото всъщност е просто отражение на моята лична реалност в Будапеща.

Защо избрахте да разкажете историята за любовта между момиче и нейното куче по този драматичен начин?

Когато реших да направя филм за историята на куче в Будапеща, веднага разбрах, че искам да използвам невинен партньор. С това решение се стигна до сложен дебат дали да бъде момиче, или момче. Накрая, заедно с моите сценаристи, избрахме момиче, защото това отваря много въпроси и носи по-голям обществен заряд…

За феминизма ли става въпрос?

Точно така. Обществото е много по-сурово към момичетата и жените. Ако тя се разбунтува, това е крачка напред. Затова избрахме невинен член на обществото, защото филмът изглежда като кучешка история, но всъщност става въпрос за човека, за важността на малцинствата.

–-

Останалата част от интервюто може да откриете при нашите партньори от div.bg

Прожекциите на „Белият бог“ на Корнел Мундруцо продължават в рамките на 19-ия София Филм Фест. Вижте кога можете да го гледате в сайта на фестивала.

http://www.youtube.com/watch?v=-z6B2C6naJc

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Интересно – за недонаписания, незаснет, ненаправен, неизлязъл, съвсем неясно какъв несъстоял се още във времето филм на Ридли тече жива дискусия по различни маловажни и незначителни от гледна точка киното въпроси

    А за написания, заснет, направен, прожектиран, отразен в родния Фест, и акцентиран в настоящия сайт състоял се и безспорно успешен филм на как-му-беше-името … нито дума, нито стон, нито вопъл родилен или предсмъртен някакъв…

    ….пустиня…..

  2. Изключително вярно – и тъжно – наблюдение… Правим каквото можем, но… фактите не могат да се пренебрегнат! Този тип кино (вероятно) има все по-ограничена аудитория у нас. И то заради предразсъдъци! Почти съм сигурна, че ако екшън-маниаците дадат шанс на „Белия бог“ – ще останат доволни от него, обаче… как, нали е европейско кино…

    Тъжно… много тъжно…