netcinema.bg

От днес на обновения сайт netcinema.bg почитателите родното кино ще могат да гледат напълно легално над 150 български филма – игрални документални и анимационни, включващи както чисто нови продукции, така и доказани класики.

Всяка седмица на сайта ще бъдат представени по две премиерни заглавия и ще има специално обособени секции „На фокус”, в които ще акцентират върху дадена тема, жанр или творец. Целта е с времето той да се превърне в „основна платформа и хранилище на българското кино”.

Повече подробности може да откриете в официалното прессъобщение:

NETCINEMA.BG предлага легална възможност за гледане на българско кино онлайн. От 5 март 2015 г. сайтът стартира с нова визия и каталог от над 150 филма, който постоянно ще се увеличава. В годината на 100-годишния юбилей на българското кино почитаме миналото, като го въвеждаме в дигиталното настояще.

На www.netcinema.bg можете да намерите нови български филми, както и класически филмови заглавия. Всяка седмица ще бъдат представяни два премиерни за сайта филма. Ще има и специални теми “На фокус”, които ще акцентират върху дадена тема, жанр или творец.

Днес киносалоните и DVD дистрибуцията е съсредоточена основно в големите градове. Онлайн разпространението дава нов живот на филмите, които сега могат да бъдат гледани по всяко време от всяка точка на света. Освен игрални, сайтът предлага и документални и анимационни филми, за които интернет показът е почти единственият път към публиката. Специална секция ще бъде посветена на филми на НАТФИЗ. Студентските филми, както и някои късометражни заглавия, ще бъдат достъпни безплатно през сайта.

Целта на NETCINEMA.BG e постепенно да се превърне в основна платформа и хранилище на българското кино, където ще бъде събрано българското аудиовизуално наследство. Сайтът ще съдържа информация за филмите, трейлъри, както и текстове, свързани с българското кино.

На 5 март премиера в сайта ще има късометражният филм “Скок” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който беше номиниран за Европейските филмови награди  и получи множество отличия на международни фестивали, включително на най-престижния форум за късометражно кино – фестивала в Клермон Феран, Франция. Чрез NETCINEMA.BG филмът ще се появи за първи път в интернет пространството и ще се срещне с широката публика.

В първото издание на секцията “На Фокус” ще бъде представена темата “Дебюти на български класици”. Подбрани са първите филми на големи наши режисьори – “На малкия остров” на Рангел Вълчанов, “Бялата стая” на Методи Андонов, “Под игото” – Дако Даковски, “Хроника на чувствата” на Любомир Шарланджиев, “Крадецът на праскови” – Въло Радев и новелата “Ако не иде влак” на Едуард Захариев. Прави впечатление колко силни и разнообразни дебюти са имали нашите големи режисьори.

Радио FM+ стартира нова рубрика “100 години българско кино с NETCINEMA.BG и FM+” в предаването “Ива от сутрин до обед”. Всеки четвъртък от 10 часа Ива Дойчинова ще представя акцентите за седмицата в сайта и ще разговаря с автори или участници във филмите. Слушателите ще имат възможност да печелят награди с играта “Чуй, за да видиш”, в която ще разпознават класически реплики от български филми.

В www.netcinema.bg срещу цената от 2.40 лв. или 1.20 лв. зрителят получава онлайн достъп до един филм за период от 12 часа. Гледането става чрез стрийминг, за който е необходима онлайн връзка. Към всеки филм има трейлър, чрез който зрителят може да тества качеството на връзката и предварително да се увери, че целият филм ще се гледа без проблем. Плащането става чрез sms, ePay, paypal, дебитни и кредитни карти. Предвижда се в бъдеще някои от филмите да се предлагат и за даунлоуд, както и да има възможност за абонамент.

Сайтът се ползва с подкрепата на Националния филмов център и Министерство на Културата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *