Всяко хубаво нещо има край, а всяко лошо е задължено да има. Третият „Хобит” сполетя екраните преди Питър Джаксън да успее да раздели филма на още пет тричасовки, за което всички са му благодарни, разбира се. Предизвикателството за нервите и за пикочния мехур „Битката на петте армии” ме разходи за шести път до Средна земя и няколко пъти до тоалетната на мола, където времето или течеше по-бавно, или наистина когато се връщах, на екрана още видимо не се беше случило нищо. Използвах времето, за да премислям дали да не скоча в тоалетната чиния, за да се спася от фекалиите, които ме чакаха на екрана.

In a nutshell:

Игрите отпреди 10 години си искат графиката. Порно-индустрията си иска осветлението.

Хобит: Битката на петте армии” е единственият от трите филма, за който дори не мога да кажа какво ми харесва. Ако в първия имаше сцената между Билбо и Амгъл, а във втория ми хареса Езерния град, то в третия ми хареса само, че финалните надписи дойдоха преди окончателния ми нервен срив. Представиха ни първото CGI джудже (Даин), видяхме най-anticlimactic битката в Средна земя (Бард срещу Смог), най-нетрогващия романс – Кили и Тауриел, нагледахме се и на недоразуменията Алфрид Дупелиз и Радагаст Кафявия. Добра комбина. Джар Джар Бинкс проплаква от умиление.

Ако нещо ти е харесало, вероятно си заспал. Мартин Фрийман продължава да е страхотен в секундите екранно време, които получава. Иън Маккелън продължава да е отдаден на ролята си на Гандалф – нищо неправещия магьосник. Разбира се, джуджетата продължават да изглеждат като второкачествени пернишки кукери, а Аркенският камък – като задигнат от Илиенци. Реквизитът е страхотен – личи си във всяка секунда, колко неползвана досега е всяка вещ, колко пластмасови са малкото физически съществуващи декори и колко жалки са компютърните разточителства. От WETA Workshop, които създадоха най-яките брони и мечове в киното във „Властелина”, enter зелени пръчки и хора в черни пижами от motion capture. Защото обичаш Средната земя. Хауърд Шор очевидно също беше три филма в творчески махмурлук, но всеки път приемаше името му да се изписва в надписите, за да придава gravitas на този творчески фарс.

И най-добрите сцени от „Хобит” не могат да стъпят и на малкия пръст на най-лошите сцени от Властелина. Липсата на нови режисьорски похвати, калпавите нововъведения, грандоманският и грозен CGI, лошата структура и темпо и най-вече липсата на вдъхновение убиват „Хобит: Битката на петте армии”, както и цялата „трилогия”.

Пиромания, капитулация на творческото пред комерсиалното, обяснение в любов към грозно изписани единици и нули. Това е „Хобит: Битката на петте армии”. Никой не е очаквал кой знае колко повече, истинско разочарование със сигурност липсва. Плановете на Джаксън за още филми в Средна земя след 3-4 години приемам със спокойствие и любопитство, искам да знам още колко може да падне.

Драконовата болест не прощава.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

74 Comments

 1. „Мартин Фрийман продължава да е страхотен в секундите екранно време, които получава.“ – indeed!!!
  Зная колко разочарование има в думите на ревюто, писано от почитател (самата аз бих писала с гръмотевици, ако някой така ми окепази „Хрониките на Амбър“ на Зелазни), но наистина Фрийман заслужава специални адмирации за ролята – не си спомням да съм виждала по-естествен типаж пред камера, честно!
  И много бързо спират да го дават прекрасния червей… 🙁

 2. Много емоционално, but no thanks.
  Метафората в подзаглавието ми хареса 🙂
  Иначе стегнете се – никой нищо не е окепазил.

 3. Филмът си го бива, като цяло за трите части не ми хареса CGI – то. В този случай това е минус, за съжаление…

  1. Да не би CGI ефектите във ,, Властелина “ да са по-добри ?! Хайде, хайде и там бяха много зле! 🙂

 4. Начев, ако имаш проблеми с простата или просто си пикльо – няма нужда да отделяш целия първи абзац за това, все пак и филмът си е кратък спрямо други заглавия. И как да приемеш за стойностно мнение, в което се сравнява каквото и да било друго с ла#на (и по принцип боза)?!
  Да, предистория, но НЕ е „Властелинът…“, за което се хващат всички критици – което макар да е най-великото фентъзи, е пълно с недомислици; а какво остава за старата детска приказка „Хобит“ с още по-абсурдни моменти и как да се филмира сериозно нещо такова? Най-мрачните елементи е вмъкнатата предполагаема история за сблъсъците на магьосниците. И не е стриктна адаптация на книгата – в днешно време кой очаква това? Да прочетеш първоизточника и просто да го видиш на кино, без да те изненада нищо. Истинските проблеми на новата трилогия да се разглеждат за самите филми, без всякакви сравнения, макар наистина да е пълно с препратки към „…пръстените“. И какъв грим за „Хобит 3“? Този път актьорите отстъпват на CGI-то. Точно за това Джаксън трябва да получи награди, защото повечето режисьори използват ефекти „просто“ за предмети, монументи, пейзажи, експлозии, катаклизми… а почти никой не се наема да прави важни персонажи и да раздвижва цели армии в сложна сценография. А Питър се цели толкова нависоко, че все още технологиите не могат да му смогнат на въображението; а и си личи, че някои сцени са претупани и са нямали достатъчно време да изпипат всички откъси. Защото визуално изглежда страхотно като HDR-картини и винаги може още да се работи, което се забелязва още повече в HFR – бъдещето на киното. И… да, най-големите пропуски са сюжетните линии; задълбоченост и развитие на образите; невероятният късмет на главните герои – че все оцеляват (освен няколко, да не разкривам конкретно); наблягане на излишни / маловажни моменти, от което губи повествованието. Ако за „Хобит 1“ разширеното издание не е кой знае какво, а за „Пушинакът“ удължената версия е много по-добра от прожектираната – за „Битката“ ясно се усеща как са махани сцени, за да остане за истинската версия на филма – разширената. Музиката си върши работата по време на действията – но дотам, не е самостоятелна симфония. Този филм е кулминация на историята – още от същото, но по-мащабно. Едва ли на някой ще му се промени досегашното мнение. Едно от най-добрите кино-изживявания…

 5. Dragonheart, замерваш ме с алогизми. Ако смяташ, че HFR е бъдещето на киното и Хобит го доказва, значи ме биеш с няколко диоптъра. Ако смяташ, че Джаксън ще получи награди, задето дигитализира и вятъра- също си единствен.

 6. Наистина едно от най-добрите ми кино изживявания!Запазих място за повторно гледане!Не се лъжете,никакви терени моля!

 7. Защо изобщо трябва да пишеш за филм след като си ходил повече до тоалетната отколкото си го гледал, съзнавам, че това е породено от липсата ти на интерес, но това е несериозно. Дори и най-лошият филм трябва да се изгледа от начало до край, за да знаеш какво не му харесваш.

 8. Начев, проява на лошо възпитание и неуважение е безхаберно да атакуваш хората – restrain yourself, pls!

 9. Има противоре4иви коментари , ревюта и оценки ,аз имах о4аквания ,4е ще е по-добър от 2-ката и ще се доближава до “Властелинът“,но като го гледам тези дни ще преценя 🙂

 10. По принцип моето мнение, горе-долу се припокрива с ревютата тук, но този път направо, все едно аз съм го писал. Колкото и да обичам да гледам филмите на кино, този просто не си заслужава парите. Едно огромно разочарование за мен.

 11. Няма нищо лошо в това филма да не се хареса на автора (слаб е наистина), но самото ревю е „КО КАЗА, КО КАЗА!?“. Абсолютно нищо, тоест. Няма никаква аргументация, няма никаква структура, няма никаква логика. Това са случайни изречения, хейтещи даден филм. При наличието на такива ревюиращи тук, присъствието на подобен текст в сайта е неразбираемо.

 12. Откакто спрях да посещавам този сайт се чувствам много добре. Направих изключение за Хобита, защото ми беше интересно какво е мнението тук – е, за пореден път останах разочарован и се убеждавам, че съм постъпил правилно, че съм се махнал навреме.

  Не защото на някой не му е харесал филма, който на мен ми хареса.
  Не защото е подкрепил това с „факти“.

  Просто си личи отвсякъде натрапчивото отношение на ревюиращия, тоталитарния отказ да приеме друго освен утвърдената трилогия и най-дразни това, че в цялото ревю не се каза нито един плюс… Ефектите били в повече, драмата била лигава, нямало „нови режисьорски похвати“ … Начев, май си задръствал кенефите на мола, докато Джаксън се спука да ротира камерата в последните 40 минути и даде един добър урок по снимане на некадърници, които изтъкват, че са добри режисьори, владеейки shaky cam-ефекта. Погледни фентъзи-филмите, които са излезнали в последните 10 години – има ли друг толкова епичен филм, за който наистина да са направени такива декори, костюми, ефекти и прочие и прочие????? Предпочиташ да гледаш Дивергенти, Игрите на глада или Лабиринтът ли??? Филми, в които има цели кофи от минусите, които ти изтъкна!

  Не мисля, че Хобита е перфектен филм – напротив – далеч е от първата трилогия на Джаксън. Но да казваш, че той се е лишил от вдъхновение си е направо жалко. Евала на човека, че вместо да разкаже книгата дума по дума и да има чист хепи ендинг, той рискува и направи нещо различно в третия филм.

  Тъжното е, че не на режисьора, а на автора на ревюто „вдъхновението“ му е останало в кенефа на мола. Но няма проблем – нека си стои там, докато на касите на киното днес в 11:00 (СУТРИНТА) беше претъпкано с хора, залата беше пълна и накрая всички излезнаха доволни, включително и аз.

  С респект към добрите автори в този сайт, но аз бях дотук.
  За мен „операцията“ на сайта е провалена.
  Всичко хубаво!

 13. Шейки камерата е запазена марка на сума ти некадърници, а се прокрадваше в репертоара на PJ още във Властелина, за съжаление. В новата трилогия беше по-противна отвсякога. А урокът по битки беше преподаден в Шлемово усое, не във филм, който трябва да носи името „Битка”, за да привлича теб и други шебеци да пълнят зали.

  Първите два филма са адаптации почти дума по дума, впрочем, дори в това не успя да си прав. Махни Леголас, Кили, Тауриел и нещата от Апендикса и всъщност имаш доста често адаптация 1:1 на книгата. Е, разбира се, в третия филм нямаше време за погребението на Торин, но сигурно това е заради наличието на толкова други по-важни драматургични забележителности.

  Отсъствието ти в сайта е останало незабелязано 😉

  P.S. „Лабиринтът” е доста по-добър филм.

 14. Аз мисля, че ревюто на този филм тук е много точно описание.

  „Хобит: Битката на петте армии“ е много далече от фентъзито. Фентъзи елементът практически приключва със смъртта на дракона и срещата на Галадриел със Саруман.

  Оттук насетне филмът е силно посредствен военен екшън. Само където вместо танкове и автомати, ние виждаме мечове, CGI джуджета и тролове, които могат да разбиват стени с кратуната. Просто гениално, ура!!! Вече нямаме нужда от катапулти и обсадни машини.

  Даже визуално филмът е ужасен. В първата серия имаше чудесно изпипан град Брее, чудесно изпипан Ломидол, чудесно изпипан Гоблинов град… във втората серия имаше чудесно изпипан Мраколес, чудесно изпипан Езерен град и чудесно изпипан дворец на елфите… то в третата серия имаше само един скучен, скучен, скучен планински терен. Знаете ли, че няколко пъти се обърках аз самият къде точно се намираме – в Дол Гулдур ли, в Ангмар ли, в планината пред джуджешкия град ли?

  Между другото, към PJ – не знам откъде си забелязал, че всички, които са излезли от киното доволни. Аз забелязах друго… Отидох на 20-ти в 17:00 часа… беше претъпкано, да… но след два кръгли часа пукотевица и шум, от който ме заболя главата … когато всичко свърши и Билбо почне да реве, че Торин си отива, елфата зарева, че Кили си отива… ЗАЛАТА СЕ СКЪСА ДА СЕ ХИЛИ!!! Това не е добър признак на момент, който се предполага да е тъжен!

 15. Залите в България се хилят малоумно дори на шедьоври като „Тигър и дракон“, така че това не е никакъв критерий.

  Да, филмът има слабости, но да се тропа нервно с краче и да се вика „къде ми е Властелинът, купете ми същата играчка, която счупих миналата година“ не е най-умният perception.

 16. Не е проблем, че не е Властелинът, писна ми да повтарям това- разликата в класите е неизмерна. Проблемът е, че непрекъснато на зрителя се досажда с предъвкани неща от Властелина- новото включване на Галадриел не е нищо, освен имитация на старата й сцена от Задругата, Стивън Фрай и Дупелиза са далечни имитации на Теоден и Грима, появяването на Саурон пак беше ненужно и само за да не забравя зрителят какво гледа, Леголаси- меголаси, споменявания на Арагорн за едното нищо, дори финалът накрая беше за пореден път Иън и Илайджа, за да на забравяш какво ти предстои. Жалки щяха да са тези неща, дори всичко останало да работи.

  Кажи ми един елемент, който на теб ти хареса.

 17. Новото включване на Галадриел е абсолютно нужно, щото тя е част от Белия съвет, който прогонва Саурон от Мраколес – нишка, която Гандалф само загатва в книгата, когато обяснява на джуджетата защо ги е заебал. Нищонеправещият Гандалф, впрочем, оркестрира почти цялото действие в „Хобит“, защото предрича завръщането на Саурон и се страхува, че последният може да действа съвместно с дракона. В „Хобит“ реално го принуждава да започне да действа открито. Екшънът с Галадриел и Елронд беше страхотен, за да разбереш какво, аджеба, прави трите пръстена на елфите толкова могъщи и защо двамата са такава „голяма работа“ във „Властелинът“ – пръстените са могъщи, ама същевременно виждаш в какво се превръща Галадриел, докато използва своя. Изобщо, самият Толкин след написването на „Властелинът“ обвързва събитията с тези в „Хобит“ – Битката на петте армии е началото на конфликта за Средната земя.

  Господарят на града и Алфрид нямат нищо, ама нищо общо с Теоден и Грима и подобни сравнения показват, че не разбираш динамиката на последните двама и правиш абсолютно повърхностни сравнения – подобно на предишни твои сравнения между Торин и Арагорн, които всъщност са почти противоположни персонажи.

  Във „Властелинът“ Леголас знае кой е Арагорн – на Съвета на Елронд го защитава пред Боромир. Самият Арагорн, след като залавя Ам-Гъл малко преди Задругата, го води в Мраколес. Не е невъзможно, нито излишно, двамата да са се срещнали някъде преди това, по заръка на Трандуил, който след Битката на петте армии също разбира, че Саурон се е завърнал.

  CGI-ят във филма всъщност беше на страхотно ниво, а бойните сцени бяха много по-добре режисирани от тези в предишните две – безумният сикуънс в гоблинските тунели и гоненицата с дракона във втория филм. Хора с черни пижами аз не видях никъде. Ако гледайки филм, мислиш за технологията зад всяка сцена, а не за самата сцена, това не е проблем на филма.

  Визията на джуджетата е страхотна като дизайн и изпълнение. Докато във „Властелинът“ имаш едно джудже, което се отличава от всички останали герои, просто защото е единствено, тук имаш 13, които на всичкото отгоре нямат никаква характеристика в книгата, освен едни цветни качулки. Самите персонажи може да не са развити перфектно, но визуално всяко джудже си има индивидуалност. Аз лично мога много по-лесно да приема джуджетата в „Хобит“ за добри воини, отколкото Гимли, който във „Властелинът“ мязаше повече на тлъст брадат хобит, който във всяка битка е поразително нереалистичен.

 18. 1) Под новото вклюване на Галадриел, визирах същия визуален трик със синия екран и плашещия глас от Задругата“, който за пореден път си е пренаписан, изигран и пуснат в действие, абсолютно същото нещо. Сцената, в която носеше на ръце Гандалф, беше също много противна, впрочем- не можаха да скрият нормално, че Кейт Бланшет не може да носи Иън Макелън и това е. Пореден CGI фейл.

  2) Гандалф не оркестрира абсолютно никакво движение в основната сюжетна линия на Хобита, предричането на Саурон е от голямо значение за развитието във „Властелинът на пръстените”, не за приключението на Билбо Бегинс и за Торин, които са истинският център на историята.

  3) Екшънът с Галадриел, Елронд и Саруман беше отвратителен като кинематография. CGI Саруман на 93 годишен мъж, който подскача така, е обида и към Кристофър Лий. Не знам защо предпочитам да се възхитя пред тежкодвижещия се Саруман в Ортанк, отколкото на премятаща се бяла каша от пикселчета.

  4) Алфриф/ Грима, Master of Lake town/ Теоден имат много общо визуално, като излъчване, и на повърхностно ниво, както половината трилогия от Хобит гледа просто да напомня за отдавна взети визуални решения. Отделни мотиви като повторената сцена с ателаса, като майтапа за пушилиста (на който се възпротивих в Хобита, но после видях, че го има и във Властелина), ненужно вкарване на дестинации от Властелина (Азог беше на върха на Weathertop, където Арагорн се би с назгулите) и стотици други просто показват, че Питър Джаксън не е мислил как да обнови наистина Средната земя

  5) Торин и Арагорн, отново, също си приличат визуално, съвсем нарочно. Но са различни, Торин по-скоро бледнее пред Боромир. Най-малкото у Торин трябваше да се види някаква трансформация, но от първия филм насам Армитидж или крещи с пълно гърло, или гледа като насран. Това беше рейнджът му.

  6) Споменаването на Арагорн ме издразни, защото знаем как Виго Мортенсен е отказал да играе в тези филми, защото не им принадлежи. Като си представя, как в „Хобита: Битката на петте армии” след всичко това накрая как, е било предвидено и камео на Арагорн, ми става лошо. И да, напълно излишно е двамата да с Леголас да се запознаят, защото на Съвета на Елронд не изглеждат като познати.

  7) CGI-ът на филма беше покъртителен. Бойните сцени не бяха по-добре режисирани, бяха по-големи. Не, докато гледам филма, не мисля за технологията, вместо това виждам резултата от Motion capture орките- почти клипинг на мечовете и очевиден сблъсък между 3D и 2D.

  8) Визията на джуджетата е отвратителна, защото вместо да се използват практически ефекти, се използва директно дигитално смаляване на актьрорите. Това води до много грозотии в пропорциите. Видя се най-вече в сцената с Беорн. Джуджетата се оказаха препъникамък, както Джаксън е очаквал, но си личи, че в тях е вложена повече мисъл, отколкото в почти всички останали други аспекти.

  P.S. Гимли също е comic relief, но, за разлика от тези прошляци, е класа.

 19. Според мен Торин (Армитидж) в този филм е страхотен.
  Мартин Фрийман също.
  Това вече го писах някъде, но ще се повторя – и двамата, въпреки че единият с много кратко екранно време, идеално олицетворяват основната тема на Толкин и, респективно, PJ: че борбата между светлината и тъмнината, между доброто и злото върви не само като някакво апокалиптично зрелище на Шлемово усое или Пеленорските поля, а и като малка, ежедневна, понякога дори скучна битка вътре в собствената душа.
  Останалите актьори са миманс, да, джуджетата включително – но при такъв здрав акцент върху екшъна, тези двама са ми напълно достатъчни. Единственото, което истински ме издразни, е сцената с Галадриел и Саурон, и то само в този момент (съвместните й сцени с Гандалф винаги, абсолютно винаги, и в шестте филма, ме кефят). И Дупелиз, който не беше никакъв комик рилийф, а – много точно определение този път – някакъв пълен джар-джар нещастник.

 20. Иначе и за мен е необяснимо защо няма тържествено погребение на Торин с Оркрист и Аркен, Джаксън обича такива сцени, вероятно умишлено е оставена за разширеното издание, не може да има никакъв друг смислен мотив 🙂

 21. 1) Кейт Бланшет не може да носи Йън Маккелън, но Галадриел може да носи Гандалф, щото е Нолдор и един от най-старите и могъщи елфи, останали в Средната земя. Сцената е същата като цветове и осветление, щото явно Галадриел изглежда по същия начин, когато използва или е под влиянието на ring of power. Както Брус Банър става зелен всеки път, когато се ядоса.

  2) Гандалф дава картата и ключа на Торин и убеждава Билбо да се присъедини към джуджетата. Демек, той дава началото на похода и определя най-значимия участник.

  3) Убеден съм, че за Саруман бяха ползвали stunt double, а не CGI. Дори и да е второто, пак забравяш, че героят не е 93-годишният Кристофър Лий, а Саруман Белия, който по това време е башмагьосникът в Средната земя, а действието се развива 60 години по-рано от „Задругата“. Впрочем, при обсадата на Минас Тирит, Гандалф също се биеше непривично за 75-годишен мъж, ама не съм чувал оплаквания.

  4) Джаксън няма нужда да обновява Средната земя, щото тя си е супер. Теоден и кметът нямат нищо общо дори визуално. Алфрид и Грима – също. Единият е гърбав ретард с unibrow и stubble и изцяло комична роля, а другият е блед, бръснат и мазен, съвсем не толкова жалък и в крайна сметка – трагичен като роля във филма.

  5) Точно пък след третия филм да кажеш, че Торин не претърпява трансформация, е нелепо, при положение, че става дума за страхотно развит персонаж, който осезаемо се променя и през трите филма, приближавайки се до Планината. А пичът е с дълга коса и брада, да. По това прилича на Арагорн, Боромир, Теоден, Еомер, Фарамир, оръжиеносците на Теоден и половината мъже в Средната земя.

  6) Пак си гледал филма и си мислил за някакви елементи извън филма. Аз не знам, че Виго Мортенсен е отказал да играе в „Хобит“ и, че е имал предвидено камео. На Съвета на Елронд са познати, виж отново сцената.

  7) Проблем със CGI не видях. Като го гледам втори път на компютъра ще ти кажа. Бойните сцени обаче бяха супер откъм мащаб и гледни точки, може би единственото дразнещо нещо беше подскачащият наляво-надясно Леголас.

  8. В сцената с Беорн не знам какъв беше проблемът, той поначало би трябвало да е огромен. Тя беше и във втория филм, ениуей. През голяма част от времето, джуджетата всъщност не са пипани, защото са в една сцена единствено с Билбо, а Мартин Фрийман е по-дребен от всички тях, особено след протезите. Реално са използвани предимно практически ефекти – огромни чела, телесни протези, костюми, които да им преебат пропорциите – щото да, фентъзи джуджетата са с объркани телесни пропорции. Истинските джуджета са като Питър Динклидж, както добре знаеш.

 22. 1) Да, явно Галадриел има само една възможна реакция.

  2) Дава картата и изчезва от историята на хобита.

  3) Да, защото за Гандалф и за Саруман във Властелина СЕ използваха stunt double-и в бойните сцени.

  4) Джаксън няма нужда да обновява и да покаже повече нови неща от Средна земя? Добре.

  5) Да, на сценарно ниво има трансформация, в играта на Армитидж има две състояния, които се редуват. А че прилича на Боромир- да, и двамата са покварени. Но докато Боромир показва спектър като пълнокръвен персонаж- и забавни моменти (като тези с Мери и Пипин), и кроежи за величието на Гондор, и героична смърт, Торин гледа лошо и крещи. Излишно е да повтарям, че беше лишен от погребение дори, за сметка на сума ти други излишни моменти.

  6) Ами, да си знаел. Прочети и отвореното писмо на Виго към Питър Джаксън, в което говори за обсесията на Джаксън с ефектите. Поне знаеш, как Иън Макелън е плакал пред пръчките с главите на героите, с които не е имал контакт. Или как Кристофър Лий дори не се е снимал с останалите актьори, а е добавен дигитално. Това не са принципи в правенето на кино, които някога ще подкрепя.

  7) Гледай го пак на компютъра, но след още 10 години.

  8. В сцената с Беорн проблемът беше, че имаш хобит, джуджета, гигант и магьосник. Проблемът беше, че изглеждаха неестествено, с объркани пропорции и актьори заемаха по-малко или повече физическо място, отколкото са получили в реалния свят.

 23. С една дума – появяват се три армии от нищото и се сбиват. После се появяват още 2 от нищото и се сбиват и те. Торин става лош за 5 мин и за още 15 се оправя и пак става добър. История – никаква, битки – много (доста по-малко ми харесаха от тези на Властелина). Хобитът в целия филм не прави нищо (с изключение на една сцена, където реално се случва нещо около него). УЖАСЕН ФИЛМ! Оценка – 4.5/10 (0.5 за старанието на Джаксън да направи над 2 часа филм от последните 60 странички на ‘Хобит“.

 24. Утре трябва да избера Хобит или Изход да гледам ,ама Хобит май ще е по-добре

 25. Горе долу за едно гледане става. Но повече няма да ми се налага. Бях на маратона и въпреки големите излишъци на сюжетни линии не съжалявам за прекараното време. Ама все едно гледаш някакъв сериал наведнъж и толкова – повече не ти трябва.
  Начев е прав за повечето неща, просто аз го гледах по-непретенциозно и излязох доволен от киното.
  Няма как да не се направи сравнение с Властелина. Там всичко е на съвсем високо равнище, което Хобита не можа изобщо да доближи. Така че си оставам фен на Властелина, пък Джаксън ако ще и още 6 филма да си изсмуче от пръстите – ще ги гледам само при повече положително оценки.

  И, аджеба, някой ако може да ми разясни възрастовите проблеми? Нормално ли е Билбо да изглежда толкова млад на тази възраст? На колко години е Арагорн, че и той наполовина на годините ми изглежда? Докато при неостаряващите елфи при Леголас се усещаше значително подмладяване, а само 60 години назад ни върнаха. 😉 😉 😉

 26. По темата:

  гледам тези очаквани премиери в София –

  http://www.cinefish.bg/premiers_all.php?type=cinema

  и не мога да разбера защо поне един от филмите, които стават, предвидени за януари и/или февруари не се показва сега когато хората имат време и желание за кино … Защо в 34 мултиплекса с „н“ на брой зали се показват едни и същи 4 трето-разрядни холивудски филма, които НЕ стават за гледане?

  Кресчендо на кича трябва да е програмата от филми в новия СИНЕ ГРАНД на новия Ринг Мол ….Какво е това ? И как е възможно да се случи по този начин ?

  Защо Домът на Киното показва „Гара за двама“ ?!?

  Наистина ли е толкова неизбежна тази колекция от ужасии за сетивата – след като в самата страна на холивуд гледам ей тук

  http://www.rottentomatoes.com/

  по същото време вървят и / или ще тръгнат (изброявам ги) минимум 5 филма, които обаче стават за гледане….

  И пак по темата:
  Опитът да се има дискусия за кино (точно така – да се има…) с отправна точка Хобит Номер еди-кой си е изначално и принципно обречен … все едно да дискутираш червено вино – като групово сме се нагълтали и продължаваме да се наливаме с …“детско“ шампанско – от тези в шарените бутилки ….

  Още една аналогия сполита красивото ми въображение – докато всячески се опитваме да не се удавим хванали се истерично за някаква дъска (Хобит номер еди кой си) – правим и жалостиви опити да се чукнем с чашите червено вино, които стискаме до счупване …но вълните се ебават с нас – отново и отново и отново …..

  Трябва ли един успешен блог за кино – да продължава да се рамкира от премиерите в град като София …. Разговорът в момента – според скромното ми мнение – е на друго място и споменатите премиери в споменатия град съвсем не го изчерпват ….

 27. в „Хобит“:

  Арагорн (10~28 г.) книги~филми; (във „Властелинът“ – 88/89 г. – не е обикновен човек –
  http://www.endorion.org/wiki/Арагорн_II_Елесар *** а един от най-добрите фен-филми е по записките на Толкин: Арагорн с/у Ам-Гъл – http://www.youtube.com/watch?v=VaakJk9vR7U )
  Билбо (50 г.),
  Балин (178 г.) и Дуалин (169 г.) са братя и са братовчеди на братята Оин (167 г.) и Глоин (158 г.), а 4-мата са 3-ти братовчеди на Торин (II) Дъбощит (195 г.), чичо на братята Фили (82 г.) и Кили (77 г.); Бифур е братовчед на братята Бофур и Бомбур; Дори, Нори и Ори са братя.

  – годините са според книгите. Расите живеят повече от хората и явно за дълъг период изглеждат като на средна „човешка“ възраст. И макар по Толкин – Торин да е най-възрастен – за Дъбощит във филмите са предпочели по-младолик (тъмнодългокос с брада и мустаци и само по това прилича на Арагорн).
  Последните 6-има са м/у 132-178 г., но във филмите Ори е наречен „най-младият“.

  Фродо навършва пълнолетие на 33 г. на пищния РД във „Властелина“, когато Билбо става на 111 – който пък макар запазен по-добре от влиянието на пръстена към края на Трилогията, разделен от Единствения, видимо „наваксва“ старостта си.

  Блум е поостарял вече с ~ 10 г., но той, дори дигитално разкрасен, най-много ще си прилича на Леголас и 60 г. по-рано, а елфите живеят доста дълго. Владеенето му на Силата е прекалено, но пък и на него в „Пущинака“ му разбиха носа, а в „Битката“ – проблем с оръжието…

  За джуджета / хобити – да бяха взели истински дребосъци – „Уилоу“ е приказно! Щеше да спести прецаканите пропорции, а и поотделното заснемане. Лий си изигра ролята предвид възрастта, а когато и Конъли (джуджето Даин) не можа да си дозаснеме сцени – прибягнаха до дигитални намеси.

  Визуално „Средната земя“ е най-сложното и добре изглеждащо фентъзи. Което не е само дракони или еднорози, а всякакви въображаеми раси и светове. Огромен тъпоглав трол защо да не може да разбива стени – „Марвел“ са екшън и имат назобения Хълк, дори онзи с кофата на главата от „Х-мен“.
  Ужасно изглеждат имитации, дори скъпи, като предстоящия „Седмия син“.

  Подобни многопластови истории, писани / правени с години – трябва постоянно да търпят редакции за по-добра връзка на новите събития. „Хобит“ е първи като приказка и оттам се разраства до „Властелинът“ и бележките „Силмарилион“. Така и Джаксън прави промени в движение – например за „Пътешествието“ заснема наново как Билбо намира пръстена с Фрийман в ролята; а дори само от новата трилогия – Траин, бащата на Торин, е със загубено око в Еребор – но в удължения „Пущинак“ е с двете си очи, и по-различни лицеви татуировки…

  Със сигурност ще си заслужава поне още едно гледане – разширената версия 30+ мин, която ще я пуснат, щом я доизпипат, без края на 2015-а да чакат.

  Страници – Адаптация: вж. приказката „Където бродят дивите неща“ от 8 изречения и все пак с илюстрации, а се направи филм ~100 мин.

 28. @ Milbo: ако в коментар има > 1 линк, трябва Мод да го оБоДри, за да се появи 🙂

 29. @Dragonheart
  Мерси за поясненията. Явно в Средната земя годините се развиват по друго яче. Така че няма проблем. Не съм и мислел, че има, просто ми беше интересно, защото не съм запознат с книгите, а и едва ли ще бъда. Отскоро съм фен на Властелина, докато Хобит си остава някакво недомислие, освен ако не направят един по-изрязан вариант, например 3 часа от трите филма. Виждал съм такива редакции на други филми, но правени от фенове и не са официални. 😉

 30. ^препоръчвам анимацията „Хобит“ (1977) „The Hobbit“ ~ 77 мин., която си е доста добра,
  а и по-точна адаптация. Фен-трейлър: http://www.youtube.com/watch?v=f_JMOPCo31M

  Анимирани версии има на „Задругата“ (1978) и „Завръщането“ (1980)

 31. Гусин Начев, споделям ти мението за филма, макар и не толкова крайно (най-слаб е от трите Хобита със сигурност). Дори се учудвам, че не си споменал култовите сцени със CGI Леголас-а, които за мен са моментът, в който Джаксън decided to nuke the fridge.

  Но това ревю е доста нелепо и аз не идвам тук, за да чета тийнейджърски глупости, прощавай ми езика. Това, че нон-стоп си ходил до тоалетната едно на ръка, че сериозно подкопава цялото ти мнение и е мега непрофесионално, второ, не искам да чета за фекалии и за това как си искал да скочиш в чинията. Очаквам една поне елементарна класа от този сайт и от Дринов и Ко съм я получавал.

  Иначе самото ревю е 5 кратки абзаца лишени почти напълно от анализ и аргументи и изпълнено с абсолютни дивотии. Съжалявавм, просто свръх-емоционални словоизлияния не са по моята част и не търся това като посещавам този сайт. Предпочитам спокойна и трезва дискусия, за справка виж ревюто под твоето. Thumbs down от мен

 32. Ревюто е ОТВРАТ !
  Може да сте сигурни, че изгубихте не един и два фена!
  Сбогом, отивам и аз като автора в тоалетната! ; )

 33. Не знам защо сайт, който доскоро беше един от малкото добри и професионални медии за кино в България, е решил да публикува точно такава аматьорска повърня. Добър, лош, скъп, евтин, филмът е един от най-очакваните и най-гледаните за 2014г. и е просто срамота ревюто му да е на ниво тийнейджърска деменция в teenproblem. Липсата на елементарен професионализъм у автора настрана, още по-голяма аматьорщина е фактът, че този текст изобщо се е озовал в този сайт – сякаш по погрешка.
  Да бяхте дали „Хобит 3“ на Светли, пак щеше да е по-добре.

 34. съгласен съм, тоя път яко се окакахте, тръгнал автора да критикува режисьорските похвати….
  Може ли да попитам, ко си ти, бе пръдльо?

 35. Отбелязах недоволството и забележките на всички – не е необходимо да пишете от под сто различни ника.

 36. В жалък сайт се превърнахте, както се вижда ще загубите читателите си не заради това, че не харесвате определен филм , а за начина по който сте го представили и написали. Дори и да не харесвате или мразите определен филм ако имахте талант щяхте да го представите и опишете по елегантен и хитър начин. Също така не приемате мнението на читателите ви и за секунда не се замисляте, че и някои друг може да е прав. Явно е модерно в днешно време да си критичен и неуважителен, сигурно ви е тактика да подбудите дразнение или интерес.

 37. Николай, моля те недей да припознаваш един автор на ревю за целия екип зад сайта. Те винаги са се държали с уважение към читателите, никога не са си позволявали да отговарят грубо дори на най-просташките изказвания, а особено ако стане дума за български филм въпросните направо с лопата да ги ринеш, и винаги са взимали конструктивната критика присърце. Вземи погледни все пак коментара над твоя 😉 За колко вече, четири-пет години, лошо за тях не мога да кажа.

 38. Истината е, че се е случвало автори да нагрубяват читатели, но това са единични случаи. Всеки може да си изпусне нервите. Аз самият, като един вид лице на сайта, винаги съм се стремял да не го правя, но сигурно и това се е случвало. Също така се случва човек да напише емоционално ревю (дали с положителен или отрицателен знак), което от позицията на времето да изглежда несериозно (или както там искате да го наречете), но това е напълни нормално, когато за него филмите са страст и нещо повече от продукт, който винаги може да се оценява безпристрастно. Затова ми се струва, че не е необходимо да се драматизира чак толкова. Но ако някой го прави, хей, напълно го разбирам и не мога да му се сърдя.

 39. Филмите са недоклатени. Това всеки може да го види. Работата е да се излъжеш по някакъв начин, за да ти харесат.

  Аз успях да си затворя очите на правилните моменти, да си кажа „Е, какво пък…“ и в крайна сметка останах доволен. Не завиждам на хората, които не могат да се насладят на комерсиалното кино. Това по никакъв начин не ги прави специалисти или по-разбиращи. Просто списъкът с удоволствията в живота им се скъсява. Но пък те се топлят от важността си, така че… никой нищо не губи.

  Давам 7/10 на филма, както и на цялата трилогия. Незадължителна, но приятна добавка към „Властелинът“.

  Питър Джаксън е пич и го уважавам за работата, която свърши, въпреки желанието си. Дразни ме фамилиарното и подигравателно отношение, което много ревюиращи у нас си позволяват по негов адрес. Това не ви е някакъв некадърник, като Иван Ничев, или пък жаден за пари продажник, като Майкъл Бей. Ще стигна до там, и ще кажа, че след напускането на Гилермо Дел Торо и взимайки предвид всички фактори на продукцията. това са най-добрите филми, които можеха да бъдат направени.

  Няма да коментирам ревюто на Начев, защото аз също пиша в сайта. Ще кажа само, че по никакъв начин не съм съгласен с оценката му.

 40. Аз съм му дал оценка 10 въпреки, 4е не е за 10 ,но пак е по-добър от другите филми в жанра и подобни истории

 41. Имам чувството, че хората които пишат стаиите и коментарите имат сериозна шизофрения. На първите два хобита авторът в сайта получи мега божествен оргазъм. За втория бих се съгласил, но простете моля първия хобит беше толкова спрял и заспал, да гледам тъпотиите на шайка джуджета, приключенията на напушен магьосник и на безполезен Гандалф. Не благодаря. Вторият филм най-ми хареса и наистина финалната сцена с дракона беше най-добрата. Но да наречеш първият филм от трилогията хобит – шедьовър, а третата пълен провал без дори грам нюанс, говори за едно много късогледо вторачване в няколко филмови и режисьорски похвата, които си остават в секс фантазията на най-крайните психо фенове на Питър Джаксън и Тоукин.

 42. Само да вметна, че (за разлика от втора част)
  музиката беше великолепна !!

 43. Въпреки всичко тази част се оказа ОГРОМНО разочарование за жалост…

 44. @Мартин Касабов
  100% припокриване с твоето мнение за филма и за ревюто. Спести ми време да пиша;)

 45. Не мога да разбера защо се опитвате оплюете един наистина жив гений в киното, какъвто е П.Джаксън, човекът дръзнал и направил една от най-трудните книги/ а и голяма цели 1500 страници визирам „Властелина“/ и то така го е пресъздал сякаш реално всички човешки фантазии описани в този приказен Толкинов свят са оживяли наистина…Уникален подход и визия и все още няма …ама наистина човек дръзнал да го заснеме по този начин. Г.делТоро именно затова се отказа, защото разбра, че това не е хапка за него въпреки невероятната визия и в двата си последни филма /Pasific Rim, Hellboy/. ДелТоро е както знаете съсценарист и съпродуцент на Хобит и доста е помогнал за създаването му…Но едно голямо НО…всичко е в гениалната глава на Джаксън и го е направил. Реално Хобит е едно задоволяване на всичкини от желанието още веднъж да изживеем този прикаден свят и затова той го засне.Да и го разтегли в 3 части – книжка от 60 ст. и то за нас – зрителите.Затова независимо от това, че е бледо подобие на „Властелина“ все пак си е преживяване. Също като вас съм много разочарован от 3-тата част, но това е разбираемо.Все пак тук всичко приключва/започва/ и нещата се претупват. Но със сигурност режисьорската версия ще едоста по-пълна и дълга – накой говорят че е къл 4.ч и 30 м.
  Джаксън е от малкото ресисьори, които не му трябва нищо и се чувства свободен да прави киното си такова, каквото иска да е. Вижте един Кинг-Конг – каква визия, сюжет и преживяване, да не говорим за The Lovely Bones – уникален и тежък филм.
  За последно ще кажа – всяка една част от поредицата ми е в колекцията /включително и Хобит/ и се надявам да сме живи и той /Джаксън/ за да направи Салмарилион – нещо което, е свърх дори и неговите възможности, но ще поживее и ще видим…дали ще има поредната порция жестоко преживяване.
  Поздрави и Весели празници!

 46. Уважаеми Г-н Начев,
  Явно Вие от кино разбирате повече от самия Питър Джаксън, както и цялата му плеяда сценаристи! Наистина се възхищавам на високо-интелигентния анализ на филма, който сте направили, като особено онази част, в която сте били в тоалетната!
  Ами да си бяхте останали там!
  Такива като Вас не бива и не трябва да гледат подобни филми, камо ли да си позволяват да критикуват! В блог всеки може да дращи, явно Вас Ви бива, но поне изберете някоя боза и плюйте по нея, но не закачайте Джаксън!
  Като не Ви харесва – пуснете си примерно някоя БГ класика като 24 часа дъжд, където няма SGI, и след това може да напишете едно дълбокомислено есе за моралните послания на произведението.
  Ние, феновете на Толкин, ще си гледаме Хобит с КЕФ!!!
  Защото един човечец от Нова Зеландия взе, че направи филм – от фен – за фенове! Не за такива като Вас!

  Сега за филма:
  Няма как Хобита да е с мащаба на Властелина. Освен, че е по-малка книжка, действието става преди Властелина! Набийте си го в главите най-после!
  Ако да речем след 10-на години децата ви седнат да гледат всичките 6 филма, логично е да почнат от Хобита и да завършат с Властелина! Нормално е да се върви към кулминация а не обратното!
  Измислените персонажи на мен ми допаднаха – обогатиха сюжета и имаше повече екшън. Какво искате повече?

 47. Мечки десантчици и орли от ВВС на онзи напушения със сополите и зайците?! То, приказка, приказка, ама с целия този животински брониран антураж, все едно гледах „Нарния“ дееба…

  И това беше най малко дразнещото… Тоя Смог с двеминутната му изява….?! Кво дъ фак? Да го бяха гътнали в края на втората част. Цялото The Desolation of Smaug акцентираше, върху това, че Смог е ебати змея, а само за 2 минути в третата част му разгониха пичката лелина?!

  А оня, с женските дрехи?! Много смешен, хо хо хо хо хо…. и накрая изчезна, че не е останало лента 😀 😀 😀

  Въобще, недомислен филм или мислен за кинти…

 48. Абсолютно тъпо и неаргоментирано ревю на човек, който е отишъл да брои косури вместо да гледа колминацията на завладяваща приказка! Филмът е точно това което трябва да бъде и ще хареса на всички имали досег с магичният свят ня Толкин. Ефектите и компютърно генерираните герои са най-доброто правено до сега като спец. ефект, бойните сцени са перфектно направени, има препратки към властелина. Препоръчвам това визуално забавление на всички, които искат да видят една приказка, а не да броят колко пъти е снимано на цветен екран, да търсат несъответствия с книгата и други подобни, които могат да се обобщят под мотото „да омрънкаме света“.

 49. Хаха, „колминацията“ 😀 I’ll call you a cocksucker.

  PS Още не съм гледал филма и очаквам да е поне сносно забавление, ако не друго, ама аман от фенбойчета вече.

 50. Към ~/~:
  Може би най-добрия коментар до момента!
  В края на краищата това е приказка, писана преди почти цял век! Джаксън направи възможно най-доброто, но въпреки това е пълно с мрънкалници, седнали да търсят реализъм във фентъзи!
  Като искате реализъм – Бързи и яростни 7 може и да ви допадне.

  Българина е странно животно – за кой ли път се убеждавам в това!
  Гледах филма в I-max на Арена в Младост 4 – зала голяма, звук на ниво – изобщо се насладих на 2 часа красота. До мен седяха 3-ма – няма да казвам какви… През целия филм не спряха да мрънкат!
  Тъпо било не знам какво било… Ами като не ти харесва – ИЗЛЕЗ! И не пречи!
  Или недей писа малоумно ревю 😉

 51. Аз също съм съгласен, че ревюто е написано некачествено (Начев написа повече в коментарите отколкото в самия текст).
  Съжалявам, че според автора съм слабоумник – сигурно това си го е измислил в тоалетната?

 52. Оф, имаше ебати яките моменти, но и невъобразими глупости. Някой спешно да ампутира мелодрамата на Питър Джаксън.

  По милост 6/10.

 53. „фекалиите, които ме чакаха на екрана“ това е много умна приказка
  Г-н Световно неизвестен Начев, кой си ти пък да коментираш Световно известен филм. Сигурно се изявяваш като някой световно неизвестен филмов критик, но абсолютно никой няма да чуе твоето Световно неизвестно мнение.

 54. Начев, коментара за роднините ми ще се престоря, че не съм го прочел.
  Препоръчвам ТИ, за в бъдеще, ако искаш нещо да обиждаш – да се ограничиш само с мен.

  П.П. Минавам на „ти“, защото не заслужаваш учтивата форма „Вие“.

 55. Не ми хареса! Може би защото и аз отидох с много големи очаквания.Но няма начин всеки оптишъл да гледа филма да не е имал големи очаквания.Все пак става въпрос за края на една история рекламирана като епична в която има битка между 5 армии.
  И точно това е нещото което най много ме разочарова.Все пак цели 5 армии се бият.Но това което видях е далеч от представата ми за такава битка.
  Целият филм ми се струваше много хаотичен. А някои сцени бяха направо излишли.
  Надявам се в extended версия нещата да са по добре.
  За мен предните две части бяха много по-добре направени.
  Просто това беше един от редките случаи в които съжалявам че съм дал пари за кино.

  И ако наистина Джаксън се кани да снима и Салмарилионът първо да си даде поне 5-6 години почивка в които да направи няколко други филма и да забрави за малко книгите на Толкин! 😉

 56. Ревюто ми харесва…но ако го бях писал аз щях да съм още по краен в написаното.Отвратителен филм.Гледах го днес и съжалявам много за това което трябваше да изтърпя да гледам на монитора.В толкова гадно настроение съм сега,че ако срещна Питър Джаксън в близките няколко дни ще го дера задето осра толкова хубава книга.