Катрин Бигълоу показа премиерно своя триминутен анимационен филм „Last Days” на Нюйоркския филмов фестивал в края на септември. След прожекцията, носителката на „Оскар” взе участие в специална дискусия „Кризата с бракониерство на слонове”, заедно с Питър Найтс от WildAid, Джулиета Лозано, асистент на окръжния прокурор в окръг Ню Йорк, журналиста Питър Годуин и К’наан Уарсаме, застъпник на човешките права в Сомалия.

„Аз съм поразен! – каза директора на фестивала Кент Джоунс. – В рамките на три минути зрителят усеща ужасите, на които са подложени слоновете, осъзнава гигантските мащаби на браконерството и осъзнава ясно и нагледно икономическите, морални и политически проблеми, които се преплитат в този проблем. Този филм носи силно послание и ние сме горди, че сме домакини на неговата световна премиера и предоставяме възможност тези проблеми да бъдат видени и обсъдени от публиката.”

Самата Бигълоу споделя как и защо е решила да се захване с този проект:

„Преди една година се срещнах с Хилъри и Челси Клинтън. Челси тъкмо се беше завърнала от Африка, където бракониери избиват цели стада слонове, като ги отравят с цианид. След разговора ни реших, че трябва да се заема с тази тема, да провокирам диалог. Да убиваш заради слонова кост чрез организирани синдикати вече е едва ли не ежедневие. Със сценариста Скот З. Бърнс си поставихме за цел да „свържем точките” между сувенирите от слонова кост, които могат да се купят на пазарите в Китай и по целия свят, и терористичните кошмари, които виждаме във вечерните новини.”

Бигълоу работи с художниците Самюел Мичлап и Лоренцо Мартинез, и с Duncan Studio, за да финализира идеите си и да поведе зрителите, в обърната хронологична последователност, през всяка стъпка на смразяващите кръвта факти – според Бигълоу продажбата на слоонова кост финансира терористични организации като Boko Haram, Lord’s Resistance Army и al-Shabab.

През 1989 година международната търговия със слонова кост е забранена, но избиването на африканските слонове неизменно се увеличава през изминалите години: между 2010 и 2012 година са убити 100 000 слона! В момента популацията им наброява само 400 000. Коалиция от независими организации обединяват усилията си да сложат край на бракониерството на слонове – прекратяване на убийствата, слагане на край на търговията със слонова кост и на нейното търсене.

Много бихме искали да видим анимационната творба на Бигълоу – и очевидно това ще се случи (скоро), тъй като „Last Days” ще бъде разпространен чрез сайта на Wildaid.org. А докато чакаме филма, ви предлагаме няколко поослания, свързани със слоновете и прекрасната дива природа, която свръх-глупавото човечество продължава да унищожава най-безотговорно…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *