Запознайте се с Никола Ангелаков – един от легендарните и отдавна превърнали се в еталон български художници:

Късометражният документален филм „Ателие Живот“ е дело на Иван Гаков и Благой Д. Иванов, който в рамките на малко повече от 20 минути ще ни запознае с творец, учител и личност, дори своего рода патриарх, успял не само да съхрани тайните и тънкостите на изобразителното изкуство през последния половин век, но и да запази своята собствена идентичност като творец. Ангелаков е ученик на велики учители, но и учител сам по себе си, който оставя културно наследство, достойно както за уважение, така и за изучаване.

Роден на 7 ноември 1937 г., Ангелаков завършва през 1962 г. Художествената академия „Николай Павлович”, специалност „Сценография” при професорите Георги Каракашев, Александър Поплилов и Васил Стоилов. От 1964 г. води курсове по изобразително изкуство. През 2003 г. основава и ръководи „Майсторски клас по изобразително изкуство“ към софийското читалище „Добри Чинтулов”. Подготвил е над 250 студенти. Негови възпитаници са учили и учат в художествените академии в Пловдив, Велико Търново, Милано, Париж, Амстердам, САЩ, Канада и София.

Ателие Живот“ ще дебютира в идните месеци, а ние – като един от участниците в създаването на филма – ще ви информираме, щом има конкретна дата на премиерата.

Нокола Ангелаков картина

Нокола Ангелаков картина

Нокола Ангелаков картина

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments