Janne of Love

През изминалите няколко дни ви представихме един куп трейлъри на различни любопитни филми, които очакваме с огромен интерес и чиято премиера предстои на тазгодишния фестивал в Кан. Днес отново сме на Кан-ска вълна, но по един малко по-различен начин и с лек български привкус.

Става дума за амбициозния (заснет е в три града, на осем различни локации) късометражен филм с чуждестранно участие „Janne of Love” на Вилма Карталска и Радко Савов, който ще бъде показан в The Short Film Corner в Кан, където по традиция младите филмови творци имат възможност да почерпят опит от колегите си и евентуално да бъдат открити от други големи фестивали.

Според създателите на филмчето, „Janne of Love” задава един изключително болезнен въпрос: защо днес, 24 години след падането на Желязната завеса, Изтокът и Западът – двата крака на Европа, продължават да се препъват един в друг, вместо да ходят? Построен около скелето на любовна история, филмът представлява протегната ръка в търсене на разбирателство.

Вижте трейлъра, а коментарите ги оставяме на вас. Как ви се струва рекламата и през Кан и късометражките ли минават надеждите ни за качествено българско кино или, дето се вика, надежда всяка тука оставете?

Ето и официалния синопсис:

Janne of Love” е забавно изследване на проблемите в комуникацията, културните различия и предразсъдъците на съвременния европеец. Трите езика – български, фински и английски „се разбират, крият мръсни помисли и се конфронтират” точно както и героите, загатвайки за невидимите граници в глобализиращия се свят.

Това шеметно пътуване започва от България, където Милица и Ани се запознават с двама финландци – Тимо и Илкка. Бирата се лее, температурите се покачват, както и страстите. След като се напушват и безразсъдно престъпват закона, чувствата на главните герои еволюират и кулминират в безсрамно обяснение в любов на дансинга.

Финландия, Тимо и Милица са вече женени. Насаме те са идеалната двойка, но пред хората веселата и шумна Милица създава главоболия на Тимо. Скоро стереотипното мислене става причина „любовният им език” да се разпадне и всеки да заговори на собствения си. Клишетата и предубежденията, които източно и западноевропейците хранят едни към други, избухват в неудържимо смешен скандал.

Ще има ли решение на този вечен конфликт? И кой всъщност е Яне?!

Сценарист на „Janne of Love” е Вилма Карталска, режисьори са Вилма Карталска и Радко Савов, а в ролите са Милица Гладнишка, Юха Хиппи, Вилма Карталска, Миска Каянус, Ееро Туркка, Анели Пино, Живко Джуранов, Анатолий Божинов, Кирил Ив. Бояджиев и Петър Янков.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Кан-ски са единствено мъките, през които трябва да мине всеки зрител, причинил си българско кино; било то късо- или пълнометражно.