Покрай силно очакваната криминална драма „Prisoners” (между другото филмът вече е в кината и отзивите в по-голямата си част потвърждават надеждите ни за нещо наистина добро) бяхме позабравили за другия общ проект на Дени Вилньов и Джейк Джиленхол – хипнотичния и сюрреалистичен „Enemy”, който в известна очакваме дори повече.

Enemy” е създаден по романа „The Double” на Жозе Сарамаго и разказва историята на Адам Бел – отчужден от приятелката си, депресиран и параноичен учител, който случайно открива своя абсолютно идентичен физически двойник, докато гледа филм, препоръчан му от колега. Бел прави всичко по силите си да открие своя „допелгангер” и когато това става, животът на двамата се свързва по странен и безвъзвратен начин.

Първият тийзър трейлър, който можете да видите долу, не разкрива нищо от този сюжет, но дава доста добра представа за естеството на филма. Той е описван като завладяващ, омагьосващ и не на последно място обезпокоителен, и изследва темите за идентичността, двойствеността, липсата на интимност и за най-дълбоките измерения на неосъзнатите ни желания.

Принципно нямаме нужда от абсолютно никакви други реклами и подробности за този филм, но все пак изпитваме огромно желание да видим още. Със сигурност ще се включим с още някой трейлър, но ще бъдем много внимателни да не си издадем нещо, което не трябва. Повечето колеги са на мнение, че не е чак толкова важно, но е препоръчително към филма да се подходи максимално необременено и смятаме да ги послушаме.

Като допълнение, вижте и любопитния официален постер на филма.

enemy - плакат

Режисьор на „Enemy” е Дени Вилньов, а освен Джейк Джиленхол в двойна роля, във филма ще видим и Сара Гедон, Изабела Роселини, Мелани Лоран, Стивън Р. Карт. Джейн Мофат и др.

Премиерата на филма беше на фестивала в Торонто, а по кината се очаква догодина.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Какъв е този паяк на постера бе? Баси… иначе от тийзърът бих очаквал нещо като „Half Nelson“ и „Detachment“, което е доста обнадеждаващо! Любопитен съм да го гледам.

  2. Според мен ще е далеч по-уиърд и сюрреалистичен от “Detachment” и “Half Nelson”, макар че втория не съм го гледал. 🙂 Имам големи очаквания. 🙂