Две неща са важни – възхищаваме се на смелостта на Кевин Макдоналд да влага страст и творчество в предизвикателни проекти („Последният крал на Шотландия”, „Life in a Day” и още няколко стойностни филма) и Сърша Ронан се е превърнала в интригуваща млада жена. Най-новият филм на режисьора се нарича „How I Live Now”, представлява апокалиптична история и е адаптация на едноименния роман на Мег Рософ – ето как изглежда тя:

В (близкото) бъдеще тийнейджърка от Ню Йорк (Ронан) заминава за Англия, за да прекара лятото със свои роднини. Тя се влюбва в един приятен младеж (Джордж МакКей), но крехкото чувство е покосено от реалността на Третата световна война. Малка група от близки хора се опитват да оцелеят в настъпващия хаос…

Този тип реалистична фантастика е изключително трудна за постигане – и като визия, и като внушение. Може би затова филмът на Макдоналд изглежда толкова впечатляващ: не се разсейваш докато гледаш трейлъра, и се опитваш да си представиш какъв ще е целия филм на момента, което – в интерес на истината – се случва все по-рядко напоследък. „И ако светът не свърши, искам да съм си у дома… с теб!”

Както правилно (вероятно) сте предположили, тъй като се води „нискобюджетен” филм, тип „европейски”, разпространението му в Щатите е под въпрос (пък и защо да „тревожим” обикновените „реднеци” с визия, която могат да сбъркат с реалност?!), а във Великобритания ще се появи на екран на 3 октомври. Иска ни се да го видим и у нас, да – това е безспорно.

Сърша Ронан - „How I Live Now”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *