Ланс Армстронг

Отзвукът от признанията на Ланс Армстронг в началото на годината тепърва отеква в… киноиндустрията. Как иначе може да бъде обяснен броя проекти, които спрягат неговото име? „Paramount”, в сътрудничество с продуцентската къща на Дж. Дж. Ейбрамс „Bad Robot”, са решили да адаптират биографията на Джулиет Мaкър „Cycle of Lies: The Fall of Lance Armstrong”. Паралелно с това „Warner Bros.” са се уговорили с Джей Роуч да режисира филм по сценарий на Скот З. Бърнс. Студиото наскоро сключи сделка „за вечни времена” с бившия съотборник на Армстронг, Тайлър Хамилтън, който „издаде” тайната на легендарния колоездач по време на интервю за „60 Minutes” на „CBS News”. Също така „Sony Pictures Classics” се ангажираха с подкрепа и разпространение за документалния филм на Алекс Гибни „Lance Armstrong: The Road Back” (aka „The Armstrong Lie”).

Четвърти, но всъщност може би първи по хронология на (евентуалното) финализиране, се оказва проекта на Стивън Фриърс и „Working Title”, който е и единственият за момента с актьор, получил покана за ролята на Армстронг. Това е Бен Фостър, а сценарият вероятно ще се поеме от Джон Ходж („Трейнспотинг”). Плановете на продукцията е снимките да започнат през есента – и така Фриърс ще спечели преднина с бързо вземане на решения. А познавайки и творчеството му, можем да предполагаме специално внимание и свръх-професионално отношение към материала.

А материалът е особено податлив за драматични детайли – както правилно предполагате, ще става дума за грандиозните успехи на световноизвестния колоездач, за неговата борба с рака и връщането му към активна състезателна дейност, само за да бъде изобличен след време в използване на допинг. При това в продължение на много години. И това безразсъдно решение му съсипва живота, а един куп американски и международни организации го лишават от всички спечелени трофеи в продължение на повече от 12 години. Ще следим с интерес как се развива „надбягването” между различните „Армстронг”-проекти, пък може да станем свидетели и на фотофиниш…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

  1. Беше просто въпрос на време да се появи тази новина. Американците в момента са все още много чувствителни по тази тема и дано само не използват холивудската индустрия да смажат окончателно Армстронг, който и без това в момента е на дъното, а ситуацията покрай него може да се опише най-добре със сентенцията „крадецът крещи „дръжте крадеца““ 🙁

    http://ivo.ucoz.com/index/0-29

  2. Съгласен съм Оги. А баща ми тъкмо си купи неговата биография. Сега малко го е яд, че даде 10лв за купчина лайна.

  3. „И това безразсъдно решение му съсипва живота“
    – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

    Би било хубаво в този филм да се покаже, лично той колко хора съсипа, за да пази имиджа си. Защото всеки съотборник, сътрудник, журналист който оповестяваше, че „Царят е гол“ биваше смачкван, с тежестта на цялата машина, която беше впрегната да му четка егото и да възхвалява победите му…

  4. @Takeshi
    А би било още по-хубаво, ако в този филм покажат лично на колко хора е бил Армстронг въдхновение и колко животи е спасил чрез фондацията си „Livestrong“. Защото е пълен абусрд твърдението, че в професионалния спорт изискващ подобна физическа издържливост като колоезденето, единствено Ланс е бил човекът, който е посягал към допинга.

    @Izumen
    Защо да го е яд баща ти … не е хубава книгата ли или …

  5. Ми… просто повечето неща вече се поставят под голямо съмнение.

  6. MadMax с какво написаното от теб, опровергава написаното от мен? И как твърдението- „всички са го правили“ опровергава яростта с която „светецът“ скачаше върху всеки който твърдеше, че не, той е като всички останали?

  7. Takeshi, че аз никъде не съм се опитвал да те опровергавам. Моят коментар изразява по-скоро надежда, че създателите на филма ще се опитат да запазят някаква обективност и да поставят акцента не толкова върху допинг скандала, колкото върху нечовешките изпитания, които е преживял този човек и влиянието, което е оказал върху хора в подобно тежко състояние.
    А „яростта с която “светецът” скачаше“ е може би пропорционална на яростта с която други подобни „светци“ са атакували и омаловажавали постиженията му. Защото нека видя друг състезател, който дори наполовина да успее да повтори успехите на Ланс след това, което той е преживял … пък ако ще да вземе целия допинг на света.

  8. С други думи – видно е, че човек може да е и едното и другото:
    богоподобен човек, който превъзмогва себе си и всичко и всички и
    долна, славолюбива и самовлюбена гадина, която няма да се спре пред нищо да наложи егоистичните си цели (или самомнение за величие)

    Едното се съдържа в другото и другото в едното. Със сигурност не е само едното или само другото …
    Тук се иска деликатно пипане …незнам как на фона на сегашните бомбастични сюжети и гръмки заглавия по любими на децата комикси ще се напипа общодостъпна за широка публика сенситивност с която да се каже нещо важно – без да се дават окончателни отговори …и без да се посочват добрите и лошите …защото този пичага е и едното и другото …