Divergent Factions

Лесно ли е да си различен? Ненужно-риторичен въпрос. Който си го задават всички тийнейджъри, защото всеки от тях смята себе си за нещо по-особено. И е прав – всеки човек е различен, но този факт се приема трудно от буйната кръв на младостта. И понеже сагата на Хари Потър приключи, „здрач”ната сапунка – също, време е за други автори на „литература за подрастващи” да привлекат вниманието на „средношколците”. Защото индианските романи отдавна са отживелица, да не говорим за световната класика, в която могат да се открият прекрасни приключенски сюжети – в тази мода няма „винтидж” и хипстъри, има нови и нови романчета на конвейр.

В случая с „Divergent” е ангажирана и киноиндустрията, а забавянето ни по тази тема може да се обясни само и единствено с вуду-магиите, които бяхме заети да правим по адрес на проекта. Не че имаме нещо конкретно против него – просто така, профилактично, правихме упражнения с по-далечни перспектива в бъдещето, когато подобни историйки (не дай си боже, или който трябва!) може би ще залеят разпространителската мрежа с обидно-клонирани филмета… Забравяме засега футуристичния хорър и се концентрираме върху „Divergent”.

Автор на книгата е младата Вероника Рот. Която – както сама признава – е търсила заглавията на следващите две свои книги сред списък с думи, които се римуват (!) с „Divergent” (продълженията се наричат „Insurgent” и „Allegiant”). Summit Entertainment са ангажирали Нийл Бъргър („Високо напрежение”, „Илюзионистът”) за режисьор на адаптацията по първия роман. Когато продуцентите започват разговори с Кейт Уинслет за участие във филма, чак тогава авторката си дава сметка, че нещата наистина са задвижени.

Трилър-приключението ще отведе публиката в странно бъдеще, когато хората са разделени според личните им качества („Грифиндор-Слидерин” ситуация?, пък и Вероника си признава, че е върл фен на поредицата на Роулинг…), а младата Трис (в ролята Шейлийн Удли, която беше убедителна в „Потомците”, партнирайки на Джордж Клуни) не се вписва в никоя от петте групи („Чистота и честност”, „Себеотрицание”, „Неустрашимост”, „Мир и приятелство”, „Интелект”). Стане ли на 16, всеки младеж трябва да избере на коя група ще посвети живота си (блед намек за секторите и трибутите в „Игрите на глада”?), но когато реалността е друга, „различните” подлежат на унищожение…

Ето как изглежда бъдещото тийнейджърско приключение.

Divergent

Divergent - Тио Джеймс

Divergent

А ето и част от синопсиса на книгата, която притежава нелепото българско заглавие „Дивергенти”:

В свят, в който предаността се определя от кръвните съюзи, изборът на каста решава целия живот. Кастите се превръщат в семейство. Това е редът в обществото, наложен след края на кървава война, опустошила цялата земя. Всяка каста представлява конкретна добродетел – Аскети (безкористност), Прями (честност), Безстрашни (смелост), Миротворци (разбирателство) и Ерудити (интелигентност). За Беатрис Прайър решението е между това да остане със семейството си или да бъде тази, която наистина е. Тя прави избор, който шокира всички, включително нея самата.

Роли в историята ще имат още Кейт Уинслет, Тио Джеймс, Ашли Джъд, Тони Голдуин, Рей Стивънсън, Майлс Телър, Маги Кю, Мекай Пфайфър, Джей Кортни и Зоуи Кравиц.

Премиерната дата е определена за 21 март 2014.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *