The Maze Runner

През последните години стана много трудно да хванеш края на всичко, което се случва в измеренията на „young adult” литературата, а напоследък, благодарение на успеха на „Здрач” и „Игрите на глада”, нещата започнаха да се развиват доста динамично и на филмовия фронт.

В резултат на което, ние като хора, на които този тип истории не са им основен приоритет,  не сме съвсем сигурни кое заглавие си заслужава и кое не и често изоставаме с материала. Обикновено (с известни изключения, разбира се) когато представяме поредната екранизация се включваме по-късно – на ниво трейлър, плакат или поне снимка.

Казваме това, за да илюстрираме защо не сме писали нищо за предстоящата екранизация на „The Maze Runner” на Джеймс Дашнър, която беше просто поредният филмов „young adult” проект, за който знаехме, но се развиваше далеч извън фокуса на вниманието ни.

Съвсем случайно обаче, преди няколко дни попаднахме на (циркулиращо в нета вече цял месец) концептуално изкуство от филма, дело на режисьора Уес Бол, което хвана погледа ни и предизвика интерес към историята. Бол има сериозен „бекграунд” в специалните ефекти и графичните изкуства и това определено си личи от рисунката.

The Maze Runner - концептуално

Накратко, историята се завърта около Томас, младеж, който се събужда в центъра на гигантски лабиринт без да помни нито кой е, нито как се озовал там. Насред това мистериозно място наречено „Поляната”, Томас открива други момчета, които подобно на него са се озовавали там един по един, без да знаят как и защо. Единственият изход към външния сват минава през лабиринта, но опитите им да го картографират се провалят, тъй като въпреки масивните му размери, всяка вечер той се променя, а като допълнение от дълбините му излизат странни и опасни същества наречени „grievers”. Един ден, на „Поляната” се случва нещо, което не е ставало до момента – пристига момиче. Тя носи съобщение, което може да помогне на Томас да разкрие тайната на лабиринта.

Трудно е да съдим за книгата (която между другото е част от поредица, „duh!”) само от този синопсис, но поне на нас ни звучи интересно. Това, в комбинация с концептуалната рисунка, прави „The Maze Runner” филм, който ще следим отблизо. Премиерата му е предвидена за 14 февруари 2014.

Единственото, което ни притеснява, са актьорите – в ролята на Томас е Дилън О’Брайън („Teen Wolf”), а сред по-известните му партньори са Кая Скоделарио („Skins”, „Брулени хълмове”), Томас Броуди-Сангстър („Наистина любов”, „Игра на тронове“) и Уил Полтър („Son of Rambow”, „Хрониките на Нарния: Плаването на „Разсъмване”) – но ако Уес Бол ни предостави някакво визуално пиршество в стила на късометражния му филм „Ruin” (който може да видите по-долу; в момента Бол подготвя негова пълнометражна версия във „Fox”), няма да имаме никакви проблеми с няколко фалшивеещи (ако има такива) тийнейджъри.

А сега, ето и споменатото филмче „Ruin”. Още веднъж, дано Бол вкара нещо от този стил и в „The Maze Runner”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Интересен коментар. Историята привлече ми интереса. 🙂
    Що се отнася до актьорския състав, като човек който не е чел книга се радвам много особено за главните Дилън и Кая. Всъщност не може да се каже, че са тийнове, понеже на години са вече 20+.

  2. Ruin e култово. Много се надявам да не го засерат с пълнометражната версия.

  3. Не съм съгласна,че филмовият състав е лош.Томас Броуди е един наистина добър актьор и всеки,който е гледал всичките му филми ще се съгласи.За Дилън се отнася същото.
    Нямам търпение да излезе филмът и още повече – книгата на български!