Спилбърг

Наполеон” е един от най-уникалните неосъществени филми, за които сме чували и неслучайно е един от най-известните проекти на Станли Кубрик, имайки предвид изумителното количество информация, събрана и категоризирана преди режисьорът в крайна сметка да се откаже от идеята („Taschen” имат невероятно издание, озаглавено „The Greatest Movie Never Made”, препоръчваме ви да му хвърлите едно око, ако имате възможност, няма да съжалявате). Сега научаваме, че Стивън Спилбърг възнамерява да възроди проекта, но не като кинофилм, а като мини-сериал за малкия екран.

„Подготвям сценария на Станли Кубрик – не за филм, а за мини-сериал – за живота на Наполеон. Кубрик е писал сценария през 1961, преди доста време.”

Това са думите на Спилбърг пред Canal+, а ако искате да разгледате сценария, който режисьорът споменава (и който със сигурност ще бъде сериозно преработен), лесно можете да го намерите в интернет, както и в споменатата по-горе книга.

Когато Спилбърг реши да направи „Изкуствен интелект” през 2001 (две години след смъртта на Кубрик), имаше безброй оплаквания, че не бил подходящият режисьор, който да осъществи филм, по който Кубрик е работил (въпреки че самият Кубрик е прехвърлил проекта на по-младия си колега и приятел, няколко години по-рано). Според нас обаче „Изкуствен интелект” е изключителен филм и честно казано, ако този мини-сериал „Наполеон” действително се осъществи, очакваме нещо подобно – създаден с уважение към Кубрик и подхода му, но едновременно с това, проект изцяло на Спилбърг, който не се опитва да подражава на когото и да било.

Разбира се, както толкова често пишем по повод подобни новини, все още е рано за каквито и да е подробности и дори не е ясно дали Спилбърг възнамерява да режисира този мини-сериал (или част от него) или ще е само продуцент. Ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Шернах го у вестника, кво говориш ти 🙂

    Жалко само, че няма да е кинопроект. Не обичам много телевизия.

  2. Според нас обаче „Изкуствен интелект” е изключителен филм – Това сериозно ли?Или си правите майтап?