Съвсем кратък и крайно недостатъчен ни се струва трейлърът на „Metegol”, който дебютира онлайн преди няколко дни. Режисьор на триизмерната аржентинско-испанска анимация е Хуан Хосе Кампанела, автор на страхотния носител на чуждоезичен Оскар „Тайната в очи им”. Серхио Паблос, изпълнителен продуцент и създател на оригиналната идея на „Аз, проклетникът”, ръководи техническия екип на продукцията, чиято премиера е обявена за 20 юни в Аржентина. В основата на филма е разказът на Роберто Фонтанароса „Memoirs of a Right Winger”, отговорен за адаптацията е Едуардо Сачери, с когото Кампанела работи по сценария на „Тайната в очи им”.

Срамежливото талантливо момче Амадео живее в малко градче и с помощта на няколко оживели футболисти от добре познатите ни „джаги”, трябва да се впусне в приключение, за да спаси своята любима девойка Лаура. Май ще става дума и за съперничество на зеленото поле, и за футболно достойнство, и за отборен дух – и със сигурност изглежда интригуващо и предизвикателно.

Много ни е интересно как би се приела по принцип подобна анимация, предвид традиционните симпатии на Латинска Америка и Европа към футболната „религия”. Но тук опираме и до въпроса кой и как би се ангажирал с разпространението на такъв филм – арт-фирми, които не се страхуват от риск или които могат да „покрият” големи територии. Например Русия – филмът се очаква да излезе на екран във великата по територия страна през юли 2013. Месец по-късно анимацията ще тръгне на кино и в Бразилия. За Щатите разпространител липсва, може би заради клишето, че тамошната публика (ерго – и подрастващата) е безразлична към футбола. От това, което виждаме за момента, може да кажем само едно – те губят!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *