Сънданс винаги е готов да изненада с нещо. И докато постепенно стават ясни всички детайли около програмата на най-авторитетния форум на независимото кино в Америка (да е жив и здрав Робърт Редфорд!), предлагаме ви да видите кадри от един от селектираните документални филми – „The Summit” на Ник Райън.

Ето и малко подробности около историята:

през лятото на 2008 година 24 катерачи от различни международни експедиции се събират на лагер в подножието на К2 – втория по височина след Еверест връх на Земята, на последната спирка преди да потеглят в опит да покорят най-опасната планина. Две денонощия по-късно 11 алпинисти умират или изчезват и това е превръща в най-голямата трагедия в историята на експедициите към К2.

В основата на сюжета на „The Summit” са загадъчните обстоятелства около един изключителен човек, Гер Макдонъл. Той е бил изправен пред страхотна дилема – на ръба на жизнените си сили той попада на стряскаща сцена как трима катерачи са се оплели във въжетата и времето им изтича. Над 8000 метра човешкото тяло е способно да издържи на малко неща, при това за съвсем малко време. Когато катерач падне или излезе от следата, според неписания закон на планината той се оставя на произвола на съдбата, която вещае неизбежна смърт. Ако Гер Макдонъл беше следвал този код, може би щеше да е още жив…

Каква част от историята е конструирана от документални кадри и дали има допълнително заснети „драматизирани” моменти – това ще бъде любопитно да узнаем, както и да видим цялата история, разбира се. Висините са привлекателни – далечни, предизвикателни, сурови, и винаги сме се възхищавали на хората, които потеглят натам. Много им се радваме и когато се завръщат с визуален материал – обожаваме филми за есктремни ситуации, колкото по-документални – толкова по-добре!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *